Glicynia siła wzrostu
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chinkom nie zakładano imadeł w celu zmniejszenia stóp.Małym 3-6 letnim dziewczynkom łamało się kości stóp i okręcało nasączonym ałunem bandażem bardzo ścisło, podwijając wyłamane palce pod stopę.Formowanie stopy trwało 2 lata i niejednokrotnie kończyło się śmiercią w wyniku gangreny.Jako ciekawostkę podam, że najbardziej oczekiwaną w wyniku formowania stopą była taka ,która miała kształt lilii i była nie większa od kciuka---to tak na marginesie.
cyt."..mistrzowie bonsai rozpoczynają formowanie swego dzieła, gdy roślina jest jeszcze bardzo młoda.Drzewko to rozwija się zgodnie ze swoimi właściwościami, jak każde w warunkach naturalnych, z tą jednak różnicą, że przy zastosowaniu określonych metod hamowany jest jego wzrost..." Rośliny w domu-bonsai" wyd. Muza s.a.
cyt."..mistrzowie bonsai rozpoczynają formowanie swego dzieła, gdy roślina jest jeszcze bardzo młoda.Drzewko to rozwija się zgodnie ze swoimi właściwościami, jak każde w warunkach naturalnych, z tą jednak różnicą, że przy zastosowaniu określonych metod hamowany jest jego wzrost..." Rośliny w domu-bonsai" wyd. Muza s.a.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- judyta
A inne kwiatki doniczkowe-uwięzione w naczynkach..to dopiero męczarnia, a rybki akwariowe jak sie męczą...co to za filozofia?nie bardzo rozumiem?I tu nie chodzi o zmiane zdania ..tylko dowodzenie czy to jest możliwe , by z glicynii uzyskać drzewko bonsai!!!jokaer pisze:ja wyraziłam swoje zdanie na temat bonsai,i zdania nie zmienię,
szczegóły tortur Chinek nie są istotne akurat, efekt się liczył,
bonsai dla mnie to męczenie roślin![]()
- judyta
Jola, lepiej złap od kogoś gałązkę z formy szczepionej i spróbuj ukorzenić..albo namów, aby przysypał gałązkę na odkład..na jesieni będziesz miała ukorzenioną sadzonkę.W mojej nie dało sie zrobić odkładu, bo tak skutecznie przyginałam do ziemi, że mi sie złamała gałązka
To pociachałam na sztoberki..do ukorzeniacza i w piach.Zobaczymy co z tego wyrośnie 

- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szanuję każdą opinię ale w tworzeniu bonsai nie ma nic niewłaściwego i ta sztuka jest już powoli porównywalna z malarstwem (wiek, ceny, wystawy itp.). Po za tym małe drzewka posadzone w bardzo płytkich pojemnikach swą żywotnością niejednokrotnie przewyższają swoich braci rosnących w naturze. Nie mam ogrodu (na razie) a rośliny i drzewa bardzo lubię. Po za tym z prawie każdej rośliny drzewiastej można zrobić miniaturę - i nie jest to jej kaleczenie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zgadzam się Janusz z Twoim podejściem do zagadnienie cięcia i formowania roślin .
Przecież robi się to od najmniejszej sadzonki i nic żaden krzew ani drzewo nie traci
a wręcz przeciwnie zyskuje na niepowtarzalnym efekcie.
Poza tym bonzai to sztuka,którą nie każdy śmiertelnik może uprawiać.
To zajęcie dla ludzi bardzo zrównoważonych,cierpliwych i mających w sobie poczucie piękna i smaku.
Niewielu może poszczycić się tymi wszystkimi cechami jednocześnie ale wielu próbuje okiełznać swój charakter i wielu się to udaje.
Lubię patrzeć na te cudeńka jednak nie umiem zdobyć sie na pierwszy krok i chyba już się nie zdobędę.
Przecież robi się to od najmniejszej sadzonki i nic żaden krzew ani drzewo nie traci
a wręcz przeciwnie zyskuje na niepowtarzalnym efekcie.
Poza tym bonzai to sztuka,którą nie każdy śmiertelnik może uprawiać.
To zajęcie dla ludzi bardzo zrównoważonych,cierpliwych i mających w sobie poczucie piękna i smaku.
Niewielu może poszczycić się tymi wszystkimi cechami jednocześnie ale wielu próbuje okiełznać swój charakter i wielu się to udaje.
Lubię patrzeć na te cudeńka jednak nie umiem zdobyć sie na pierwszy krok i chyba już się nie zdobędę.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Krysiu - posiadasz wielką wiedzę, namawiam abyś zrobiła ten pierwszy krok - tworzenie bonsai to fascynująca przygoda, warto w niej uczestniczyć.KaRo pisze: Lubię patrzeć na te cudeńka jednak nie umiem zdobyć się na pierwszy krok i chyba już się nie zdobędę.

To jak z ogrodem – zaczniesz i jesteś uzależniona (w pozytywnym tego słowa znaczeniu).

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Bonsai
do amatorów silnego cięcia- nie mówię , że drzewka bonsai prawidłowo uformowane wyglądają źle,
ale jak sobie pomyślę, że taka glicynia , która w trakcie sezonu wegetacyjnego przyrasta od 1 do 2 m,
to wynika z tego , że trzeba ją nieustannie ciąć i ciąć, skubać i skubać, żeby takiego karła z niej zrobić
i to mi się nie podoba
chyba jednak inaczej sprawa z takim skubaniem ma się w przypadku roślin rosnących wolno
ale jak sobie pomyślę, że taka glicynia , która w trakcie sezonu wegetacyjnego przyrasta od 1 do 2 m,
to wynika z tego , że trzeba ją nieustannie ciąć i ciąć, skubać i skubać, żeby takiego karła z niej zrobić
i to mi się nie podoba

chyba jednak inaczej sprawa z takim skubaniem ma się w przypadku roślin rosnących wolno

- judyta
Jokaer! Niektóre rośliny, w tym właśnie glicynia - tym lepiej kwitną im mocniej cięte.!!!
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Moja druga też żyjeFIGA pisze:Moja jedna wypuściła już kilka gałązekdruga chyba przegrała z przędziorkami
ale jeszcze jej nie wyrzucam może się obudzi ze snu zimowego :P tylko kiedy się wyśpi
![]()
Najważniejsze że chociaż jedna przetrwała :P

Teraz będę cierpliwie czekała czy zakwitnie :P
Jeszcze stoi w pracy jak przywiozę do domu cyknę fotki :P