Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.1 (2011-2014)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon

Post »

bobek- pisze:Bakony
ma smak nijaki , twardą skórę , rdzeń -moi klienci nie tolerują tego. Twardość jest zadowalająca ale ta cecha nie rekompensuje :cry: .
Posiada gen twardości LSL i dlatego jest taki.
Pawcio0086
50p
50p
Od: 5 lut 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Balladona i Brilliante też posiadają gen Long Shelf Life, a nie wykazują takich cech. Myślę, że wszystko opiera się o odpowiednie nawożenie. Pomidor genetycznie posiadający przerost wewnętrzny nie zostałby dopuszczony do rejestracji coboru.
Pozdrawiam Paweł
Niemożliwe to jest tylko zapłacić kartą w Biedronce;)
bobek-
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 20:43

Post »

A próbowałeś Tomimaru Muchoo , większość chwali a ja miałem za małą wydajność (słabe wiązanie po14-15 gronie ) ?
Pozdrawiam bobek

Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
Pawcio0086
50p
50p

Post »

Uprawiałem Tomimaru Muchoo przez 2 sezony. Pierwszy raz gdy nie była w trakcie rejestracji i miałem mieszane wrażenie. Ale, że to nowa odmiana, informacji uprawowych niezbyt dużo więc dałem drugą szansę tej odmianie i ostatnią :) . Nie jestem zadowolony z jej wydajności i u mnie sprawiało dość sporo problemów z prawidłowym odżywianiem. A do tego cena nasion też jest niezachęcająca do zakupu :P . Ale wiem, że jest to bardzo dobra odmiana malinówki do nowych obiektów. Kolega od początku ją uprawia na wełnie. Uprawa na rynnie, Venlo, wełna Grotop Master i dobry komputer klimatyczny. Ale w takich warunkach wszystko ładnie rośnie i daje zadowalający plon :heja .
bobek- pisze:Być może ale mnie nie stać na eksperymenty na odmianie która od początku sprawiała problemy.Już wolę dopracować VP1 lub Vp2.(doradca zapewniał że sporo poprawiono w 2 - zobaczymy
Ja też nie lubię eksperymentów, ale jestem zmuszony szukać nowej i trwałej odmiany. W tym roku uprawiam takie malinówki jak: Mamiro, Bakony, VP1, VP2, Esmira i tradycyjnie Faworyt. Esmira to też jakaś nowość z Rijk Zwaana. Zobaczymy co będzie.
Aaaa i coś mi tam odbiło i wysiałem jeszcze pomidory w typie bawolego serca: Corazon (Clause), Gotico i Margot (ISI SEMENTI). Chcę znaleźć dobrą odmianę i poszerzyć ofertę o ten typ pomidora.
Już niedługo zaczynamy zabawę :) . Kiedy Kolega rozpoczyna produkcję na miejscu stałym?
Pozdrawiam Paweł
jack+
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 wrz 2010, o 08:08

Post »

Czy ktoś uprawiał w poprzednim sezonie Mamirio ?
Pawcio0086
50p
50p

Post »

jack+ pisze:Czy ktoś uprawiał w poprzednim sezonie Mamirio ?
Witam Szanownego Kolegę. Jeśli chodzi o odmianę Mamiro pomidora malinowego to będę ją uprawiał już trzeci sezon. Jedyne co mogę powiedzieć odnosi się do uprawy szczepionej dwupędowej na podkładce Brigeor (Gautier Semences). Jest to odmiana stosunkowo plenna. W sezonie 2011 plon z 1 mkw wyniósł około 35 kg. Praktykujemy regulację gron do 4 sztuk (wg zaleceń SG), aby osiągnąć masę owocu około 200 g. Poprzez regulację gron roślina jest w stanie wytworzyć do 18 gron w uprawie przedłużonej (nasadzenia około połowy lutego, zbiór do połowy października). Przy uprawie przedłużonej proponuję nawinąć więcej sznurka na druty z uwagi, że międzywęźla u tej odmiany nie są krótkie. Nawożenie standardowe jak dla pomidorów mięsistych z nieznacznie zwiększoną dawką Mg. Oczywiście opryski dolistne chelatem żelaza. Z moich doświadczeń należy przestrzegać odpowiedniego stosunku azotu do potasu podczas nawożenia. W okresie wzrostu wegetatywnego powinien wynosić 1:1,4, od początku kwitnienia 1:1,8, a w trakcie zbiorów nawet 1:2. Jeśli te proporcje nie będą utrzymane mogą pojawić się zielone plamy w formie tzw. "piętki". Aby utrzymać owocowanie na stałym poziomie polecam wykonywać kontrolne analizy zawartości składników w podłożu. Grona tej odmiany niezbyt lubią bezpośrednie słońce, stosunkowo łatwo mogą się przypalić dlatego warto zostawić kilka liści więcej na roślinie. Jeśli chodzi o trwałość po zbiorczą to znacznie przewyższa odmiany tradycyjnych "malinówek", lecz nie można mówić o długim okresie twardości. W razie pytań służę pomocą, ale z uwagi na chwilowe spiętrzenie zajęć mogę odpisywać z opóźnieniem za co serdecznie przepraszam.
Pozdrawiam Paweł
bobek-
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 20:43

Post »

. Jest to odmiana stosunkowo plenna. W sezonie 2011 plon z 1 mkw wyniósł około 35 kg. Praktykujemy regulację gron do 4 sztuk (wg zaleceń SG), aby osiągnąć masę owocu około 200 g. Poprzez regulację gron roślina jest w stanie wytworzyć do 18 gron w uprawie przedłużonej (nasadzenia około połowy lutego, zbiór do połowy października).
W połowie lutego sadziłeś pomidory pod folią ;:180 . Masz może prywatną kopalnie :;230 ?
Pozdrawiam bobek

Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Ja w tym roku będę hodował takie odmiany pomidora jak: pomidor czereśniowy wysoki, pomidor gruntowy, krakus oraz gruszkowy o żółtych owocach. :D
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

OPISY ODMIAN POMIDORÓW +foto-wybieramy na następny sezon

Post »

Przejrzałam wszystkie odmiany i jestem pod wrażeniem wykonanej pracy.
Mam zatem pytanie do fachowców. Jakie odmiany polecilibyście mi do posadzenia? - Mam bardzo mało miejsca na krzaki, mam również w planie kilka krzewów pomirodorów koktajlowych, ale chcę też "normalne" i o te "normalne" mi chodzi. Tak aby jak najwcześniej owocowały i były przez cały sezon. Oczywiście może być kilka odmian. Jestem raczej za czerwonymi. Będę wdzięczna za rady.

W zeszlym roku pierwszy raz wysiałam i dochowałam się koktajlowych, więc teraz pora na "normalne" :)

Przeniosłam post do odpowiedniego tematu.
Comcia
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Re: OPISY ODMIAN POMIDORÓW +foto-wybieramy na następny sezon

Post »

Hania_wroc pisze:Przejrzałam wszystkie odmiany i jestem pod wrażeniem wykonanej pracy.
Mam zatem pytanie do fachowców. Jakie odmiany polecilibyście mi do posadzenia? - Mam bardzo mało miejsca na krzaki, mam również w planie kilka krzewów pomirodorów koktajlowych, ale chcę też "normalne" i o te "normalne" mi chodzi. Tak aby jak najwcześniej owocowały i były przez cały sezon. Oczywiście może być kilka odmian. Jestem raczej za czerwonymi. Będę wdzięczna za rady.

W zeszlym roku pierwszy raz wysiałam i dochowałam się koktajlowych, więc teraz pora na "normalne" :)
Z czerwonych da się polecić kilka odmian niskich, samokonczących: Kmicic na przeciery, Betalux i inne do jedzenia, i mnie też smakował Krakowski wczesny (wysoki), których nasiona nie widziałem w sprzedaży, ale mam kilka z własnych zbiorów.
pozdrawiam, Gunnar
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Witam, ja w tym sezonie zakupiłam nasiona " BETALUX" i "MALINOWY HENRYKA F1" a mam zamiar jeszcze poszukać odmian: BOX CAR WILLIE,
STUPICE oraz SYTA. Żadnej z tych odmian nie miałam.
glerenka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lut 2012, o 12:25

Post »

a ja bardzo poszukuję pomidora truskawkowego czy może ktoś wie gdzie można go zdobyć.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

glerenka a dlaczego akurat tego poszukujesz? jest jakiś szczególny?
glerenka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lut 2012, o 12:25

Post »

jadłam i jest pyszny. tylko nasion nigdzie nie mogę dostać. a chciałabym spróbować bo mojej córeczce bardzo smakują. a kupione to nie to samo co z własnego ogródka. ;:3
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może wydłubać nasionka z pomidora, przesuszć i wsiać.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”