Pasternak
Re: Pasternak
Pasternak bardzo dobrze zimuje, ale trzeba go wykopać zanim wypuści pędy kwiatowe. Nać lubią niektóre zwierzątka domowe, np. króliki czy szynszyle.
Pozdrawiam , Bożenka.
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rumianka nie rozumiem, piszesz, że dobrze zimuje ale trzeba go wykopać?! W takim razie gdzie dobrze zimuję?
Rumianka pisze:trzeba go wykopać zanim wypuści pędy kwiatowe
Pasternak jest rośliną dwuletnią. Pędy nasienne wypuszcza na następny rok po siewie. I wypuszcza je wiosną a nie w zimie.
Czy teraz już rozumiesz ?.romaszka pisze:nie rozumiem, piszesz, że dobrze zimuje ale trzeba go wykopać?!
Pozdrawiam
Dzięki forumowicz za uzupełnienie mojej wypowiedzi. Napisałam trochę w skrócie.Właśnie o to chodzi, żeby wiosną nie trzymać go za długo w gruncie,bo wypuści pędy nasienne. Pozdrawiam, Bożenka
Pozdrawiam , Bożenka.
- romaszka
aha! Teraz teraz zrozumiałam, dzięki
Taka ciekawostka .
Pasternak dawniej , przed wprowadzeniem do uprawy ziemniaka, był uprawiany w Polsce na szeroką skalę i spożywany tak, jak dziś ziemniaki.
Pozdrawiam
Pasternak dawniej , przed wprowadzeniem do uprawy ziemniaka, był uprawiany w Polsce na szeroką skalę i spożywany tak, jak dziś ziemniaki.
Pozdrawiam
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
Podnoszę temat, bowiem mnie interesuje czy natka pasternaku jest jadalna? Wyrosła mi taka piękna, że aż szkoda jej nie użyc... Przeczytałam trzy strony wątku i nikt konkretnie nie odpowiedział 

Nać pasternaku chyba nie jest jadalna, oglądam anglojęzyczne programy kulinarne i nigdy się z tym nie spotkałam. Natomiast korzeń podduszony na maśle z solą i na koniec odrobinka miodu, albo zupa krem to dla mnie ulubione dania z tego warzywa.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mój nie wykiełkował 

Kontra, szkoda. A nasiona miałaś świeże? Kiedy posiałaś?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Mnie nie wykiełkował pasternak i pietruszka, wykiełkowała ładnie marchewka i skorzonera (ok 70-80% chociaż była przeterminowana, siałam punktowo bo miałam mało nasion).
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
U mnie najlepiej kiełkuje pasternak z własnych nasion, musiałam sporo powyrywać.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Sądząc po dacie na opakowaniu to świeże. Nie pamiętam dokładnie kiedy posiałam, wydaje mi się, że w kwietniu.aria pisze:Kontra, szkoda. A nasiona miałaś świeże? Kiedy posiałaś?
Skorzonera u mnie też ładnie wykiełkowała.
Sieję pasternak najwcześniej jak tylko można wejść na grządki, bo on długo wschodzi i początkowo powoli rośnie. Mnie z kolei słabiej wzeszła skorzonera, to mamy remis 

- romaszka
Pasternak bardzo długo wschodzi. Ja też myślałam, ze już nic nie będzie, chciałam nawet przekopać i posiać coś innego na to miejsce. Ale po dwóch dniach deszczu, wschody 100%, chyba
, bo musiałam przerywać.
Spróbuj dobrze podlać to miejsce, może i u ciebie jeszcze wzejdzie

Spróbuj dobrze podlać to miejsce, może i u ciebie jeszcze wzejdzie