Ostatnia szanso, kiedy w zeszłym roku posiałaś ogórki na rozsadę ? Kupiłam torfowe doniczki, i zastanawiam się kiedy wysiać, na pewno jeszcze nie terazostatnia szansa pisze:Ja sieję ogórki do kubków po śmietanie (ok. 0,5 litra), bardzo ostrożnie "wybijam" z kubka wsadzam do ziemi zostawiając bryłę korzeniową nienaruszoną. Nie polecam rozsady "rwanej" nawet wybieranej z dużą ostrożnością z dużą bryłą ziemi.
Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
- sylwana85
- 500p

- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek gruntowy
-
ostatnia szansa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek gruntowy - urawa z rozsady.
W 2011 roku ogórki: Julian, Cezar, Śremianin narosiłam na ligninie 11 kwietnia, 13 kwietnia wsadziłam do kubków po śmietanie, 9 maja posadziłam i przykryłam włókniną, odkryłam 29 maja i 19 czerwca zjadałam pierwsza mizerię z małych ogóreczków
.
Ogórki partenokarpiczne Alhambra narosiłam 4 maja, 7 maja do kubków, 19 maja posadzone pod włókniną, od 24 czerwca pojedyncze owoce ogórków, od 7 lipca był zbiór ogórków.
Ogórki partenokarpiczne Alhambra narosiłam 4 maja, 7 maja do kubków, 19 maja posadzone pod włókniną, od 24 czerwca pojedyncze owoce ogórków, od 7 lipca był zbiór ogórków.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
*aga*
- 50p

- Od: 20 wrz 2008, o 11:26
A ja sieję ogórki w domu w skorupki od jajek. I potem lekko tylko zgniatam przy sadzeniu do ziemi, tak aby nie uszkodzić korzeni. W ten sposób ogóreczki mają jeszcze nawóz..
pozdrawiam
Aga
Aga
- GunnarSK

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Skorupki od jajek mogą być dobre, a inaczej można używać tekturowe pudełka po nich (oczywiście w zależności od ich rozkładu w ziemi).*aga* pisze:A ja sieję ogórki w domu w skorupki od jajek. I potem lekko tylko zgniatam przy sadzeniu do ziemi, tak aby nie uszkodzić korzeni. W ten sposób ogóreczki mają jeszcze nawóz..
pozdrawiam, Gunnar
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Moim zdaniem każdą odmianę ogórka można prowadzić przy drabince. Roślina ma wąsy czepne, więc powinna się piąć.bogdan51 pisze:Czy ogórka gruntowego można prowadzić na drabince? Jeżeli tak to jaka odmiana nadaje się to tego celu najlepiej?
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Kiedy można rozpocząć produkcję rozsady ogórków? 
- BRZOSKWINKA

- Od: 17 maja 2010, o 18:10
McMArchewka pisze:Moim zdaniem każdą odmianę ogórka można prowadzić przy drabince. Roślina ma wąsy czepne, więc powinna się piąć.bogdan51 pisze:Czy ogórka gruntowego można prowadzić na drabince? Jeżeli tak to jaka odmiana nadaje się to tego celu najlepiej?
A nie każdą.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
jerry

- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Ten "Dar" to się może co najwyżej o taką drabinkę oprzeć
ten tego, jak jest po większej ulewie
A tak poważnie, żeby w temacie się załapać - sadziłem go i był bardzo smaczny.
Pozdrawiam
Jerry
A tak poważnie, żeby w temacie się załapać - sadziłem go i był bardzo smaczny.
Pozdrawiam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- krismiszcz
- 500p

- Od: 20 cze 2011, o 20:47
To zależy od tego przy planujesz posadzić rozsade do ogrzewanej szklarni/tunelu, do nieogrzewanego tunelu lub do gruntu. Ogórek to roślina ciepłolubna więc ma spore wymagania do warunków temperaturowych otoczenia czy podłoża.McMArchewka pisze:Kiedy można rozpocząć produkcję rozsady ogórków?
...a jeśli średnia temp. będzie poniżej 10* C to będzie cieżko dla naszych ogórków (zatrzymuje się wtedy wzrost wegetatywny, roślina przeżywa kryzys i w tych warunkach stresowych ma problemy z przyswajaniem składników pokarmowych.)
- kasia82
- 500p

- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Jeśli chodzi o ogrodnictwo to dopiero raczkuje
wysiałam eksperymentalnie i dla porównania kilka nasionek ogórków gruntowych Octopus, nasionka wzeszły po 3 dniach, mają już ok 5cm chyba troszkę wybiegły (czy mam je popikować?) drugą część nasionek wysieje w połowie maja bezpośrednio do gruntu.
Pozdrawiam
- BRZOSKWINKA

Ogórki (jak i inne dyniowate) nie znoszą pikowania, przesadzania (w ogóle naruszania korzeni). Dlatego jak już robimy rozsadę w domu to wkładamy nasionko do pojemniczka np. po śmietanie, w którym ogórek odczeka już do wsadzenia do gruntu.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- moonniiaa
- 100p

- Od: 13 sty 2012, o 08:55
Czy pojemnik o wymiarach 6x6x6 [cm] wystarczy na ogóreczki? Tzn. jeden pojemnik na jeden ogóreczek. Czy musiałby być większy?
- BRZOSKWINKA

Wg mnie to za małe. Ja bym dała takie jak po dużej śmietanie. Ale pobuszuj trochę po forum, na pewno znajdziesz rozsady ogórków i fotki - porównasz pojemniki.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Wystarczy pod warunkiem, że siewka ogórka zostanie wysadzona dostatecznie wcześnie, tzn gdy ukaże się zaczątek liścia właściwego. Dla bardziej rozwiniętej rozsady taki pojemnik jest za mały.moonniiaa pisze:Czy pojemnik o wymiarach 6x6x6 [cm] wystarczy na ogóreczki?
Pozdrawiam
- moonniiaa
- 100p

- Od: 13 sty 2012, o 08:55
Dzięki za odpowiedzi, nie będę ryzykowac i zaopatrze sie w wieksze pojemniki.