Canna -Paciorecznik cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Dysia4
50p
50p
Od: 2 sty 2012, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna -Paciorecznik 4

Post »

Witam przyszłego sąsiada :wit Ale się cieszę że tak blisko mnie zamieszkasz :tan
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

:lol:
Adrianie ciesz się, ze wypuściły listki, mój Durban z tego źródła nie wypuścił żadnego :?
Natomiast Durban od Ciebie ma się świetnie, jeszcze raz serdeczne dzięki ;:180

Januszu - to "a jednak..." było związane z Twoimi planami. Sądziłam, że może zrezygnowałeś.
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit Dostałam dziś paczkę od Janusza z kłączami. Super zapakowane dotarły beż żadnego uszczerbku. Są dorodne i zdrowe

Obrazek

Teraz siedzą już w donicach.

Obrazek

Moje, które posadziłam wcześniej do donic mają już listki

Obrazek

Ale od Janusza też już niektóre ładnie puściły

Obrazek

Janusz przysłał mi:

Yellow King Humbert
Tropical Sanrise
Orange Beauty
Golden Lucifer
Wyoming
Mango Punch
Aphrodite
Durban
Picasso
Rosemond Cole
Pretoria
Są też gratiski. Janusz jest solidną firmą!!!
Ale będzie szał kannowy w tym roku!!! ;:138
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
eda1
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 18:48

Post »

Witam i pozdrawiam Janusza i wszystkich Forumowiczów!

Systematycznie forum śledzę i zdobywam wiedzę :wink:
Tak na dzień dzisiejszy wyglądają moje kanny:
http://img193.imageshack.us/img193/1488/img0224yd.jpg
I tu moja rozterka. Jeżeli one będą rosły w takim tempie, to do połowy maja chyba zakwitną. Boję się, że trzymane w domu tak długo mogą się zmarnować. Co o tym myślicie? Januszu, ratuj! :(
Pozdrawiam,
Edyta
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Due. Wstyd się przyznać ale nie znam - mało nie znam, w ogóle nie byłem w Gdańsku. Większość dużych polskich miast odwiedziłem a całe Trójmiasto znalazło się w tej mniejszości. Dwa lata temu chcieliśmy przejechać wybrzeżem wracając ze Szczecina ale dojechaliśmy tylko do Kołobrzegu i dostaliśmy wiadomość, by szybko wracać. W Koszalinie zrobiono nam zdjęcie ze 100- wką w tle i tak zakończyła się przygoda. Mam jednak nadzieję,że to jeszcze powtórzę w lepszym stylu.

Pytasz o cebule.pl mam złe doświadczenia o nich jak i o wielu innych wysyłkowych. Nie chce być źle zrozumiany ale polecam raczej zakupy w ogrodniczych. Przynajmniej widać co się kupuje. Zgodność odmianowa może też niepewna ale przynajmniej coś wyrośnie. Dzisiaj nawet widziałem w sklepie Pinc Sunburst ale jak zobaczyłem,że to z firmy 'Benex' odechciało mi się zakupów.

Adrian. Może to Cię pocieszy...co jak co ale pod względem zgodności odmian to chyba jedyne wiarygodne źródło.

Marysiu. Z takim poświęceniem to sukces murowany. Palce zagoją się zanim trzeba będzie plewić chwasty. :wink:

Keny. Tylko zważaj na palce :roll:

Dysio4. To miłe,że ktoś się cieszy na mój przyjazd. Przyznam,że przyjemnie wspominam pobyty w Szczecinie. Trochę inny jest dystans do życia i więcej tolerancji niż tu u nas na wschodzie.

Helenko. Nie zrezygnowałem a i czasami chciałbym by to jak najszybciej się stało. Ale widocznie każdy ma napisany scenariusz swojego życia i w/g niego wszystko się toczy.

Anetko. Życzę sukcesów w uprawie. Będziesz miała już ładne poletko z tyloma kannami.

Edytko. Witam Cię. Zaliczasz się do niecierpliwych jak tu wielu. Wnioskuje to po wielkości Twoich podopiecznych.
Nie masz ich dużo to problem niewielki. Robi się coraz cieplej więc będziesz mogła stopniowo wystawiać na dwór to wzmocnią się i nabiorą wigoru. Jak na tę porę roku to i tak nic im nie brakuje i mogę szczerze pogratulować. Może w maju nie zakwitną ale początek czerwca to pewne.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
eda1
100p
100p

Post »

Moja niecierpliwość została poniekąd wymuszona, ponieważ w czasie siarczystych mrozów musiałam otworzyć grzejnik w pomieszczeniu i kanny wtedy zaczęły wypuszczać kiełki. Chcąc, nie chcąc, podzieliłam i posadziłam do doniczek. No i mam co widać :wink:
A może warto byłoby obniżyć trochę temperaturę w pomieszczeniu?

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Edyta
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O ile jest taka możliwość to nawet wskazane to ich trochę przyhamuje aby miały światło.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli możesz im dać światło to kilkanaście stopni nie zaszkodzi, przy małej ilości światła lepiej w chłodku. Na parapecie możesz mieć ok. 50 procent światła dziennego, w głębi pomieszczenia mniej. A 1 procent światła to 1 procent szybszy wzrost.
eda1
100p
100p

Post »

Światło tam jest, stoją przy północnym oknie. Kaloryfer zakręciłam, jest około 18 stopni. Może być? :wink:

Aha, jeszcze jedno, czy powinnam już zacząć je zasilać?
Pozdrawiam,
Edyta
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

18*C z powodzeniem wystarczy. Z nawożeniem lepiej zaczekać jak będą rosły już na stałym miejscu. Minimum 2-3 tygodnie po posadzeniu w gruncie czy w dużych donicach.
Jakie to są odmiany?
eda1
100p
100p

Post »

Wszystkie są takie same, President. A wiem to, ponieważ w zeszłym roku prosiłam się o identyfikację 8-)
Pozdrawiam,
Edyta
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Januszu ale ja się dziś wystraszyłam tej Twojej przesyłki. Czy ten Stuttgart zawsze takie ma kłącza? Toż to jak wąż wygląda. :wink:
Jutro kupię ziemię i od razu go posadzę. Już nie umiem się doczekać aż urośnie. To będzie moje kannowe oczko w głowie. 8-)
Jestem Ci ogromnie wdzięczna za podzielenie się. Dzięki. ;:196
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko Ładna odmiana. W ogrodzie wygląda jak reflektorek z daleka widoczna i do wszystkich kompozycji pasuje. Jest dość wrażliwa na przenawożenie azotem.

Aniu. Ona czy on :roll: rośnie jak ośmiornica. Kłącza u mnie były nawet 50cm i pojedyncze nierozgałęzione jak u innych odmian. Mój rośnie w 40 cm skrzynce balkonowej i jeszcze musiałem trochę skrócić bo nie mieścił się.
keny
50p
50p
Od: 15 lut 2012, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

drozd pisze:Due. Wstyd się przyznać ale nie znam - mało nie znam, w ogóle nie byłem w Gdańsku.
musisz to koniecznie nadrobić, bo warto ;)

palce całe, nasionka spiłowane i juz siedzą w doniczkach

jeszcze raz bardzo dziękuje za nasiona

jestem Twoim dłużnikiem ;:180
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Janusz jaki nawóz będzie najlepszy do kann? Czytałam w wątku, że azofoska .Jak rosną w donicach, to dopóki nie pójdą do gruntu nie nawozić ich? Dobrze zrozumiałam? A rozcieńczoną gnojówka można podlewać? W tamtym roku swoje podlewałam i ładnie rosły, ale o te które dostałam od Ciebie będę dbała szczególnie i nie chciałabym coś sknocić.
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”