Carnival a Drummondi

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agnesik12
200p
200p
Od: 31 sty 2008, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Carnival a Drummondi

Post »

Witajcie,

Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić w wyborze klonu? Wiem że Drummondi jest wielkim drzewem a Carnival krzewem. Oba są jasno obrzeżone. Przejrzałam w internecie zdjęcia i jest mi bardzo ciężko zdecydować. Mam i takie miejsce gdzie mogę posadzić krzew i takie gdzie mogę posadzić drzewo. Z niektórych zdjęć w internecie wynika że oba są bardzo jasne. Na niektórych jednak wydaje się że Carnival jest jaśniejszy i ładniejszy.

Proszę doradźcie,
Agnieszka
Agnieszka
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Carnival a Drummondi

Post »

Carnival jest dużo jaśniejszy i lepiej widać te jego białe obrzeżenia, stanowią też większą część liścia niż obrzeżenia u Drummondi. Drummondi ma duże liście jak to klon ale nie przez cały sezon te obrzeżenia tak mocno kontrastują. Ale jeśli masz miejsce zarówno na drzewo jaki na krzew to może posadź oba?
Griseum
200p
200p
Od: 22 sie 2008, o 14:34

Re: Carnival a Drummondi

Post »

Carnival to faktycznie bardziej krzew, choć mam go wysoko szczepionego, ok. 160 - taki będzie ,,drzewkiem''. Rośnie dopiero trzy lata, o rok krócej niż mój Drummondi, więc wiele nie powiem.

Carnival ma drobniejsze liście (to akurat cecha gatunkowa), z szerszym białym obrzeżeniem, rośnie o wiele wolniej. Nie zauważyłem na razie podatności na mączniaka i inne choroby, co niestety dotyczy rosnących w pobliżu ,,zwykłych'' klonów polnych - zobaczymy, jak będzie dalej. Drummondi ma na początku mocne przyrosty, trzeba też stale uważać na gałęzie rewersyjne (tj. z liśćmi bez obrzeżenia, lub z liśćmi o węższym, częściowym obrzeżeniu). Przynajmniej mój egzemplarz uparcie chce zmienić wygląd :wink: Wymaga więc większej uwagi, gdyż na Carnival takiej tendencji nie obserwowałem. Carnival jest też z pewnością bardziej kolekcjonerski niż Drummondi, i co za tym idzie trudniej dostępny.

Który jest ładniejszy? To już kwestia gustu i oczekiwań.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”