Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2009, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoswkinia Nektarynka Morela
Myślę że będzie to dobre miejsce na morelę ponieważ jeśli orzech włoski dobrze się tam miewa ,a też z natury należy do gatunków wrażliwych na mróz to jest szansa na to aby morela tam dobrze rosła.
Jak wspominałem wcześniej polecam polską odmianę Zaleszczycką najlepiej z doświadczenia rosnącą w naszym klimacie.Są też nowe odmiany polska Miodowa oraz czeska Karola ale nie mogę empirycznie zaświadczyć co do ich przydatności uprawy.
Jak wspominałem wcześniej polecam polską odmianę Zaleszczycką najlepiej z doświadczenia rosnącą w naszym klimacie.Są też nowe odmiany polska Miodowa oraz czeska Karola ale nie mogę empirycznie zaświadczyć co do ich przydatności uprawy.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Brzoskwinia, Nektaryna, Morela
Troszkę poszperałam i okazuje się , że tu gdzie mieszkam ( okolice Piekar Śląskich ) w żadnej szkółce nie posiadają moreli Zaleszczyckiej ani Miodowej. Wolałabym wybrać drzewka osobiście ale jeśli nie można to polećcie mi zaufaną szkółkę prowadzącą sprzedaż wysyłkową. Drugi problem to czy te silne mrozy w styczniu nie zaszkodziły większości młodych drzewek, może warto przełożyć zakupy na jesień??

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2009, o 10:28
No właśnie największy problem z tym iż w typowych szkółkach można dostać masówkę odmianową nie zawsze sa to najlepsze odmiany.natomiast co do szczegółów to już trudniej kupić coś wartościowego.Zaleszczycka można kupić obecnie na allegro , Miodowa chyba też kiedyś była w ofercie.Trzeba zaryzykować jest tam kilka dobrych sprzedawców i mieć to co najlepiej pasuje.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Na alledrogo kupując, trzeba się nastawić że po posadzeniu zaleszczyckiej, wyrośnie np. piękna węgierka 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 mar 2010, o 20:20
Podpowiedzcie mi proszę,kiedy zacząć pryskać nektarynkę syllitem przed kędzierzawością? Czy nie jest jeszcze za wcześnie teraz?Słyszałam że to zrobić trzeba przed wypuszczeniem pąków liściowych a mają już dość nabrzmiałe...
pozdrawiam gorąco
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Zastrzegając że się nie znam na opryskach (nie stosuję) - musi być temperatura ponad 6'C i bez mrozu nocą. Trzeba pokryć pączki roztworem, więc lepiej żeby nie zamarzł... a te 6 stopni to absolutne minimum, dla dobrego działania środka lepiej 10'C. Zanim pączki się otworzą, owszem, bo grzyb jest na łuskach i zaraża liście jak się rozwijają. Marzec to dobry czas, tylko temperatury przestrzegać. I nie przed deszczem oczywiście...

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 mar 2010, o 20:20
dziękuję bardzo za odpowiedż
to ja się jeszcze wstrzmam.

pozdrawiam gorąco
- mr25ur
Jak nie pryskałeś niczym na późną jesień, to postaraj się zwilżyć dokładnie całe drzewko, każdą gałązkę z pieńkiem, w korze też grzyb siedzi, nie pryskaj na wietrze, no i maseczka ( ew. nawet szalik na usta,nos) i okulary będą mile widziane przez twoje zdrowie. 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
- mr25ur
W ubiegłym roku pryskałem późną jesienią, dziś też pogoda dopisała, poprawiłem, jak nie będzie w lecie pory deszczowej, to może nic nie wyskoczy...
.

Święta racja.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie ma takiej konieczności. Możecie uzasadnić dlaczego Waszym zdaniem potrzebna jest powtórka zabiegu?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

W zeszłym roku latem kupiłam moje ulubione owoce nektarynki , pestki wysuszyłam i zasadziłam do doniczki ustawiając je w piwnicy, systematycznie podlewając. Teraz na wiosnę zauważyłam że 1 pestka puściła
teraz doniczka ładnie stoi w moim pokoju i cieszy moje oko
. Zobaczymy czy coś z tego będzie 

- mr25ur
Pewnie że będzie, tylko jakość owoców będzie jak w lotku, mogą być świetne, albo mniej świetne