Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agness dziękuję za szybka odpowiedź. :) Mam ochotę wypróbować ten przepis i to wkrótce, bo wiadomo, że wędliny się kupuje w kółko takie same, a w gruncie rzeczy są one drogie, a co w nich jest nie bardzo wiadomo. :roll:
Teraz dopiero obejrzałam zdjęcia i jestem w szoku, bo myślałam, że te mięsa będą beżowe jak pieczeń, a one są przyjemnie różowe. :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja 15 :D
Czy wiesz, że jak pierwszy raz zobaczyłam to mięsko, myślałam, że pieczone :lol:
Rewelacyjne jest.
U mnie po świątecznym przyjęciu goście poprosili o przepis :;230
Jako pierwsze zniknęło z półmisków :uszy a trzeba było jeszcze coś dla domowników zostawić :wink:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ja robię mięsko z przepisu FIGI.Nie dodaje vegety,ani magi,bo to ma być bez żadnych konserwantów jak już ,,zdrowe,,za to dodaję ziele angielskie i 5 ząbków czosnku no i oczywiście przyprawy(sol ,pieprz,jałowiec,majeranek)
Wkładam do zimnej zalewy,zagotowuje 5 minut tak żeby sie tylko,,pyrczyło,,stygnie w zalewie w nocy i rano znów na 5 minut
Dysia4
50p
50p
Od: 2 sty 2012, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Naczytałam się o tej szynce w zalewie i ;:65 od sklepu. Będę w kuchni ;:137 szaleć.Pozdrowionka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko mięska po upieczeniu są bledziutkie , nie takie rumiane jak pieczone, ale o wiele bardziej soczyste....chociaż i pieczone też pycha 8-) :lol:

Joluś to prawda, mięsko znika błyskawicznie :D Myślę, ze 15 min faktycznie wystarczy szczególnie przy mniejszych kawałkach....następnym razem i ja będę tyle gotowała :D

Aldonko uwierz mi, że w porównaniu do chemii jaką naszpikowana jest kupna wędlina ta łyżka vegetki czy maggi na 3 litry wody, którą się zresztą później i tak wylewa jest całkowicie bez znaczenia zdrowotnego.....a i tak jak wcześniej pisałam warto eksperymentować z przyprawami . Ja gotując mięsko zawsze robię je troszkę inaczej....daję różne przyprawy, a to miód, a to jałowiec, musztardę, ziele i liście laurowe, keczup, rodzynki, goździki .....czasami dodaję nawet trochę ciemnego piwa 8-) wszystko wg gustu, naprawdę warto eksperymentować i wyszukiwać swoje ulubione smaki z ulubionymi przyprawami :D

Dysiu szyneczkę polecam jest naprawdę pyszna, podziel się proszę wrażeniami :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem Agnieszko,że to mało,ale jak już robię to staram się nie dawać tych udziwnień.Wiesz co,kiedyś zawieżliśmy świnię do świniobicia i rzeżnik napisał mi na kartce co potrzebuje(bo każdy co innego woła)VEGETA :shock: No to już nie jest rzeżnik jak dla mnie.Oczywiście vegety nie dałam i więcej już tam wyrobów nie robiłam.Kurcze ,potem sie człowiek zastanawia dlaczego słoiki z pasztetem ,albo mięsem się otwierają jak świnia karmiona naturalnie jak wyparzone słoiki,nowe zakrętki, ,czyste,gotowane długo ,trzymane w zimnej piwnicy....
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Aga dawno nie robiłam takiego mięska,przepis mam z innego forum,podobny.Na pewno jest tam czosnek,sól,majonez,chyba kolendra,pieprz i tak jak Pestka zostawiam na noc,i dopiero następnego dnia gotuję.Kiedyś zrobiłam też schab w rajstopach-najpierw solanka i chyba 4 dni w lodówce,potem wisiał jakiś czas w rajstopach,wyszło coś jak surowa szynka,ale przesadziłam z solą.
Kiedyś używałam dużo wegety,teraz ograniczam,czasem dodaję trochę do zupy,jak nie mogę doprawić.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Na dzień kobiet muszę zrobić szarlotkę. Liczę na Twój przepis. Mam nadzieję że ta będzie jedyną która mi wyjdzie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aldonko pewnie, że każdy wybiera to co mu najlepiej pasuje :D Tylko też nie możemy się dać zwariować, zawsze trzeba zachować dystans......ja uważam, jak wszystko stosowane jest z umiarem to jest naprawdę ok....ale przecież wiadomo jak komuś podchodzi bez tych dodatków to jeszcze lepiej......wiadomo, ze te wszelkie gotowe wyroby mają wpompowane tyle przeróżnej chemii, ze aż strach pomyśleć, a jak damy we własnej kuchni łyżkę vegety na gar wody, a później i tak ją wylejemy, to ile to mięsko wchłonie......co innego, gdyby władować tam pół paczki :wink: ale tak jak mówię, każdy decyduje co stosuje, vegetę można jak najbardziej zastąpić solą i nie wiem.....może jakimiś suszonymi warzywami( marchewką, pietruszką, selerem) a i spokojnie można użyć innych przypraw :D Wiesz u mnie w domu staramy sie stosować żywność jak najbardziej ekologiczną, moja mama prawie dostaje zawału jak zabraknie nam wiejskich jajek i trzeba pożyczyć,a wiadomo wszędzie wokół sklepowe.....nawet ciasta nie zje jak na 10 jaj jest jedno ze sklepu.....a jak piekę kurczaka, to wyparza wszelkie noże, miski i stolnice, które miały styczność z tym mięsem....i oczywiście nie weźmie go do ust.....ja jednak uważam, ze nie należy popadać w skrajności tylko kierować się zdrowym rozsądkiem i wybierać to co każdy uważa za najlepsze dla siebie ;:196

Kasiu pyszne są te wszelkie domowe mięska.....ja jakoś mam wielkie opory przed tą surową wędlinką...chociaż baaardzo mnie korci 8-) .....może pomalutku dojrzeję i zrobię :roll: :lol:
Vegety też stosuje bardzo mało.....jedynie do zupy muszę wsypać płaską łyżeczkę ...inaczej mi nie smakuje :oops: ale zupy u mnie są bardzo rzadko ......bo moich zupa kuje w zęby 8-) :lol:

Milenko wyjdzie Ci na pewno, czekam na wrażenia z pieczenia ;:196
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Czytam, i troszę nie rozumiem. Czy ta szynka po ugotowaniu jest surowa?, ja gotuję raz a dłużej, może źle robię. I mam pytanie pół szklanki soli na trzy litry swody czy to nie jest za słone, pytam bo nie wiem. Pewnie tego wyjdzie duży garnek. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu nie, nie, absolutnie nie jest słone. Wędlina jest idealna w smaku :D Ten przepis jest przewidziany na 3 kg mięsa, to tak wychodzi, ze litr wody na 1 kg mięsa. Jeśli chcesz mniejszą porcję, to po prostu pozmniejszaj pozostałe składniki. Wędlinka stojąc w gorącej wodzie ,, dochodzi,, Spróbuj gotować tak jak w przepisie 2 x za każdym razem czekając aż całkowicie ostygnie. Myślę, że gotując raz a długo mięso jest suche .
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko kupiłam wczoraj ser na sernik z brzoskwiniami,wróciłam do domu ,a w Twoim przepisie jest o,5 kg.Ja mam 1 kg.Jak myślisz wyjdzie mi ten sernik z taką ilością sera?Boję się ,ze musi dłużej się piec i kruszonka może sie przypiec .Co Ty nato ?Próbowałaś z większą ilością?????
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ddziękuję, na niedzielę ugoruję tak jak podajesz mięska, tym bardziej, że ja i mój M lubimy gotowane mięso do chlebka. Wczoraj dotowałam gar golonek na galaretę, też lubimy bardzo.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Pestko jeśli mogę to napiszę coś od siebie :wink:
Ja zawsze sernik z brzoskwiniami robię z 1 kg sera :)
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Ja też robie z kilograma sera na zwykłą blaszke.Raz robiłam w tortownicy,bo chciałam mieć wysoki :roll: siedział troche dłużej w piekarniku, ale był pyszny ;:108
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”