Sadzonkowanie KROTONA

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Sadzonkowanie KROTONA

Post »

Witajcie :wit
Mam pytanie, czy ktoś próbował ukorzeniać wierzchołek krotona :?: (czytałam w bazie, że jest to trudne w warunkach domowych, ale może ktoś ma jakieś doświadczenia?) Posiadacze krotonów często mają problem z opadającymi listkami. Czytałam w innym wątku, że cierpliwi doczekują w końcu (czyli po jakim czasie???) nowych przyrostów na łysej łodydze, ale ja chyba nie jestem tak cierpliwa i bardzo mnie korci, żeby go ciachnąć, bo taki łysielec wygląda szpetnie :x Zostały trzy górne liście.
Czekam na rady, jestem skłonna zaekserymentować tylko podpowiedzcie co robić, żeby zwiększyć szansę na powodzenie :lol:
stanley
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 wrz 2007, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sadzonkowanie KROTONA

Post »

to chyba nawet ja pisałem o tym że cierpliwi doczekają tych odrostów hehe. mój stopniowo od 2 lat wypuszczał takie boczne odrosty w bardzo wielu miejscach. miały one ok 2cm i część z nich zamierała, część stoi nadal na etapie 1-2cm kikuta a cześć (dokładnie 6 odrostów) zaczęła intensywnie rosnąć i obrastać w liście. to intensywne 'rozkrzewianie' trwa od około półrocza lub roku - więc pół roku to czas minimum jaki musisz dać krotonowi. przed nami wiosna i lato to dobry czas dla wzrostu roślin więc kto wie.
co do ukorzeniania. kilka tych kikutów dokładnie 4 odciąłem - miały po około 4 cm. nie wiem czy taki odrost krotona w ogóle miał szanse sie ukorzenić ale chciałem spróbować. efekt był taki ze ani jeden sie nie przyjął. i z tego właśnie powodu obawiałem się ściąć i odmłodzić mego krotona. nie jest to łatwa roslina do rozmnożenia.

zalezy jaką masz roślinke. mój miał ponad pół metra i tylko do połowy był ogołocony z liści więc go zostawiłem i nie ciąłem. ale jeśli 3/4 rośliny byłoby pozbawione listków i miałaby ona te minimum 40cm to bym ją ściął. górna cześc do wody - po jakimś czasie powinna puścić korzenie, a dolna niech stoi w doniczce po jakimś czasie powinna puścić odrosty. ale ile to potrwa i czy się w ogóle uda tego niestety nie wiem.
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sadzonkowanie KROTONA

Post »

nie mierzyłam badylka swojemu :;230 ale ma ok 30 cm i jest ŁYSY! ma tylko 3 liście na samej górze. Ktoś w listopadzie chciał mnie na siłę uszczęśliwić i dał mi go na imieniny :twisted: Już wtedy wyglądał źle - zalany, liści niewiele, do tego przechadzka po zimnie i zmiana miejsca go dobiły :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”