Krysiu, witaj

. Mamy marzec
Te maluch radują oczy i serducho. Zawsze podziwiam ich siłę.
Jak mi się wczoraj nie chciało wsiadać do samochodu

, gdy pomyślałam ile można by zrobić w ogrodzie.
Ale mus, to mus. Sobota ma być ładna. M sprawdzał prognozy. W nocy przymrozki, ale dzień pogodny. Oby

Miłego dnia życzę
Danuś, jesteś moim pierwszym marcowym gościem

Skowronek-ranny ptaszek z ciebie
Podejrzewam, że mój oczar to pośredni Dana

(nie miał kartki, ale tak został zdiagnozowany).
"Oczar pośredni (H. x intermedia) jest mieszańcem oczaru japońskiego i miekkowłosego, dorastającym do wysokości 4 metrów.
Idealnym miejscem pod uprawę oczarów są stanowiska przy ścieżkach, patiach, czy domach. W tych miejscach staną się, bowiem prawdziwą, zwracającą uwagę ozdobą. Żółte odmiany oczarów ślicznie wyglądają posadzone na tle zimozielonych iglaków, z kolei pomarańczowe i czerwone najlepiej prezentują się posadzone w większej odległości od innych roślin. Najobficiej kwitną, bowiem posadzone na otwartej przestrzeni.
Oczary preferują stanowisko osłonięte od wiatru, słoneczne lub półcieniste. Lubią też dobrze zdrenowaną glebę, taką w której nie ma zastojów wody."
Mój rośnie w okolicach wrzosowych, niedaleko orzecha. Ma dobrą glebę i słoneczne stanowisko (południe). Chroni go od wiatrów żywopłot z berberysów.
Przyrasta bardzo wolno, ok 20cm rocznie.
Pięknie się przebarwia jesienią.
Ciemierniki potrzebują trochę cienia w sezonie i zasadowe stanowisko.
Dobrze im pod krzewami liściastymi.
Pomidory i trawki będę siała pierwszy raz. Dostałam wczoraj ziemię, o której pisała Iga.
U nas też mgliście i szaro.
Z sobotą wiążę spore nadzieje, ale czy się uda, to się okaże
Pozdrawiam