Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady
Witam! Dziś wysiałem nasiona oberżyny. Zobaczę co z tego będzie. Jak wykiełkuje, to może dodam zdjęcia. 

romaszko. Jeśli nie masz do osłonięcia dużo oberżyn, to kukurydzę również można sadzić z rozsady. Dzięki temu będziesz mieć nie tylko ładniejszą oberżynę, lecz też wczesną kukurydzę ;)
Cały sens siania kukurydzy do osłony oberżyny polega (według mnie) na tym, by stworzyć miejsce zaciszne, w którym do tego zbiera się ciepłe powietrze. Na pewno każdy pamięta dobrze letnie spacery zadrzewionymi alejami. Oczywiście nie mówię tu o mieście, lecz o miejscu, gdzie ruch samochodowy jest znikomy. Otóż tam, gdzie nocą są między drzewami przestrzenie, powietrze jest chłodne, są też miejsca w których powietrze jeszcze długo po zapadnięciu zmroku pozostaje ciepłe. O taki właśnie efekt chodzi w uprawie oberżyny. Jak najdłużej utrzymać ciepło. Kukurydza powinna z czasem stworzyć zwarty mur, przez który przeciągi mają utrudniony dostęp, dzięki czemu ziemia nie będzie się tak łatwo oziębiać nocą. Chroni to również od porywistych wiatrów, nagłych i zacinających ulew i nadmiernych upałów. Pamiętajmy, że latem największy upał zaczyna się dopiero po południu i wtedy kukurydza może zacznie też ocieniać oberżynę. Na taki właśnie efekt liczę ;)
Swoją drogą to zapamiętajcie te miejsca ze swojego ogrodu, w których nawet wieczorem jest ciepło. Myślę, że tam lepiej będzie rosła oberżyna, arbuz i melon ;)
Cały sens siania kukurydzy do osłony oberżyny polega (według mnie) na tym, by stworzyć miejsce zaciszne, w którym do tego zbiera się ciepłe powietrze. Na pewno każdy pamięta dobrze letnie spacery zadrzewionymi alejami. Oczywiście nie mówię tu o mieście, lecz o miejscu, gdzie ruch samochodowy jest znikomy. Otóż tam, gdzie nocą są między drzewami przestrzenie, powietrze jest chłodne, są też miejsca w których powietrze jeszcze długo po zapadnięciu zmroku pozostaje ciepłe. O taki właśnie efekt chodzi w uprawie oberżyny. Jak najdłużej utrzymać ciepło. Kukurydza powinna z czasem stworzyć zwarty mur, przez który przeciągi mają utrudniony dostęp, dzięki czemu ziemia nie będzie się tak łatwo oziębiać nocą. Chroni to również od porywistych wiatrów, nagłych i zacinających ulew i nadmiernych upałów. Pamiętajmy, że latem największy upał zaczyna się dopiero po południu i wtedy kukurydza może zacznie też ocieniać oberżynę. Na taki właśnie efekt liczę ;)
Swoją drogą to zapamiętajcie te miejsca ze swojego ogrodu, w których nawet wieczorem jest ciepło. Myślę, że tam lepiej będzie rosła oberżyna, arbuz i melon ;)
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich 
Ja dopiero dziś wysiałam bakłażana (odm Violetta Lunga) i postawiłam na położonym na kaloryferze styropianie (wyczytałam ten sposób na forum, nie pamiętam kto jest jego autorem, ale dzięki
) Mam nadzieję, że wzejdą..
Posiałam do paletki takiej o średnicy otworów ok. 5 cm, w towarzystwie papryczek ostrych, czy ich wzajemne towarzystwo będzie korzystne? Czy zrobiłam błąd i nie mogą rosnąć obok siebie?..

Ja dopiero dziś wysiałam bakłażana (odm Violetta Lunga) i postawiłam na położonym na kaloryferze styropianie (wyczytałam ten sposób na forum, nie pamiętam kto jest jego autorem, ale dzięki

Posiałam do paletki takiej o średnicy otworów ok. 5 cm, w towarzystwie papryczek ostrych, czy ich wzajemne towarzystwo będzie korzystne? Czy zrobiłam błąd i nie mogą rosnąć obok siebie?..
Pozdrawiam, Dorota
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
Dziś pojawił się drugi bakłażan, ale duża różnica czasowa w kiełkowaniu 

Moje bakłażanki siane 24 lutego, jeszcze wyglądają jak pijane
:

- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KASIA!!!
ALE WYGLĄDAJĄ!!!!
Moje w kulki lecą a siane były 28 chyba..
ALE WYGLĄDAJĄ!!!!
Moje w kulki lecą a siane były 28 chyba..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Ja nie pamiętam kiedy siałem swoje, ale wczoraj przesadziłem:

A tutaj siewka z potrójnym liścieniem

A tutaj siewka z potrójnym liścieniem

- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
Ja też siałam 24 tego i jeden to już chyba od tygodnia rosnie, a pozostałe 7 mają mnie gdzieś. Dziś ten drugi sie zdecydowałKasencja pisze:Moje bakłażanki siane 24 lutego, jeszcze wyglądają jak pijane![]()

- Rusalka
- 1000p
Nitka....
nie wiem.. mam violette i black coś tam
Wzeszła jedna szt..znaczy pomalutku wschodzi właśnie ta violet..
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Wiem, że od Ciebie ja się załapałem na nasionka Violetta Lunga jak sądze.NITKA pisze:Ania, czy Ty masz nasiona ode mnie?
Wzeszły praktycznie w 100%
Niestety Black Beauty z akcji chyba jest za leniwa, bo nie ma ani sztuki.
Pozdrawiam
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Ania jakby Ci została rozsada to chętnie przyjmę po sąsiedzku.Rusalka pisze:Nitka....
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
ANalfabeta pisze:Ania jakby Ci została rozsada to chętnie przyjmę po sąsiedzku.

- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Dziewczyny Black Beauty bardzo długo wschodzi, w zeszłym roku trzy tygodni mi wschodził ale wschody były prawie 100%. Cierpliwie czekajcie i koniecznie na gorącym grzejniku ( u mnie na piecu) pod folią.
A u mnie kolejny problem, wyczytałam na opakowaniu: Unikać uprawy oberżyny po roślinach kapustnych, korzeniowych, ziemniakach, pomidorach i papryce. Teraz już piąty raz będę musiała rysować mapę mojego warzywniaka bo zaplanowałam wysadzenie bakłażanów akurat w miejsce gdzie rosła kapusta
A z drugiej strony, w tej informacji zostały wymienione prawie wszystkie warzywa. To gdzie ja mam ich posadzić? Na ugorze??!!
A u mnie kolejny problem, wyczytałam na opakowaniu: Unikać uprawy oberżyny po roślinach kapustnych, korzeniowych, ziemniakach, pomidorach i papryce. Teraz już piąty raz będę musiała rysować mapę mojego warzywniaka bo zaplanowałam wysadzenie bakłażanów akurat w miejsce gdzie rosła kapusta

- Rusalka
- 1000p
KochanieANalfabeta pisze:Ania jakby Ci została rozsada to chętnie przyjmę po sąsiedzku.Rusalka pisze:Nitka....
..Kasencja pisze:ANalfabeta pisze:Ania jakby Ci została rozsada to chętnie przyjmę po sąsiedzku.

JA to mam szczęście.. seksowni listonosze.. uroczy sąsiedzi.. A tu grzeszyć nie wypada

Kasiu...
Wiem co zrobisz..wiem..

Przyślesz to nam

Tak mi marnie wszystko wschodzi ze jeszcze troche będę tak pisała
"Witajcie -te moje @#$%&*@#$%& warzywa i ich siejki... "