Serduszka okazała ( Dicentra spectabilis )
- mieciak49
- 1000p
- Od: 13 paź 2010, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Serduszka okazała
Odświeżam wątek serduszkowy,nikt nie pisał czy wysiewał serduszka.Otóż ja wysiałam na jesień do pojemniczka i zapomniawszy o nim zostawiłam w altanie ogrodowej.W styczniu zajrzałam na działkę z ciekawości bo była jeszcze prawie jesienna pogoda i okazało się że serduszka pięknie wzeszła.Teraz jest w domu ,na balkonie oszklonym ,i na razie ładnie rośnie,nie wiem tylko,kiedy ją póżniej wysadzić do gruntu,chyba w maju

- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie się same wysiewają
W różnych zapuszczonych miejscach, gdzie nie plewię, doczekałam się już kilku kęp.
Myślę, że maj będzie dobry.

W różnych zapuszczonych miejscach, gdzie nie plewię, doczekałam się już kilku kęp.
Myślę, że maj będzie dobry.
- Ellaa
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie też się sieje
Siewki usuwam, ale kilka na próbę zostawiłam z ciekawości jakie będą kwiatki, bo mam posadzone obok siebie dwa kolory, różowy i biały.
Ciekawa jestem czy wyszły jakieś krzyżówki

Siewki usuwam, ale kilka na próbę zostawiłam z ciekawości jakie będą kwiatki, bo mam posadzone obok siebie dwa kolory, różowy i biały.
Ciekawa jestem czy wyszły jakieś krzyżówki

- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Kupiłam właśnie 3 sztuki różowej serduszki. Chciałabym żeby stworzyły fajną zwartą kępkę. Powiedzcie mi w jakiej odległości od siebie je sadzić?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Nie wiem czy u innych też, ale u mnie już jedna kępa posadzona do ziemi stworzyła dość zgrabną kopułkę z kwiatków. Jak posadzisz trzy to dopiero będzie szaleństwo 

U mnie sieje się biała , bo często podczas pielenia widuję siewki , natomiast z różowej jeszcze siewek nie miałam .
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- asta6265
Chcę posadzić serduszkę na razie do donicy, a potem dopiero do ogrodu, tylko powiedzcie mi czy przed wsadzeniem trzeba ją namoczyć?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
Nie musisz jej moczyć, po posadzeniu w ciepłym pomieszczeniu zacznie puszczać pędy i szybko zakwitnie. Szybciej niż te w ogrodzie. Potem podrośniętą sadzonkę do ziemi.
- asta6265
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wysadzenia serduszki do gruntu. Kiedy z donicy wysadzić do gruntu?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Mam taką samą sytuację i pewnie zacznę się zastanawiać nad wysadzeniem dopiero po tym jak minie ryzyko mocniejszych, nocnych przymrozków tj. w połowie kwietnia,po sprawdzeniu prognoz długoterminowych
Ja uważam że trzeba by ją zahartować ,wystawiać na dwór i powoli przyzwyczaić roślinę do tmperatury zewnętrznej i po paru dniach wysadzić do gruntu, serduszka jest roślną bardzo dobrze zimującą w gruncie bez przykrycia.
Bardzo dobre rozmnaża się przez samosiew .
Bardzo dobre rozmnaża się przez samosiew .
- asta6265
Ja może pokaże. Wsadzałam ją do doniczki 3 dni temu. Ma takie kiełki. Mogę ją wystawiać na dwór nie ma problemu, tylko nie wiem kiedy do gruntu?

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
U mnie na działce białe i czerwone też już są na wierzchu .
Uważam że 4 do 5 dni ,i jeszcze jedna rada jak by na noc miały być przymrozki przykryć kawałkiem włókniny.
Uważam że 4 do 5 dni ,i jeszcze jedna rada jak by na noc miały być przymrozki przykryć kawałkiem włókniny.
...chyba, że tak. Skoro nie mają liści, można zaryzykować (moje już mają). W razie czego to Karol źle doradzałasta6265 pisze:Ja może pokaże.