Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób

Post »

Marzenka79 pisze: kiedy powinnam podkiełkować bób jak chce go wysiać 10 marca do gruntu?
Co najmniej 2 dni przed siewem. Nasiona zalać w naczyniu letnią przegotowana wodą i pozostawić do następnego dnia/ nasiona muszą być przykryte woda, bo inaczej będą bardzo nierówne wschody/. Na następny dzień przemieszać nasiona w naczyniu , Jeżeli cała woda wsiąkła - dolać. Po dwóch dniach można wysiać lub czekać na ukazanie się kiełków. Jeżeli będą stać dłużej należy dość często zaglądać i mieszać nasiona wstrząsając naczyniem tak, by wszystkie były cały czas wilgotne.Jak napęcznieją nie mogą być zanurzone w wodzie ale muszą być wilgotne

Pozdrawiam
capek
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 11:07

Post »

Witam wszystkich miłośników bobu!
Chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami z uprawy nowej polskiej odmiany bobu Bartek zarejestrowanej w ubiegłym roku przez firmę POLAN z Krakowa. Wypróbowanie tej nowej odmiany mialem okazję dzięki uprzejmości firmy POLAN, która udostępniła mi do prób niewielka pilość (2kg) nasion tej odmiany.
Jest to bób o tradycyjnym typie wzrostu (niesamokończacym) którego rośliny są podobne do znanej odmiany WINDSOR BIAŁY. Rośnie dopodobnej wysokości - ok. 1,1-1,2m) a więc jest bobem stosunkowo wysokim. Przez swoją tendencję do silnego wzrostu może mieć tendencję do wylegania należy zatem unikać gęstego siewu. Krzewio się silnie (4-5 pędów płodnych). Ulistnienie średnie. Kwitnie dość późno i bardzo obficie. Zawiązuje dużo strąków na całej długości pędu ( nawet 10-12 strąków na pędzie). Strąki długie (ok. 18-20cm) wypełnione są 4-5 (czasem nawet 6) dużymi spłaszczonymi ziarnami o bardzo ładnym jesnoseledynowym kolorze. Strąki są twarde ( typu Windsora) ułożone zwisająco. Roślina charakteryzuje soę licznymi "wąsami" charakterystycznymi dla np. grochu, które są dłuższe niż u innych odmian. Oczywiście wąsy te roślinie do "do niczego nie służą" i roślina nie potrafi się piąć. Nasiona wyłuszczają się łatwiej niż z Windsora ale trudniej niż z Bachusa czy Figaro.
Po ugotowaniu nasiona są bardzo smaczne (nawet smaczniejsze od Bachusa) i mają przyjemną maślaną konsystencje. Zauważyłem, że po wyłuszczeniu nasiona w warunkach chłodniczych przecowują się lepiej niż np. Bizon nie ciemniejąc i nie zmieniając zapachu. Nasiona mają jasne znamie (znaczek), ktory pozostaje jasny także po dojrzeniu. Jest to odmiana późniejsza od Bizona , Figaro czy Bachusa o ok. 2-3 tygodnie przez co pozwala wydłużyć okres zbioru na zielono . Nasiona zielone są podobnej wielkości jak Windsor tzn. o ok. 25% mniejsze od Bachusa. Jak zauważyłem nasiona są dostępne w tym roku w sprzedaży w niektórych sklepach wysyłkowych a z całą pewnością są dostępne w sklepie internetowym firmu POLAN (http://www.nasiona.pl ).
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

o dzięki capek bo taki właśnie kupiłam
:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Capek ile jest nasion w opakowaniu? :P
pozdrawiam, Anita
capek
50p
50p

Post »

NITKA pisze:Capek ile jest nasion w opakowaniu? :P
W tym oferowanym w sklepie wysyłkowym Polanu - 40g a więc niewiele.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

capek a zawsze kupujesz nasiona czy zostawiasz własne?
Dostałam mix nasion bobów i chciałabym sobie z tego materiału porobić selekcję, zastanawiam się jakie odległości powinnam zachować żeby uniknąć zapylania na krzyż, lub czy w ogóle może jednak siać w innych terminach.
capek
50p
50p

Post »

Zgodnie z przepisami odległośc upraw nasiennych bobu od innych odmian bobu lub upraw z obsiewu niekwalifikowanym materiałem nasiennym bobu wynosi aż 500m (pszczoły i inne owady niestety mogą w przypadku bobu wiele namieszać). Na swoje potrzeby czasem pozostawiam niewielkie ilości bobu (odmian dla ktorych obawiam się, że nie kupię w przyszłym roku materiału kwalifikowanego) do dojrzenia i wysiewam w następnym roku. Tych 500 metrów oczywiście tej odmianie nie zapewniam. Aby choć trochę ograniczyć przepylenie innymi odmianami do dojrzenia pozostawiam gniazdo roślin w otoczeniu ktorych rosła dana odmiana i została zebrana na zielono. W zasadzie staram się obsiewać zawsze materiałem kwalifikowanym kupowanym w opakowaniach fabrycznych (nigdy "na wagę" a tym bardziej z wora na rynku czy targu). Zapewniam, że ten wydatek zwraca się z nawiązką w plonie ( jego wielkości a zwłaszcza wyrównaniu). Nie myślę aby wysiew w różnych fazach coś dał, bo bób kwitnie i zawiązuje strąki stosunkowo długo.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok dziękuję to mi bardzo pomaga. 500 m na upartego dam radę zachować przy 2 wysiewach, jak sie bardzo postaram to może przy 3, u mnie to małe grupki roślin przecież. Jeszcze to obsieję naokoło kwiatkami żeby się zapylacze miały na czym czyścić. Bardzo mi zależy na nasionach z tego bobu, trudno je będzie dostać, a może sobie własną odmianę zrobię. Kiedy zbierasz na nasiona, dopiero na jesieni? Jednocześnie czy stopniowo? Chodzi mi o to czy się strąki nie otworzą, co do dojrzewania to pewnie dużo zależy od odmiany..
Twój opis bobu Bartek dał mi sporo do myślenia, na część z tych cech nie zwracałam uwagi np ulistnienie, jak rozumiem może być średnie, obfite i małe, może znajdę coś w tym temacie jak to się rozpoznaje które jest które.. Do tej pory zauważałam tylko takie cechy jak wzrost, to czy się kończy sam czy nie, no i krzewienie i kolor nasion. Ponoć jeszcze kolor kwiatów się może różnić.. Ale liście wydawały mi się jednakowe..
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zauważyłam u siebie niepokojący objaw... Dokupiłam 3 kolejne odmiany bobu, w sumie mam już 7. Zrobiłam takie zestawienie wielkości nasion.
Przeciętna waga suchego nasionka bobu w gramach:

Aguadulce Supersimonia 1,54
Bartom 1,35
Bizon 1,85
Bonzo 1,39
Dragon 1,33
Extra Temprana 1,35
Figaro 1,80
Karmazyn 1,14
Topbob 2,00
Witkiem 1,64

Waga przeciętna, bo dzieliłam wagę całej paczki (np. 50 g) przez liczbę sztuk. W przypadku Dragona uśredniłam dwie wartości. Moje ważyły przeciętnie 1,28, a Leniawka miała takie o wadze 1,38.
Reasumując ten ranking :) dziesięciu odmian, wygląda na to, że Karmazyn jest najmniejszy, następne o podobnej wadze są Bartom, Bonzo, Dragon i Extra Temprana. Kolejne wg wielkości są Aguadulce Supersimonia i Witkiem, a wyraźnie największe Figaro, Bizon i Topbob.
Wielce ciekawa jestem jak będzie ze smakiem :)
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dorkasz1 pisze:Zauważyłam u siebie niepokojący objaw... Dokupiłam ....
dla mnie to już epidemia jakaś jest............... :;230 :;230 :;230
pozdrawiam
Iwona
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Suszyłam dwa lata temu własny bób. Po ugotowaniu był bardzo smaczny, intensywniejszy w smaku niż bób zielony. Skórka robiła się twarda, wyłuskiwanie zawartości było więc trudniejsze niż u bobu świeżego. Ale wg mnie warto. Zupa smakuje bardzo fajnie. Teraz, po tym, co napisała wcześniej wegerianka myślę, że warto spróbować przed suszeniem pokroić bób na połówki, może łatwiej będzie się dobrać do zawartości.
Miałam rok, gdy bób obrodził fantastycznie, był to bób siany 20 lutego do pojemniczków w domu.Jak tylko nieco wyjdzie z pojemniczków wystawiam go na balkon. Przez dwa czy trzy lata nie miałam z nim problemu, nigdy mi nie wybiegł. Przy bardzo zimnych nocach zabierałam na noc do domu, w dzień szedł z powrotem na balkon. Dla mnie to najlepszy sposób siania, bo na działkę jeszcze przez jakiś czas nie da się wejść.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

:;230 :;230 Mam jeszcze jeden bób Luz de Otono, gdzie przeciętna waga jednego nasionka wynosi 1,19g ;:3 ;:3
Kasencja

Post »

Zważyłam dzisiaj każde nasionko bobu egipskiego :P . Waga waha się od 0,4 - 0,8 gr :wink: .
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jak fasolka :D Bób szparagowy, jednym słowem;)
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Uzupełnienie bazy wag o nowe dane.

Przeciętna waga suchego nasionka bobu w gramach:

Aguadulce Supersimonia 1,54
Bartom 1,35