Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

Monika, nie szalej ;:14
Zdrowie najważniejsze. Mimo słońca jest jeszcze bardzo zimno. Poczekaj z tymi pracami ;:196
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dorotko, muszę szaleć, bo mnie nosi ;:65 . To pierwsza wiosna od kiedy mieszkam w nowym domu, nie muszę dojeżdżać, tylko mogę wykorzystać każdą małą chęć i wolną chwilę na grzebanie w ogródku, zmiany itp :D To zupełnie inaczej mieć wszystko w zasięgu ręki :D Chciałabym w tym roku zrobić nieco więcej niż zwykle, choć będą to zmiany dla Was niewidoczne, ale ja będę miała satysfakcję dobrze zrobionej roboty. Mam tu głównie na myśli bardziej wytężoną walkę z perzem, który jest koszmarem. O innych chwastach nie mówię, wolę sobie nawet nie przypominać.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia, ławeczkę znalazłam, super ;:108
I pomyśleć, że miałam brać Sapporo i się rozmyśliłam ;:14 Wzięłam ostatecznie White Wings, też ładne ;:108
Rabatka jest cudna, już się nie mogę doczekać efektów nasadzeń w tym roku :tan U mnie też przybędzie rabatek różanych, już się rwę do sadzenia... ;:65
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No tak, to Twoja pierwsza wiosna na miejscu.
Wcale sie nie dziwię, że chcesz szaleć.
Ale Dorotka ma rację. Tym bardziej wyhamuj.
Juz w sobotę ma być dużo lepiej. Wytrzymaj
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Moniczko, wiem, że masz trudne warunki glebowe. Ja mam to samo. Niestety musimy kupować dobrą ziemię i jej nie żałować jak chcemy mieć efekty na rabatach. Twoja biała rabatka jest urocza. To był świetny pomysł, jeszcze angieleczki, to ja sobie wyobrażam to miejsce za 3 lata. Bukszpany już się rozrosły, tylko patrzeć jak będziesz formować niski żywopłot.
Wstrzymaj sie z pracami w ogrodzie, to już prawie ?meta? dla zimy. Wiosna nadciąga, wczoraj pokazywali w TVN.
;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, nic straconego - możesz nabyć Sapporo jesienią :;230 Ja też planuję dokupić, choć trochę to bez sensu, bo te wszystkie tulipany ze zdjęć u mnie już nie istnieją - wszystko pochłonęły nornice. Miałam z białymi tulipanami posadzone piękne, unikatowe, czarne tulipany Queen of de Night i niestety śladu po nich nie zostało.

Gosiu, nie mam wyjścia, musze zwolnić, bo mnie choroba rozłożyła, choć dzisiaj już czuję się lepiej. Może uda mi się późniejszym popołudniej wybrukować do końca podest pod ławeczkę.

Majeczko - ja trochę żałuję, że nie nawiozłam od razu, przed budową dobrej ziemi na cały ogród. Byłoby po kłopocie. Teraz mówi się trudno, kupuje drogą ziemię w workach w ilości ok.100 rocznie i wsypuję do dołków. Cóż zrobić ;:224 Bukszpanowy żywopłocik cały ubiegły sezon przycinałam delikatnie, żeby się zagęszczał. Myślę, że ten klomb będzie ładny dopiero, jak piszesz - za 3 lata. Róże potrzebują czasu, żeby urosnąć, a poza tym w ub. roku dosadziłam jaeszcze wewnętrzny żywopłocik, który jest młodziutki i też musi zaczekać, aby mieć jako taki wygląd. Sadzonki były dość cienkie. Od razu przycięłam jesienią, ale to wszystko za mało. Poza tym widzę, ze jeden krzaczek padł zimą i wymaga wymiay. Muszę tylko zdobyć taki sam gatunek, żeby nie było róznicy. Bardzo lubię bukszpany - pełno ich u mnie w ogrodzie. Marzą mi się wszędzie na rabatach takie bukszpanowe obwódki. Muszę porobić w tym roku sadzonki z ciętych wierzchołków, to moze co nieco wykorzystam później na takie żywopłociki :D

Na miły początek dnia - nasz dzisiejszy wschód słońca z tarasu:
Obrazek

Wschody i zachody słońca są tu u mnie przepiękne ;:167 . Wszystko dlatego, że domek mamy akurat na samym szczycie wzniesienia terenu ;:3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Miniczko, wschód słońca piękny.
Ja też kupuję dużo ziemi, najlepsza jest obornikowa. Nie wiele by dało nawiezienie ziemi przed założeniem ogrodu.
Masz zbyt duży ogród, wiesz ile wywrotek musieli by Ci przywieść. Pozostaje pytanie co by Ci nawieźli. Trudno jest kontrolować pochodzenie takiej ziemi. Znam to z własnego doświadczenia. Robiłam tak przed założeniem trawnika. Miałam żółty piach.
Dowieźli mi czarną, ale to, że ona jest czarna nie znaczyło, że tłusta i zasobna.
Biała rabata, będzie wizytówką Twojego ogrodu.
Nie obawiasz się, że żywopłoty z bukszpanu będą wymagały cięcia i to chyba częstego. ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, nie obawiam się :D . Mam już starsze żywopłotki w głębi ogrodu i uwielbiam je ciąć. Podobnie cisowe, które zakładałam 3 i 4 lata temu. Lubię cięcie żywopłotów :D Na razie robię to sekatorem do żywopłotów, ale jak podrosną, kupię sobie spalinową piłę do cięcia takich krzewów.
Majeczko, masz rację z tą ziemią. Nam nawozili na przód domu kilkanaście wywrotek - każda wywrotka przywiozła inną ziemię. Dzięki dwóm ostatnim nawieziono nam też nowy gatunek chwastów, których dotąd nie mieliśmy. Teraz mam już chyba wszystkie gatunki :;230 :;230
Najbardziej jestem zadowolona z tych kilkunastu ton, które są na klombie, mimo, że ziemia miała kolor brunatny, przez piasek, ale widać, że jest to niezła ziemia - była nawieziona z działek ogródkowych, więc pewnie z próchnicą, dlatego dobra. Tamta późniejsza, na której jest trawnik była czarniutka, ale chyba właśnie kiepska gatunkowo i bardzo szybko schnie na skorupę.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Wschód słońca przepiękny ;:167 i to już Twój osobisty ;:196
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Moniczko, przykro mi z powodu straconych cebulek ;:168
Queen of the night nie żałuj - u mnie była i wyglądała mega pogrzebowo.. ;:223 Tulipanek to kwiat wiosny, najlepiej mu w pastelach. Zaproszę Cię na pokaz u mnie, jeśli jakieś podziemne stwory ich nie zeżarły... ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A próbowałaś sadzić w specjalnych koszach?
Kasiek ma rację-Queen of the night -wcale nie jest wiosenna
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Moni wschód słońca z własnego tarasu jest zawsze wielkim dobrodziejstwem, podobnie jak zachód. Co prawda wschodów raczej nie oglądam bo wolę spanie ale zachody to moja ulubiona część dnia. :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że jednak nie zabrałaś się za pracę.
Naprawdę szkoda zdrowia, żeby potem nie było gorzej.
Wstrzymaj się ze 2 dni. W sobotę ma być juć cieplej
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - tak, nareszcie mam go na wyciągnięcie ręki :D :wit

Kasiu - ja jednak żałuję tych Królowych Nocy. Bardzo mi się podobały na tle białych tulipanków i ubolewam, że kwitly u mnie tylko jeden sezon. Ciekawa jestem, czy w tym sezonie w ogóle coś z tulipanów jeszcze zostanie :roll:

Olu, próbowałam w koszykach, ale to nie pozwala na rozrost cebul. Wg mnie widać, ze tulipany są posadzone w koszykach, bo rosną jakby w bukietach (te na zdjciach, które wkleiłam rosły własnie w koszykach).

Majeczko - ja z kolei podziwiam też wschody, bo często mam kłopot ze spaniem nad ranem, a i d prascy trzeba wcześnie wstać.

Małgoś - nie robiłam nic, bo za zimno. Dzisiaj u nas znowu w nocy posypał śnieg :? Czekam na zapowiadaną jutrzejszą poprawę pogody ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas nie będzie fajnie jutro. Dopiero w niedzielę ma się wypogodzić. Może wtedy ruszę
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”