Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Agatko, piszesz że wątek leniwy, nie przesadzaj, przynajmniej można nadążyć a nie 5 stron jednego dnia. Ale nie martw się, rozruszamy ;:4
Jadąc dziś do pracy widziałam bociana (nie udawanego) więc wiosna już tuż tuż.
Agatko, pamiętam że pisałaś że siejesz poziomki. Ja też wczoraj kupiłam i chcę wysiać. Dasz jakieś rady? do ciepłego, zimnego? jak szybko wschodzą. Mam specjalną ziemię do siania. Potem wysadzasz do gruntu czy do donic? Kiedy? Może pamiętasz :oops:
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Justynko, ogrodowy zakupoholizm mnie dopadł, wiem :oops: I nie wiem czy to takie optymistyczne :lol: Ale o przetacznikach myślałam od jakiegoś czasu :roll:
Kasiu, u nas mało gęsi, ale jeśli tak piszesz to znaczy że to prawda - wiosna idzie :tan
Małgosiu, musi być wiosna, za tydzień może przyjść paczka od pana Marka P. i co wtedy?...:;230
Moniko, Aniu, u mnie jest -3 i mgła, brrrrrr
April, naprawdę widziałaś bociana na Mazowszu? Hurrrraaaa :heja
Poziomki sieję pierwszy rok; nie zrażaj się, że napisane jest, że wschodzą kilka tygodni - mnie pokazały się po 10 dniach, tylko to maleńkie sieweczki; moje mają trzy tygodnie i niedługo powinnam popikować ale nie mam pojęcia jak się do tych kruszynek zabrać :lol: . Na forum jest wątek poziomkowy, możesz poczytać w miarę wolnego czasu. Po popikowaniu i wyrośnięciu roślinek mam zamiar wysadzić je do gruntu; Jule pisała, że dostała w ubiegłym roku malutkie a potem całkiem nieźle jej owocowały w tym samym roku. Siałam w ziemi do zasiewów, do momentu skiełkowania były przykryte folią spożywczą, wietrzyłam codziennie ale nie za długo; stały na parapecie od południa.

Takie coś wczoraj sobie ustawiłam :;230 - M. pożyczył mi regał z garażu ;). Ustrojstwo stoi w pokoju Łukasza schowane za firanką. Oprócz tych pojemników mam dwie skrzynki 40-centymetrowe i kilka małych pojemniczków na parapetach. W zapasie mam podłogę w łazience i w hallu na górze pod oknami połaciowymi, ale to ostateczność ze względu na Franka, pewnie coś tam postawię po pikowaniu.
Prawie wszystko kwiatki, oprócz bazylii :lol:

Obrazek
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Agatko zapraszam do mego ogrodu .. Chyba wszyscy tak mamy że nie możemy obojętnie przejść koło kwiatuszków ,które jakimś cudem wskakują nam do koszyka ,, Też kupiłam nasionka i trochę cebulek .. Aby tylko szybciej ta wiosna nadeszła . u mnie nie słychać nawet gęgania gęsi nie mówiąc już o oznakach wiosny w ogrodzie , nawet przebiśniegi zastopowały swój rozwój ,, pokazały pączki i tak nadal stoją .. Na dworze nadal minusowa temperatura ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OOOO! to mała manufakturka ;:138 A Franio nie potraktuje jak drabinkę??
Dzięki za link, zaraz się biorę za czytanie. Przeraziłaś mnie trochę że te siewki takie delikatne wschodzą. Tak miałam w zeszłym roku z lobelią. Nie wiadomo jak to chwycić i wszystko zdechło. Co nie przeszkodziło mi zasiać znów w tym roku ;:223 Ja jednak jestem durna
Dobra lece czytać.
Pa
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Agata :wit
Kiedy pikujesz swoją szałwię błyszczącą?
ja juz mam ochotę, zeby sie tak nie mordowała w ścisku, te listeczki właściwe juz całkiem spore są....ale jestem niecierpliwa...... ;:224
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Franci z tym czrnym boćkopodobnym ptaszem przypomniał mi sie dowcip.
Leci wróbelek, leci i nagle spotyka srokę, zatrzymuje się przy niej i mówi szrmancko...no cześć sroka.
sroka patrzy na niego jak na wariata i pyta, a ty niby kto jesteś a wróbelek zawstydzony na to, eeee orzeł tylko trochę chorowałem :wink:
ps. znalazłam moje krokusy :tan
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

Dowcip super, teraz :;230 a mój M patrzy na mnie ze zdziwieniem.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Witaj! Wpadłam z rewizytą. Masz wspaniały ogródek! Dużo miejsca do zagospodarowania i z tego co widzę, wykorzystujesz je extraordynaryjnie superzasto! ;:138 Pewnie nie raz Cię jeszcze odwiedzę :wit
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Jolu, siewki poziomki są delikatne, ale moje póki co - po prawie miesiącu - nie nadają się do pikowania, pierwsze właściwe listki dopiero im się pokazują, a podobno maja być większe sporo niż liścienie, żeby można było to zrobić.
Franio do tej pory nie odkrył tego regału, na szczęście :lol:
Justynko, moja szałwia błyszcząca jest posiana po dwa ziarenka w każdej minidoniczce, nie będę na razie rozdzielać siewek tam gdzie wyrosły obydwie, bo mają luz.
Moniko, :;230 . Zaraz lecę oglądać te Twoje krokusy, u mnie nie ma póki co żadnego kwitnącego kwiatka :roll: .
Marzenko, Paryska ma świetne poczucie humoru :D
asia2 pisze:wykorzystujesz je extraordynaryjnie superzasto
Asiu, przy tych popadłam w głęboką zadumę i zrobiłam rachunek ogrodowego sumienia. :;230
Śmieszne , ale po rocznym intensywnym pobycie na FO już widzę, co koniecznie muszę zmienić, bo mam posadzone - jak mawia moja Mama - "bez żadnego pomyślunku" :lol:

Wyłażą siewki z środowego siania, aksamitek Lulu i dalii będzie sporo :lol: Zdjęcia jutro ;).
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

No to czekamy na zdjęcia siewek aksamitki i dali.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To moje poziomki dostane w maju, jako paro milimietrowe siewki. Nie wiem jak Wiktoria to-to pikowala - fot niestety nie mam. Przesadzalam 2 razy, do coraz wiekszych doniczek. W doniczce sa dwie rosliny.
Pierwsze foto jest z konca sierpnia, drugie z poczatku - jak zaczely kwitnac.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Poziomka to wdzięczny krzewik jak z jednej strony padnie to z drugiej wypuści i zniesie nawet takiego ogrodnika jak ja owocuje całe lato chociaż nie specjalnie się o nie troszczę niczym "polska kobieta" :;230
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poziomeczki są urocze ;:138 moje już wypuszczają listki :tan
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

super te poziomki też w tym roku będę je siać zobaczę co z nich wyrośnie
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to zaryzykowałam, jak są takie pancerne mimo że drobniutkie to może i mnie poziomki wzejdą? Posiałam też pomidorki i trzyrodzaje bazylii: zwykłą, cytrynową i czerwoną. To na życzenie mojego M, bo to on kucharzy ;:137
Kupiłam wczoraj lilie tygrysie i jakieś inne białe i czerwone. Kupiłam nasionka oregano, gipsówki, dzwonki, ostróżki, kapusty ozdobnej, rukoli, roszponki, kolendry....
Rety, chyba mi się udzieliło :;230 Kiedy i gdzie ja to posieję? Muszę dziś dokupić ziemi bo się skończyła ;:65
Podobno w weekend może być nawet 15 stopni ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”