Wertykulator jaki?
Sprzęt ten ma tylko wyrywać suchą trawę i częściowo nadcina ziemię ale to nic nie da. Do nakłuwania i napowietrzenia służy aerator. Regulowałem regulacją ułożenia noża aby dawało mniej lubi więcej ale do kosza nie wrzuca tej suchej trawy. Sądzę że wałek z nożami jest za daleko kosza a obudowa sprzętu uniemożliwia jej wrzucenie. Tak to widzę.
Trudno a może ktoś posiada sprzęt ASGATEC EV 1400 i jego sprawie może się wypowiedzieć?
Czy jego może opłaca się kupić? jak to jest?
Trudno a może ktoś posiada sprzęt ASGATEC EV 1400 i jego sprawie może się wypowiedzieć?
Czy jego może opłaca się kupić? jak to jest?
Ze strachu (skąpstwa, oszczędności) nie kupiłem wertykulatora tylko wypożyczyłem. Był to elektryczny sprzęt Stiga z koszem (jest obecnie na Allegro) 1500 mocy. Rzeczywiście, też nie zbierał starego siana. Poza tym wrzucał trochę do kosza małe kamyczki i trawę, którą zerwał (świeżą). Ze zdziwieniem zobaczyłem, że nacinał ziemię i tworzył niejako rynienki tymi swoimi sztabkami. Wg mnie one wystarczą do dosiewek.
Teraz czekam na deszcz i będę wrzucał nasiona i wałował walcem 120 kg.
Powiem szczerze, że do pełni szczęścia byłoby gdyby ten wertykulator zbierał wszystko. A tak musieliśmy z ojcem grabić i wrzucać do taczki. 600 m robiliśmy cały dzień, tyle tego było. Ale też ani razu nie było koszone z koszem. Także nie ma co się dziwić, że tyle było siana i śmieci.
Zobaczymy,może się uda z tymi dosiewkami.
Nie bardzo rozumiem, co mam robić grabiami? Jak nasiona wyrzucę, to przecież grabiami nie zagrabię. Nie mam pustych miejsc, tylko trawa jest rzadka i nie przykryję tych nasion ziemią. Muszę więc wałować.
Pozdrawiam
Teraz czekam na deszcz i będę wrzucał nasiona i wałował walcem 120 kg.
Powiem szczerze, że do pełni szczęścia byłoby gdyby ten wertykulator zbierał wszystko. A tak musieliśmy z ojcem grabić i wrzucać do taczki. 600 m robiliśmy cały dzień, tyle tego było. Ale też ani razu nie było koszone z koszem. Także nie ma co się dziwić, że tyle było siana i śmieci.
Zobaczymy,może się uda z tymi dosiewkami.
Nie bardzo rozumiem, co mam robić grabiami? Jak nasiona wyrzucę, to przecież grabiami nie zagrabię. Nie mam pustych miejsc, tylko trawa jest rzadka i nie przykryję tych nasion ziemią. Muszę więc wałować.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jaki wertykulator?
Porozmawialiśmy o ręcznych i elektrycznych wertykulatorach. A czy ktoś mógłby polecić wertykulator spalinowy najchętniej z napędem 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 mar 2010, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
aniawoj wydaje mi się, ze napęd w wertykulatorach jest zbędny. System noży tnących jest tak skonstruowany, że poprzez wbijanie się w darń sam ciągnie maszynę do przodu. A jak ustawisz noże zbyt głęboko to będzie trzeba nawet za nim biec:).
Jak widać wiosna za oknem, ale pamiętajcie, że wertykulacje najlepiej przeprowadzić na w miare suchym trawniku. Wtedy efekt jest najlepszy, dlatego proponuje jeszcze kilka dni się wstrzymac z tym zabiegiem i wykonać go na przełomie marca i kwietnia.
pozdrawiam
Tomek
aniawoj wydaje mi się, ze napęd w wertykulatorach jest zbędny. System noży tnących jest tak skonstruowany, że poprzez wbijanie się w darń sam ciągnie maszynę do przodu. A jak ustawisz noże zbyt głęboko to będzie trzeba nawet za nim biec:).
Jak widać wiosna za oknem, ale pamiętajcie, że wertykulacje najlepiej przeprowadzić na w miare suchym trawniku. Wtedy efekt jest najlepszy, dlatego proponuje jeszcze kilka dni się wstrzymac z tym zabiegiem i wykonać go na przełomie marca i kwietnia.
pozdrawiam
Tomek
Re: Odnowa trawników
Chcę zakupić wertykulator i nie wiem czy taki zwykły (nie elektryczny i nie silnikowy) jest dobry czy szkoda kasy i lepiej dołożyć i kupić coś z silnikiem?Pozdrawiam.
Re: Odnowa trawników
ręcznym się zarobisz... a choćbyś mocno ciągała to i tak efektów nie będzie takich jak maszyna...
Tani wertykulator z zagrabiarką i masz spokój na dobrych kilka lat.
Tani wertykulator z zagrabiarką i masz spokój na dobrych kilka lat.
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam podłączam się do tematu.
Też zastanawiam się pomarznie nad takim urządzeniem bo mam strasznie brzydki trawnik.No i w ogrodzie mam bardzo gliniastą ziemię.Może aerator rozluźni trochę tą glinę?
Jakiej firmy najlepiej kupować?
Też zastanawiam się pomarznie nad takim urządzeniem bo mam strasznie brzydki trawnik.No i w ogrodzie mam bardzo gliniastą ziemię.Może aerator rozluźni trochę tą glinę?
Jakiej firmy najlepiej kupować?
- rogo
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 14:08
Łukasz - ja sprawiłem sobie Alco-Brill elektryczny, raz używałem jakiś miesiąc temu (pracowałem na obu wałkach) - po akcji trawnik wyglądał nieciekawie, ale po jakimś czasie pięknie odbił, zagęścił się, ładnie usunięte suche części trawy, po wszystkim mogę bardzo nisko kosic i trawnik wygląda ładnie, wcześniej po niskim koszeniu wyłaziły takie suche place
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
A ja zastanawiam się nad zrobieniem sobie takiego urządzenia.Bo mam w domu silnik nowy 0.75Kw i spawarka też jest.Bo to proste urządzenie jest.Silnik napęd na pasek i wałek z nożami i obudowa i gotowe.Co powiecie na ten temat? Warto się pobawić?
-
- 100p
- Od: 14 wrz 2011, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wg mnie warto. Przy okazji można zaoszczędzić, na allegro wertykulatory z s. elektrycznymi są od +/- 300zł.
Sam się zastanawiam nad zakupem ale poczekam do wiosny, teraz mam inne wydatki.
Sam się zastanawiam nad zakupem ale poczekam do wiosny, teraz mam inne wydatki.
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
To się ziołem za robienie wertykulatora.
No i mam prośbę jeśli ktoś ma już wertykulator jak by mi zmierzył długość ostrzy na wałku i grubość z jakiej blachy są zrobione.

No i mam prośbę jeśli ktoś ma już wertykulator jak by mi zmierzył długość ostrzy na wałku i grubość z jakiej blachy są zrobione.

- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Odgrzebuję temat bo jestem właśnie w trakcie szukania weltykulatora. Kasy mam niewiele: 200 złotych. Na all w tej cenie dostanę: ASGATEC EV 1100 i EINHELL EVK 1200 Royal. Oba mają tylko te noże. Na nich najbardziej mi zależy, bo po zimie to trawnik tragedia. W zeszłym roku męczyłam się grabiami. Jak myślicie, który byłby lepszy? Mam do wygrabienia około 300 metrów.
W cenie 200zł ciężko dostać coś ciekawego.
IMHO minimum jeśli chodzi o wertykulatory na które warto wydać kasę to taki einhell .
IMHO minimum jeśli chodzi o wertykulatory na które warto wydać kasę to taki einhell .
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Orson wiem, że nie dostanie się za taką kasę nic ekstra. Niestety tylko tyle mogę na to wyłożyć.
Tez skłaniam się do tego Einhella. To sobie jeszcze pomyślę. Do pierwszego koszenia jest jeszcze czas.
Tez skłaniam się do tego Einhella. To sobie jeszcze pomyślę. Do pierwszego koszenia jest jeszcze czas.

U nas w sklepie z nowymi kosiarkami, można również wypożyczyć wertykulator. Zrobiliśmy tak w ubiegłym roku i byliśmy zadowoleni, nie płaciliśmy dużo, a przynajmniej nowy sprzęt nie zalega w pomieszczeniach gospodarczych.
Anna29 może u Ciebie w okolicy, też tak można zrobić? wyjdzie taniej.
Anna29 może u Ciebie w okolicy, też tak można zrobić? wyjdzie taniej.
Pozdrawiam Sylwia.