moja działeczka- pomocy

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Malaogrodniczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lut 2012, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

moja działeczka- pomocy

Post »

Hejka.
Chciałabym założyć tutaj kącik ? ogrodników?
Ogólnie chodzi mi o wymianę swoich doświadczeń, porady, co należy robić w poszczególnych miesiącach, jakie kwiaty czy też zioła polecacie itd.

W tamtym roku, dokładnie w marcu kupiliśmy z mężem ogródek. Poprzedni właściciele doradzili nam, abyśmy nic w tym roku nie przekopywali, tylko zobaczyli co na tej działce jest. Mieliśmy przez to nieprzyjemne problemy, wszyscy mówili że nie dbamy o działkę, że to był najładniejszy ogródek, a teraz same chwasty. Grozili pismami itd. Tamci ludzie naopowiadali nam, czego oni na tej działce nie mają, jednak od rzeczywistego faktu jest kolosalna różnica. Rosły same chwasty, oni nie kazali nic sadzić, wyglądało to fatalnie. Dodam że działka ma 500 metrów i tak szczerze zanim skończyłam plewić ?chwasty? w jednym miejscu to w poprzednim miejscu one już rosły na nowo i to było bez sensu. Nikt z gospodarzy nie pomógł nam, nie doradził ?nowym działkowicza? co moglibyśmy zrobić itd. Śmiali się z nas tylko, że wyrywamy te chwasty i wyrywamy a efektu nie widać. Jedna z sąsiadek poleciła nam randap. Ale nie o tym
Bardzo bym prosiła abyście doradzili mi jak mogę zagospodarować tą działkę, planuję aby zmienić ja na działkę ogród rekreacyjny, czyli trawa jakieś kwiaty lub coś w tym stylu. Problem w tym że tam nic nie chce rosnąć, czy znacie jakieś nasiona kwiatów, które będą rosły w każdej glebie? Jak np. Onętek ?
Mam również dużo piwonii, czy mogę je przenieść w inne miejsce? To samo żonkile, co robić z różami?
Mała ogrodniczka
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Re: moja działeczka- pomocy

Post »

Problemy i wątpliwości które masz są już rozwiązywane w innych wątkach. Musisz w wyszukiwarkę wpisać czego szukasz.
Myślę że usunięcie chwastów i przerycie terenu byłoby podstawą do planowania dalszych prac. Ja bym też skłoniła się ku tak preparatom jak radzi sąsiadka.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja zacząłem od chemii potem łopata a teraz już piąty rok wyrywam chwasty. Powodzenia!
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

Przecież ogródek to wyłacznie aktywne spędzanie czasu, więc nawet wyrywać chwasty trzeba polubiec.....
Malaogrodniczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

to nie oto chodzi że nie lubię pielić, przecież samo nic sie nie zrobi:-) tylko bez sensu plewiłam bo nic tam na tej działce nie było:-) Jeżeli zna się ktoś to proszę o pomoc
1. czy mogę przesadzić piwonię w inne miejsce?
2. ............................żonkile i narcyzy w inne miejsce?
3.czy przycięte porzeczki na ok 10 cm. tydzień temu będą rodzić owoce?
4. czy mogę przyciąć bez i przenieść go w inne miejsce? Dodam żę jest on już stary
szukam też jakiś kwiatów\nasion do uprawy w bardzo nieżyznej glebie, czyli takie które wszędzie wyrosną
Mała ogrodniczka
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli wszyscy mówili Wam, że kiedys to był najładniejszy ogródek, to może jednak ziemia nie jest taka nieurodzajna, jak sądzisz? I może jednak tam coś rosło, tylko wyrwałaś to jako chwast? Bo byliny wyłażą z ziemi wiosną i być może zginęły ci w masie zielska? Bo po co ktoś miałby was okłamywać?

Co do zagospodarowania działki, to ja bym starego bzu nie przesadzała, tylko go wykorzystała, np. może pod nim postawic ławczkę, w pobliżu dosadzic krzewy kwitnące latem i coś ozdobnego jesienią, aby było ładnie przez cały rok. Nie wiem, jaki kształt ma działka, jeśli to prostokąt, to możesz brzegi zagospodarować jako rabaty (krzewy + byliny), a środek przeznaczyć na trawnik. Stopniowo będą ci przychodzić do głowy pomysły, wtedy powstaną rabaty w środku tego trawnika, np. rabata z trawami itd.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ad1.
Piwonie przesadza się w sierpniu
Tu masz wątek Piwonie
Ad2.
Rośliny cebulowe kwitnące wiosną przesadzamy lub wsadzamy jesienią, i na odwrót.
Czyli nie ruszamy raczej teraz żonkili i narcyzów.
One już wybudzają się z zimowego snu, jeśli je ruszysz osłabisz korzenie i roślinka Ci nie zakwitnie.
Tu masz wątek na ten temat Żonkile i tulipany
Ad3.
Jeśli na 10cm są przycięte, raczej nie , będą się tylko zagęszczać poprzez nowe przyrosty.
Tu masz wątek na temat Cięcie porzeczki.
Ad4.
Nie mam pojęcia. :lol:
Ale tu masz do poczytania wątki o lilakach - bzach, możesz tam zapytać. :wink:

Lilaki

Bez lilak - nie kwitnie, co robić
Malaogrodniczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

na pewno nie wyrwałam bylin, znam chwasty bo kiedyś jak byłam dzieckiem z babcia pieliliśmy:-) i znam te "cudne" stworzonka na wylot". Oni pewnie coś, jakieś kwiatki tam sadzili. kształt prostokąta, tylko jakieś krawężniki wbite ścieżki z nich porobione
Mała ogrodniczka
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Mała ogrodniczko,myślę że powinnaś sobie rozplanować działkę na papierze,i potem kawałek po kawałku realizowała,nie od razu Kraków zbudowano.Jeszcze masz czas żeby przejrzeć internet,nasze forum-jakie kwiaty chcesz mieć,jakie krzewy,ziemia nawet jeśli jest nieurodzajna,to istnieją nawozy którymi i tak musisz zasilić rośliny,tylko chwasty rosną na jałowej ziemi.Starego bzu nie przesadzaj,przytnij,wytnij suche gałęzie,posadź w pobliżu coś co będzie się dobrze komponowało.Pomału ogród tak szybko się nie robi. :D A gadaniem ludzi się nie przejmuj.Czeka Cie dużo pracy,i dużo wydanych pieniążków na roślinki :;230 Powodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”