Przechowywanie nasion zimą

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Przechowywanie nasion zimą

Post »

Zastanawiam się czy są jakieś przeciwwskazania co do przechowywania nasion podczas dużych mrozów.
Tego roku takie mrozy występowały a część nasion zostało na ten cały okres u mnie w altanie, gdzie również była temperatura mocno na minusie i czy np. nasiona rzodkwi Mantang HONG, która jest odmianą ciepłolubną, sieje się j dopiero w połowie lata nie poszły na straty. Generalnie czy jest się czym przejmować? Miałem tam teżnasiona ogórków, marchwii i parę innych.
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Re: Przechowywanie nasion zimą

Post »

Temperatura poniżej zera mocno wpływa na zmniejszenie siły kiełkowania nasion :wink:
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Zatem chodzi tylko o kiełkowanie? Czyli jeśli na wilgotnej wacie potrzymam dobę i wykiełkują oznaczać to będzie że wszystko ok?
Gorzej w takim razie z nasionami marchwi, bo takowych w ten sposób już nie przetestuję. Trudno do kosza. Najbardziej zależy mi na tej chińskiej rzodkwi, myśle że nasiona chyba można będzie tak sprawdzić.
Te co wykiełkują od razu pójdą do ziemi.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dość dawno temu, gdy byłem w pewnej hurtowni, to akurat pracownicy dostali próby zdolności kiełkowania nasion z poprzedniego sezonu. Na zapytanie jednej pracownicy: co zrobić z nasionami marchwi o zdolności kiełkowania 12%, to druga powiedziała: działkowcy to kupią. Obecnie ta hurtownia już znikła z rynku. A tak dla ciekawości, wczoraj synowa po południu posiała sałatę, dzisiaj już jest na wierzchu.
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p

Post »

Gorzej w takim razie z nasionami marchwi, bo takowych w ten sposób już nie przetestuję
Myślę, że wata nie jest najlepszym materiałem do kiełkowania nasion, polecam kuwetkę wyłożoną wilgotną ligniną, może być ręcznik papierowy, na tak przygotowane podłoże wysiać nasionka przykryć folią lub szybą. Nasiona marchewki też tak można przetestować, czas kiełkowania nasion różnych gatunków jest odmienny, może trwać znacznie dłużej niż 24 godziny. :wink:
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Aha. No przetestować taką marchew pewnie i można ale jak wykiekuje to można ją do gruntu? Czy po prostu sprawdzić część i wg tego będzie wiadomo że reszta będzie analogicznie ok. I tę resztę posiać.
Co do rzodkwi to myślałem zrobić tak że te ziarenka które puszczą kiełki do dołka. Są w miarę duże więc nie było by problemu.
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p

Post »

Wysiać taką podkiełkowaną będzie ciężko, :roll: najlepiej wysiać tym sposobem powiedzmy z 20 nasion w celu sprawdzenia :)
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Dwa lata też zostawiłam nasiona w altanie - ogórki kiełkowały dobrze, chociaż kilka nie wyszło, z drugiej paczki która była w domu kiełkowały wszystkie. Z sałatą nic się nie stało - wschody super. Za to pietruszka korzeniowa i marchew w ogóle nie wzeszła. Musiałam w te miejsca zakupić nasionka i dosiewać.
Ale zawsze warto spróbować czy jeszcze "żyją".
:)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

A jak przechować nasiona cebuli? zostało mi teraz sporo po wysianiu. Uda się tak przechować żeby były na następny rok?
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p

Post »

Najlepszym sposobem jest przechowywanie nasion w chłodziarce, np w pojemniku do owoców. Swoje nasionka przechowuję w woreczku foliowym strunowym dodatkowo zapakowane w reklamówkę. Przechowywane w ten sposób zachowują długą żywotność. :wink:
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

O qurcze, a ja chciałam do zamrażarki wrzucić :? dzięki jarson64
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jarson64 pisze:polecam kuwetkę wyłożoną wilgotną ligniną, może być ręcznik papierowy,
Jak ktoś ma małe bobaski to polecam pampersa na spód kuwety. Odciąć tylko skrzydełka. Trzyma doskonale wilgoć

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

forumowicz - trafiłeś idealnie. Z reguły dawałem na chusteczki higieniczne, na watę też choć ponoć to złypomysł. Od kilku miesięcy mam moliwość wypróbować pampersa :D
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Kontakt:

Przechowywanie nasion w domku narzedziowym

Post »

Witam,

Na wiosnę planuje budować domek narzedziowym i tak sobie pomyślałem, że mógłbym zbudować tam taka szafke, gdzie trzymalbym oznakowane nasiona w woreczkach i sloikach. Moje pytanie - czy takie coś zda egzamin, czy nasiona nie przemarzna? Coś jak tutaj http://m.youtube.com/#/watch?v=_8ES2qemw1s w 3:50, taki domek a tam taka polka, wcześniej są zbliżenia i opis. Tak się zastanawiam bo to nie ten klimat, ale sobie przypominam, ze nasiona ,które tam leżały przez rok, dwa w szopie, która ma siatkówce ściany co przed niczym nie jest chroniona, tzn. Żadnym mrozem to pewnie te mogłyby dać radę.

Przepraszam za brak polskich znaków ale pisze z tableta.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Re: Przechowywanie nasion w domku narzedziowym

Post »

Nie udało mi się co prawda obejrzeć filmiku, ale nie ma przeciwwskazań do przechowywania nasion w domku narzędziowym. Jeśli tylko będą zabezpieczone przed gryzoniami i nadmierną wilgocią, to mróz im nie zaszkodzi. Ale to dotyczy tylko nasion, nie cebulek. One powinny mieć temperatury dodatnie. Mój Tato przez lata całe przechowywał nasiona w altance. Służyła do tego stara, ogromna waliza :) a nasiona były w papierowych torebkach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”