Ogrzewanie wody w basenie
Re: Ogrzewanie wody w basenie
No jakieś rozwiązanie to też jest. Ale taki zbiornik ma stosunkowo małą powierzchnię która będzie ogrzewała. Ja poważnie zastanawiam się nad budową foliowego namiotu nad basen- przecież w tunelu foliowym można niekiedy jajka gotować więc woda w basenie też powinna się grzać. A właściwie wilgotne powietrze w takim namiocie będzie ogrzewało basen ze wszystkich stron a folia będzie chroniła przed ucieczką ciepła na zewnątrz.
Jakie masz wymiary tego basenu ?- nigdzie nie mogę znaleźć basenu który mieści 10681 l.
Koleżanka ma rozporowy 457x122 w którego wchodzi 16805 litrów i nie ma problemu ze zbyt zimna wodą. Basen jest napełniany w połowie czerwca, stoi na najbardziej słonecznym miejscu, a woda spuszczana jest z końcem sierpnia. Wiadomo ,że woda nie ma 25 stopni ,ale jest w sam raz na ochłodzenie podczas upałów. Moje córcie ( 7 i 9 lat) mogłyby tam siedzieć cały dzień. Gdy woda jest cieplejsza szybciej wytwarzają się glony ,wiec za tym idzie dużo więcej chemii , a chemia .........jak to chemia.
Ile stopni osiąga woda w Twoim basenie?
Koleżanka ma rozporowy 457x122 w którego wchodzi 16805 litrów i nie ma problemu ze zbyt zimna wodą. Basen jest napełniany w połowie czerwca, stoi na najbardziej słonecznym miejscu, a woda spuszczana jest z końcem sierpnia. Wiadomo ,że woda nie ma 25 stopni ,ale jest w sam raz na ochłodzenie podczas upałów. Moje córcie ( 7 i 9 lat) mogłyby tam siedzieć cały dzień. Gdy woda jest cieplejsza szybciej wytwarzają się glony ,wiec za tym idzie dużo więcej chemii , a chemia .........jak to chemia.
Ile stopni osiąga woda w Twoim basenie?
Pozdrawiam. Ewa
Ja mam basen easy set 467x91 cm. A 16805l to chyba basen z serii Metal Frame.
Nie pamiętam teraz jaka była temperatura ale przez większość czasu była taka, że nie dało się w tej wodzie nawet stać (nie mówiąc już o zanurzeniu).
Wody nie będę grzał ponad minimalną znośną temperaturę. A chemii jako zawodowy chemik się nie boję
Nie pamiętam teraz jaka była temperatura ale przez większość czasu była taka, że nie dało się w tej wodzie nawet stać (nie mówiąc już o zanurzeniu).
Wody nie będę grzał ponad minimalną znośną temperaturę. A chemii jako zawodowy chemik się nie boję

- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedyś czytałem o zupie w puszce, którą podgrzewało zmieszanie kilku odczynników między ściankami puszki, jako chemik zmajstruj taką pucho/grzałkę i do basenu 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Nie wiem czy to ta seria ,ale na metalowym stelażu.
Ja z kolei mam mniejszy basen od Ciebie ( 366x91) i tutaj nie ma problemu żadnego- stoi na styropianie - ale wiadomo ,że mniejsza ilość wody to i szybciej się nagrzewa

Ja z kolei mam mniejszy basen od Ciebie ( 366x91) i tutaj nie ma problemu żadnego- stoi na styropianie - ale wiadomo ,że mniejsza ilość wody to i szybciej się nagrzewa

Pozdrawiam. Ewa
A mnie się włączył macguver, masz stary grzejnik, podłączasz go rurkami obiegiem z wodą z basenu i ......rozpalasz pod nim ognisko 

mewa, po minie tej pani po prawej nie widać, żeby woda była zbyt ciepła 
Cóż, będziemy coś kombinować jak zrobi się cieplej

Cóż, będziemy coś kombinować jak zrobi się cieplej

Ta pani po prawej to akurat gdybym nie interweniowała to mogłaby siedzieć od rana do wieczora- dobrze ,że kupiłam trampolinę to chociaż czasami wychodzi z basenu. Ta panienka jest również na etapie nurkowania więc mina pewnie od tego ( nawet nie zauważyłam
).
A może miejsce masz jakieś feralne

A może miejsce masz jakieś feralne

Pozdrawiam. Ewa
Od wschodu i południa słońce nie jest niczym zasłonięte, od zachodu rosną tuje a na północnej stronie jest parawan z agrowłókniny.A może miejsce masz jakieś feralne
A przykrywasz czymś na noc?- bo ja mam pokrywę którą zdejmuję dopiero przed wejściem do basenu ( 9-10)
odkąd słońce wstanie do tej 10 troszkę czasu minie i jak ją zdejmuje to jest aż gorąca ( może ona też powoduje nagrzewanie wody?- nie wiem- tak gdybam)
odkąd słońce wstanie do tej 10 troszkę czasu minie i jak ją zdejmuje to jest aż gorąca ( może ona też powoduje nagrzewanie wody?- nie wiem- tak gdybam)
Pozdrawiam. Ewa
Mam tą zwykłą (tzn. nie tą termiczną z folii bąbelkowej tylko taką z niebieskiej folii ze sznurkiem do związania).
Rayy I jak tam u Ciebie z woda w basenie? U mnie jest 26-28 stopnI 

Pozdrawiam. Ewa
U mnie bez dogrzewania dziś były 33 stopnie.
A tu moje podgrzewanie basenu, byłem w stanie podgrzać o 10'C ponad temp. powietrza po 6-7 godzinach grzania.
Zdjęcie pochodzi sprzed 2 lat, teraz dzieci są starsze i nie chcą już pluskać się w ogrodowym basenie.
Pobór mocy elektrycznej 1.84kW, moc cieplna oddawana to 7kW przy +15'C, powyżej to nawet ponad 7kW.

Zdjęcie pochodzi sprzed 2 lat, teraz dzieci są starsze i nie chcą już pluskać się w ogrodowym basenie.
Pobór mocy elektrycznej 1.84kW, moc cieplna oddawana to 7kW przy +15'C, powyżej to nawet ponad 7kW.