Moje zielone królestwo - ewab123

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo, ja też nie mogę doczekać się poprawy pogody. Również mam mnóstwo roślin, które czekają na wysadzenie do ogrodu :wink: U mnie przez noc znowu na padało śwniegu i jest wszędzie biało :evil: Oj nie chce ta zima odpuścić. :?
Widzę, że po mimo strat i tak masz tego sporo. Będziesz miała roboty z pikowaniem. Co do rycynowca to moim zdaniem stanowczo za wcześnie go wysiałaś. Pisałam chyba ci wcześniej, że z sianiem tych roślinek nie należy się śpieszyć bo one szybko kiełkują i rosną. A jeśli stoją w domu na parapetach to właśnie się wyciągają. No i mamy efekt twojego pośpiechu :wink:
Spróbuj go może przesadzić do większej doniczki i postaw go w miejscu gdzie będzie miał jeszcze więcej światła niż miał do tej pory. Gdy pogoda się ustabilizuje wynoś go codziennie na dwór. Najpierw do bardziej zacienionego miejsca, ale stopniowo przyzwyczajaj go do słońca. Pamiętaj też aby na noc chować go do domu ponieważ najmniejszy mróz może zniszczyć roślinkę. Wysadzić na stałe miejsce możesz go dopiero po zimnej zośce, gdy minie groźba przymrozków. Mam nadzieję, że da radę dotrwać do tego czasu w dobrej kondycji.
A na przyszłość pamiętaj aby nie spieszyć się z jego wysiewaniem. Spokojnie można to robić w połowie marca :wink:
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Dziękuję Wiolu za rady. Mój pośpiech wynika z tego, że bardzo już chciałam zobaczyć, jak ta roślina rośnie. Pierwszy raz będę miała rycynowca. Myślę, że uda mi się go utrzymać w dobrej kondycji.
hanna_1962
500p
500p
Od: 2 lut 2008, o 17:12

Post »

Ewo, wysłałam Ci dziś roślinki. Mój M mówi, że żle zrobiłam wysyłając w weekend, ale tak jakoś wyszło. Mam nadzieję, że dojdą szybko. Te większe, to tojeść, a mała kępka z maleńkimi listkami to jest jasnota plamista. Obie szybko się rozrastają. Oleander rośnie, ale chyba źle zrobiłam sadząc wszystkie sadzonki w jednej doniczce. Latem będzie stał na balkonie, a zimą jakie warunki powinien mieć? Mam na myśli miejsce, słoneczne, czy raczej nie?? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Haniu, zimą najlepsze miejsce dla oleandra, to jasno i chłodno.
Dziękuję za wysłane roślinki, akurat nadeszła wiosna, więc po otrzymaniu posadzę je do ziemi. Mam nadzieję, że te chłody już się skończyły.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Jak oglądam Wasze zdjęcia, to dopiero widzę, jakie różnice klimatyczne są w naszym kraju. Niby ktoś mieszka dość blisko mnie , a w wyglądzie roślin jest taka różnica. U mnie korony cesarskie mają dopiero gdzieś dwadzieścia centymetrów. Żonkile wypuszczają pędy kwiatowe. Szafirki właśnie zaczynają kwitnąć, a krokusy są w pełni kwitnienia.Hiacynty zakwitną gdzieś za tydzień. Mają już dość dobrze wykształcone kwiaty. Dzisiaj kupiłam trochę bratków i wysadziłam je do gruntu. Teraz jest bardziej kolorowo. Wczoraj spryskałam miedzianem róże. Rośliny ,które są w doniczkach, a mają docelowo rosnąć w gruncie, hartuję na tarasie. Dzisiaj chyba już na noc je zostawię, bo już kilka dni wystawiam je na powietrze.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

A oto kilka zdjęć moich roślin(dzisiaj robione): Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na następnych fotkach jest fragment mojej nowej skarpy. Właśnie ją obsadzam. A to ostatnie zdjęcie pokazuje moją nową rabatę w dalszej części mojej działki (podłoże torfowe): Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
hanna_1962
500p
500p
Od: 2 lut 2008, o 17:12

Post »

Ewo, czy dotarła moja przesyłka? Bo zaczynam się martwić.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewciu,ja już sobie wyobrażam jak będzie wyglądać ta skarpa,jak to się wszystko rozrośnie :D :D :D
A jakie krzewy masz na tej nowej rabatce?
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Magdo, rośnie tam tamaryszek, krzewuszka i pęcherznica kalinolistna. Pozostałe, to byliny i trochę cebulowych (złocień, jeżówka, lilia biała, korona cesarska, pustynnik). Teraz dosadzę tylko jeszcze trochę jednorocznych i chyba będzie dobrze. Ale ...dzisiaj byłam na zakupach w szkółce. Zaszalałam trochę. Jutro wstawię zdjęcia. Pa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewuniu,to super zestawienie krzewów.Tamaryszek potorfi kwitnąć 3 razy w sezonie,krzewuszka też kwitnie bardzo długo,tylko pęcherznica krótko.Nie wiem którą kupiłaś ale diablo jest bardzo piękna,poprzez piękny kolor liści.Będziesz miała na tej rabacie cudownie :D :D :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nowa rabatka zapowiada się bardzo pięknie. Co ja piszę, na pewno będzie piękna! Tyle różnych roślinek tam posadziłaś ;:333

Z niecierpliwością czekam na twoje zakupowe szaleństwa :D
Karolcia pisze:Tamaryszek potorfi kwitnąć 3 razy w sezonie
:shock: :shock: :shock: A mój kwitnie tylko raz, na wiosnę :?
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiolu,a mój przez dwa sezony kwitł 3 razy :D :D :D
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Obiecałam, że wstawię zdjęcia z wczorajszych zakupów i dotrzymuję słowa. Oto one: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Tak właśnie wyglądały moje zakupy. Dzisiaj prawie wszystko trafiło już do ziemi. Myślę, że łatwo rozpoznacie ,co kupiłam,ale podam na wszelki wypadek nazwy(nie po kolei) : 3 różaneczniki, 2 azalie zwykłe i 2 japońskie, dereń jadalny, dziurawiec(krzew), budleja Dawida, leszczyna( pogięta), 3 jałowce płożące, 4 thuje Szmaragd, mikrobiota, bratki, przetacznik kłosowy, dzwonek okrągłolistny, biała sasanka, biały barwinek, pełnik europejski, 2 miskanty( Rotsilber i Zebrinus), 3 wrzośce białe, andromeda(krzewinka kwasolubna), ciemiernik wschodni i jakąś sosenkę( to wybór mojego M, cholernie drogo!!!!). I to wszystko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”