Jolka przewracają się też te głębiej wkopane...pędy kwiatowe nieraz rosną bardzo długie, i przekrzywiają się pod ciężarem kwiatów dodać do tego kilka dni deszczu, ziemia rozmięknie i wszystkie leżą na ziemi.
Wandziu większe cebulki oderwij i posadź do płytkiego rowka, a najmniejsze mogą zostać przy roślinie. Te mieczyki na fotce posadziłam w dwu rzędach bardzo ciasno...przekrzywiały się tylko niektóre, większość stała prosto...wcześniej sadziłam w większych odstępach, jak popadało i przeszła burza wszystkie umazane leżały na ziemi. Nawet fotki nie można było zrobić
Widziałam gdzieś w gazecie rabata była opasana palikami ze sznurkiem, do sznurka każdy mieczyk przywiązany był opaską taką jak podwiązane są storczyki, tylko w większym rozmiarze. Dziesięć mieczyków można tak podwiązać ale większej ilości to się nie da, za mało miejsca
Kropelko też wysiewałam w rowki ale po takich wysiewach uzbierałam duży kosz cebulek...rozdałam znajomym. W tym roku mam mniej cebulek...ale też się uzbierało
Przechowuję zawsze z ziemią nie czyszczę ich, przed posadzeniem poodrywam tylko stare korzenie.