Mieczyki w donicach,skrzynce i innych pojemnikach
Re: Mieczyki w donicach
moje mieczyki w tych donicach były sadzone po 7 sztuk , dosyć głęboko, bo wcześniej zanim urosły na górze wsadzone były bratki , następowała fajna wymiana , bo bratki kwitną wiosną , a potem długo " ciągnęły " razem aż wyrzuciłam bratki i zostały same mieczyki
duduś
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Świetny pomysł z tymi bratkami! Ja miałam w zeszłym roku mieczyki w donicy, tyle, że abisyńskie i długo donica stała w kącie, bo była pusta. W tym roku wsadzę coś na wierzch.
- ursulka
- Od: 2 paź 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dudusiu - przywróciłaś mi wiarę w mieczyki. Te donice są genialne!
Coś nie mam ręki do mieczyków i chciałam już z nich zrezygnowac, ale te Twoje donice są zachwycające. No i mieczyki łatwiej uchronić przez robalami i przed przewracaniem się.
Czuję się zachęcona
Pozdrawiam - Ula
Coś nie mam ręki do mieczyków i chciałam już z nich zrezygnowac, ale te Twoje donice są zachwycające. No i mieczyki łatwiej uchronić przez robalami i przed przewracaniem się.
Czuję się zachęcona
Pozdrawiam - Ula
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 kwie 2007, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z moich doświadczeń w sadzeniu mieczyków wynika, że poza głebokim sadzeniem ważna jest też z czego jest donica i w plastikowych mieczyki źle rosną, lepsze są donice z naturalnych tworzyw np. drewno
Pozdrawiam Marzena
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
Witaj Duduś, mam malutkie cebulki przybyszowe mieczyków fioletowego i czerwonego. Chwilowo są posadzone do denek po baniakach 5l. Zastanawiałam się z czym posadzić mieczyki - mam do dyspozycji tylko balkon. Podałaś mi ciekawy pomysł - bratki. Muszę tylko wybrać rośliny w odpowiedniej kolorystyce do tych mieczyków. Wiem, że takie cebulki zakwitają dopiero na przyszły rok, więc dosadzone do nich kwiatki muszą też ładnie wyglądać na tle zielonych liści i ich nie zakrywać.
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Ja też miałam posadzone w donicy,a właściwie to w wielkiej drewnianej skrzyni,ale teraz już wiem czemu musiałam je podwiązywać ,za płytko je wsadziłam,dzięki Duduś za podpowiedź,a ja myślałam że mieczyków nie powinno się głęboko wsadzać 

- Lamia
- 500p
- Od: 27 maja 2008, o 14:22
Powiedz jeszcze proszę,kiedy je sadziłeś do tych donic?
Trzymałeś je w pomieszczeniu czy od razu na zewnątrz?
Trzymałeś je w pomieszczeniu czy od razu na zewnątrz?
o ile pamiętam ( w tym roku też tak zrobię ) to wsadzałam jak pojawiły się właśnie bratki w klepach - to chyba był kwiecień ( 2 połowa 0 ale głowy nie dam uciąć, ale jak będzie cieplej to wsadzam w kwietniu 

duduś
- sasiad
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 mar 2012, o 16:39
- Kontakt:
Witam ! na tym forum jestem "nowy", ale mieczyki uprawiam ponad 30 lat, i w donicach na balkonie też.
Jeśli komuś bardzo spieszy się do uzyskania kwitnienia, cebulki można sadzić w połowie marca, ale do czasu wschodów powinien donice przechować w temperaturze około 15 - 20 stopni C. Wschody potrwają około 2 - 3 tygodni. Po tym czasie wymagają dużego naświetlenia, więc należy wynieść je na docelowe miejsce. W razie przewidywanych przymrozków, na noc powinny być schowane do ciepłego pomieszczenia.
-------------------
Staszek
Jeśli komuś bardzo spieszy się do uzyskania kwitnienia, cebulki można sadzić w połowie marca, ale do czasu wschodów powinien donice przechować w temperaturze około 15 - 20 stopni C. Wschody potrwają około 2 - 3 tygodni. Po tym czasie wymagają dużego naświetlenia, więc należy wynieść je na docelowe miejsce. W razie przewidywanych przymrozków, na noc powinny być schowane do ciepłego pomieszczenia.

-------------------
Staszek
Staszek
Tam gdzie nie rosną kwiaty nie może żyć człowiek. Hegel.
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
Nie pamiętam gdzie ktoś pisał na forum ,osoba ta posadziła mix -mieczyki w donicy,nie za bardzo wyglądały o różnej długości wegetacji,owszem kwitły.
Bardziej sprawdza się jedna odmiana.
Bardziej sprawdza się jedna odmiana.
- sasiad
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 mar 2012, o 16:39
- Kontakt:
Masz Anito rację, ale znając życie - różni ludzie mają różne gusty.Anitaaa pisze:Bardziej sprawdza się jedna odmiana.
Jeśli ktoś chciałby zestaw kolorów na przykład biało czerwone powinien dobrać odmiany o podobnej porze kwitnienia, co w międzynarodowym kodzie odmiany jest oznakowane odpowiednią literą - i tak
VE ? bardzo wczesne 68 ? 70 dni
E - wczesne 71 ? 74 dni
EM ? średnio wczesne 75 ? 79 dni
M - średnie 80 ? 84 dni
LM ? średnio późne 85 ? 90 dni
L ? późne 91 ? 99 dni
VL ? bardzo późne powyżej 100 dni
szczegóły znajdziecie w moim blogu na stronie KLASYFIKACJA.
Staszek
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Witam
kupiłam kilka cebulek mieczyków właśnie z zamiarem uprawiania ich w donicach. Któryś z Forumowiczów napisał, że kwitną one dopiero na drugi rok od posadzenia. Czy to prawda?

kupiłam kilka cebulek mieczyków właśnie z zamiarem uprawiania ich w donicach. Któryś z Forumowiczów napisał, że kwitną one dopiero na drugi rok od posadzenia. Czy to prawda?
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Mieczyki???? Nie, kwitną w tym samym roku.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Uff, to cudownie. Przeczytałam gdzieś w necie, że mieczyki sadzi się na głębokości 6-7 cm. Dziwne mi się to wydało, tym bardziej, że to spore rośliny. Zatem posadzę je głębiej ale na wierzch nic nie posadzę. Mi bratki kwitną do października i trochę szkoda mi ich wyrzucać w trakcie kwitnienia.