Mój ogród -mój raj cz.1
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród -mój raj cz.1
Krysiu nie próbowałam jeszcze tych krążków torfowych-a tym bardziej w tym roku (mam tyle wspaniałych nowości), mam co do nich wątpliwości bo trzeba by siać do jednego krążka 1 nasionko ,a przecież siewki pikuje się jeszcze -ja to tak tradycyjnie ziemia osmocote substrat wymieszana z dodatkiem ziemi kompostowej,jest to ziemia wzbogacona w nawozy startowe potrzebne do równomiernych wschodów oraz rozwoju siewek,a już pora zakasywać rękawy według kalendarza księżycowego 28.02-02.03- to dni bardzo korzystne do wysiewu nasion 

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marzenko, jeśli moge się wtrącić - ja w tym roku siałam na krążkach torfowych i u mnie zdecydowanie zdały egzamin. Trzymają ładnie wilgoć nie pleśnieją, lobelia i kobea wschodzi lepiej niż w ziemii, a posiana w tym samym czasie. Kobeę siałam pojedynczo, natomiast lobelkę "sypnęłam" bo te drobinki ciężko odseparować...
W ten weekend będę pikować - cały krążek wkładam do donicy i gotowe 

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
Kasiu,siałaś na tych krążkach w domu tak?
- robaczek_Poznan
Tak, na parapecie w pojemniku plastikowym, pod przykryciem 

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
No to muszę poszukać,u mnie zazwyczaj w ziemi pojawiała się pleśń.
- marzena06
Ha to może i ja spróbuje ,petunii i libelli jeszcze nie wysiewałam ,a i tak nie pikuje ich się pojedynczo,ale mam pytanie Kasiu do ciebie czy te krążki to takie w formie doniczek kupiłaś czy też umieszcza się je tradycyjnie w pojemniczku plastikowym ?
- robaczek_Poznan
Marzenko, to sa takie płąskie krążki w plastikowych zagłębieniach i z przykrywką - gotowy zestaw amatora nasionek
Po zalaniu wodą pęcznieją, 4-krotnie zwiększając swoją objętość. Musisz tylko dolewać wody, żeby utrzymać wilgoć, ale znacznie łatwiej się z nimi obchodzić niż z tradycyjną rozsadą, bo przy tak małych nasionkach jak lobelia, trudno nie "zalać" jej całkowicie.. a tutaj tylko na spodek wlewasz wody i krążki same ciągną tyle ile potrzebują
Wysyłam fotę na PW 

Po zalaniu wodą pęcznieją, 4-krotnie zwiększając swoją objętość. Musisz tylko dolewać wody, żeby utrzymać wilgoć, ale znacznie łatwiej się z nimi obchodzić niż z tradycyjną rozsadą, bo przy tak małych nasionkach jak lobelia, trudno nie "zalać" jej całkowicie.. a tutaj tylko na spodek wlewasz wody i krążki same ciągną tyle ile potrzebują

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
To cudownie,że podzieliłas się swym doświadczeniem z tymi krążkami.
U nas sa na sztuki i nie maja zadny pokrywek.
Włoże do plastykowego pojemnika tyle ile wejdzie i gotowa mini szklarenka do kiełkowania...
Idę dokupić więcej.
Marzenko ta ..."ziemia osmocote substrat wymieszana z dodatkiem ziemi kompostowej,jest to ziemia wzbogacona w nawozy startowe potrzebne do równomiernych wschodów oraz rozwoju siewek "... aż tak bardzo rożni się od uniwersalnej ,ze ja zachwalasz ?
Też muszę poszukać.
Czy planujesz wcześniejszy siew swoich traw do pojemników ?
U nas sa na sztuki i nie maja zadny pokrywek.
Włoże do plastykowego pojemnika tyle ile wejdzie i gotowa mini szklarenka do kiełkowania...

Idę dokupić więcej.
Marzenko ta ..."ziemia osmocote substrat wymieszana z dodatkiem ziemi kompostowej,jest to ziemia wzbogacona w nawozy startowe potrzebne do równomiernych wschodów oraz rozwoju siewek "... aż tak bardzo rożni się od uniwersalnej ,ze ja zachwalasz ?
Też muszę poszukać.
Czy planujesz wcześniejszy siew swoich traw do pojemników ?
- marzena06
Krysiu ziemie Osmocote stosuję już od dłuższego czasu ,u mnie sprawdza się rewelacyjnie , traw do pojemników nie wysiewam bo brakuje mi miejsca ,najważniejsze są pomidory , a w następnej kolejności to już kwestia do przemyślenia 

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- christinkrysia
Dziś dokupiłam jeszcze tych krążków bo wkładałam do nich skiełkowane nasiona Titoniirobaczek_Poznan pisze:Marzenko, jeśli moge się wtrącić - ja w tym roku siałam na krążkach torfowych i u mnie zdecydowanie zdały egzamin. Trzymają ładnie wilgoć nie pleśnieją, lobelia i kobea wschodzi lepiej niż w ziemii, a posiana w tym samym czasie. Kobeę siałam pojedynczo, natomiast lobelkę "sypnęłam" bo te drobinki ciężko odseparować...W ten weekend będę pikować - cały krążek wkładam do donicy i gotowe
- faktycznie świetna sprawa.
Może kilka swoich pomidorków posieję bo ja malutko ich uprawiam .
Ile czasu mogą być w tym krążku skoro już pikujesz czyli jak sama piszesz wkładasz do odpowiedniej doniczki i zasypujesz - czy tak ?
Nasączyłaś sama wodą czy dodałaś troszkę do niej jakiegoś delikatnego na strat nawozu ?
Oj sporo tych pytań ale nie chcę popełnić błędu.
- marzena06
Witaj Krysiu, w tym krążku roślinka może rosnąć aż do wysadzenia do gruntu a nawóz u mnie którym podlewam to najzwyklejszy Biohumus
ja jeszcze żyję emocjami po spotkaniu forumkowym ,które odbyło sie na Gardeni w Poznaniu ,było to moje pierwsze forumkowe spotkanie w którym uczestniczyłam ,oprócz poczynionych zakupów przywiozłam identyfikator ,który zrobiła dla nas ilona2715 jest taki charakterystyczny z logiem naszego forum,

- christinkrysia
Zazdroszczę Ci takiego spotkania w realu ...a identyfikator świetny , wykonany z gustem i wyczuciem.
Dzięki za dodatkowe informacje - mam nadzieję,że się sprawdzą.
A teraz zmiana tematu - siałaś w ub roku trawy jednoroczne i mam pytanie , czy siałaś je wcześniej czy dopiero w gruncie ?
D zis posiałam Trawę cytrynową bo kupiłam nasiona . Chcę mieć spore kępy bo ona mi zastąpi częściowo cytrynę.
Czy Ty swoje trawki jak były młode przycinałaś dla zagęszczenia ?
Dzięki za dodatkowe informacje - mam nadzieję,że się sprawdzą.
A teraz zmiana tematu - siałaś w ub roku trawy jednoroczne i mam pytanie , czy siałaś je wcześniej czy dopiero w gruncie ?
D zis posiałam Trawę cytrynową bo kupiłam nasiona . Chcę mieć spore kępy bo ona mi zastąpi częściowo cytrynę.
Czy Ty swoje trawki jak były młode przycinałaś dla zagęszczenia ?
- marzena06
Krysiu ja swoje trawy wysiewałam wprost do gruntu na rozsadniku to jest tak w poł.kwietnia ,nie przycinałam ,później przesadzałam w miejsce docelowe ,pamiętaj settera jest wysoką trawą lubi słoneczko oraz miejsce osłonięte od wiatru

- christinkrysia
Dzięki za informację.
Pa
Pa