Żurawka - identyfikacja, dyskusje cz.1
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko, albo też potrzebuję pocieszenia, albo ona tak ma.śnieżka pisze:A moja ,Amber Waves', zakupiona w ubiegłą wiosnę, posadzona w dość słonecznym miejscu, na lekkiej, przepuszczalnej glebie, chyba właśnie po tej ,niby' zimie, padła całkowicie- wszystkie listki, nawet te najmniejsze, są brązowe i suche. Chyba raczej nie ma szans, że coś odbije od korzenia? Niech mnie ktoś pocieszy, że jednak nie wszystko stracone, plissss.

Nie mam zdjęć tej żurawki z początku kwietnia zeszłego roku, więc nie mogę porównać.
Mam zdjęcie z 27.04.07 wtedy wyglądała już całkiem ładnie, ale w zeszłym roku wegetacja była o parę dni szybsza.
Dzisiaj też przyglądałam się swojej Amber Waves i zastanawiałam się dlaczego wygląda tak marnie skoro inne żurawki trzymają się bardzo dobrze. Może jednak taka jej uroda?
Musimy poczekać.

- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki wszystkim, no to czuję się trochę pocieszona.Tomasz II pisze:Ja tez potwierdzam, i do tych beżowych kapryśnych dokładam Creme Brule.
Na szczęście moja ,Creme Brule' wygląda jakby w ogóle zimy nie było.
Za to swoją ,Amber Waves- dziś przesadziłam ponownie w cieniste miejsce- system korzeniowy ma całkiem ładny, może jednak coś z niego odbije, bo cała nadziemna część jest jednak brązowa i sucha, chyba miała zbyt słonecznie i za sucho. Kapryśnica paskudna.

W 2007r kupowałam trzy razy Amber Waves, wszystkie padły.Po posadzeniu do ziemii uschły,pomimo podlewania i cienia.Została mi tylko jedna,bardzo marna,przezimowała zobaczymy co będzie dalej.
Plantpol producent żórawek, sprzedaje prawie wszystko hurtowo, w sklepie fabrycznym trzeba upolować kiedy wystawią do sprzedaży.Natomiast na targowisku miejskim jest duży wybór.
Plantpol producent żórawek, sprzedaje prawie wszystko hurtowo, w sklepie fabrycznym trzeba upolować kiedy wystawią do sprzedaży.Natomiast na targowisku miejskim jest duży wybór.
Plantpol przede wszystkim myli odmiany. Sprzedaje np. Sahsay a to jest Dales Strain.
Nic może w tym dziwnego, bo niektóre podobne, tyle,że Sashay jest brązowa, a Dales zupełnie zielona
Więc chyba lepiej na rynku, pod warunkiem,ze wie co sie kupuje.
Wnioskuję,ze jednak tą Amber Waves nie ma co sobie głowy zawracać:(
Nic może w tym dziwnego, bo niektóre podobne, tyle,że Sashay jest brązowa, a Dales zupełnie zielona

Więc chyba lepiej na rynku, pod warunkiem,ze wie co sie kupuje.
Wnioskuję,ze jednak tą Amber Waves nie ma co sobie głowy zawracać:(
Różnica w cenach jest niewielka.
Ale w tym roku, dalej będę kupowała Amber Waves, do skutku.Może się przyjmie i bedzie rosła. Mam trzy rodzaje żórawek: dwa rodzaje fioletowych i jedną zieloną(marmurkową) i Amber Waves.Nazwy podam, jak przeczytam na działce.Żurawki kupowałam te które mi się podobały, bez znaczenia jest dla mnie nazwa.
Ale w tym roku, dalej będę kupowała Amber Waves, do skutku.Może się przyjmie i bedzie rosła. Mam trzy rodzaje żórawek: dwa rodzaje fioletowych i jedną zieloną(marmurkową) i Amber Waves.Nazwy podam, jak przeczytam na działce.Żurawki kupowałam te które mi się podobały, bez znaczenia jest dla mnie nazwa.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na targowisku w Oświęcimiu nie byłam bo to zbyt daleko, a parę godzin jazdy...KaRo pisze:Czy duża jest różnica w cenie między żurawką zakupioną w firmie a tą na targowisku?
Może warto kupić takie rarytasy na rynku?
Creme Brulle była w zeszłym roku na allegro za 25zł + 8 przesyłka.
Więc cena łączna, też średnio atrakcyjna, nawet jak za nowość