Zrób to sam,czyli pomysły Forumków cz.2
- repas200
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 13:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2
Ale nie każdy ma coś takiego
A jak jest z kopaniem na taką głębokość ?

My name is Daniel
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bez przesady z tą głębokością, najważniejsza jest izolacja, znajomi na działce ( nie mają prądu ) normalnie wkopali stara lodówkę w ziemie, obudowali kamyrdolkami, jak jadą w lecie to z domu przywożą w plastykowych butelkach lód, jako wsad, i kilka dni mają chłodzenie, kiedyś jak tam będę to zrobię fotkę.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Mam pytanie dotyczące przechowywania bulw pacioreczników i dalii. przed zimą zawsze jest problem. Nie posiadam piwnicy a w pomieszczeniach gospodarczych zimą jest minusowa temperatura.Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak przechować bulwy w tzw. kopcu? gdzieś słyszałam, że tak można.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Przechowywałam w kopcu georginie. Kopałam dołek głębokości ok. 60 - 80 cm, na dno kładłam cienką warstwę badyli i na badyle karpy dalii pozawijane w stare ścierki ( żeby potem łatwiej je było znaleźć). Zasypywałam ziemią lekko uciskając, na wierzch znowu kładłam warstwę badyli i osypywałam ziemią formująć kopczyk. Kilka zim przechowały się pięknie, ale w 2011 roku wypadła mokra wiosna, a ja chorowałam i dopiero pod koniec kwietnia odkopalam kopczyk - wszystkie bulwy zgniły.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Aisyrk, dziękuję, może jeszcze ktoś ma inne doświadczenia 

A nikt nie pomyślał o styropianie ?? skrzynka drewniana środek wyłożyć styropianem 10 cm i śnieg możesz mieć nawet w środku lata.krzysztofkhn pisze:Na głębokości poniżej 1,6 m, powinno być + 8 o C.
No i oczywiście dobra izolacja na górze.
- mr25ur
Oczywiście nie robimy zbyt małej skrzyni, winny zmieścić się co najmniej dwa dwudziestocztero paki, wiadomo jak jest ciepło często musimy uzupełniać płyny. ( kto myśli o jedzeniu na upałach ) 

-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Kontakt:
Czy ktoś robił jakieś poidło dla ptaków z cementu? Zostało mi z 5kg cementu więc mógłbym zrobić jakieś poidło z 1.5m, tylko ma ktoś może jakiś ładny wzór?
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Można zrobić poidło - miskę z betonu. Tylko po co ?
Takie ustrojstwo napełnione wodą będzie podatne na rozsadzenie przez zamarzającą wodę.
Takie ustrojstwo napełnione wodą będzie podatne na rozsadzenie przez zamarzającą wodę.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Kontakt:
Poidło mam zamiar zrobić, ale wystawić dopiero w lato na ogródku. Nawet nie pomyślałem, żeby w zimie poić ptaki.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Latem ptaki dadzą sobie radę z piciem. Gorzej zimą, jak wszystko zamarznięte. Pojenie zimą bardzo wskazane
.
W tych 'ptasich' wątkach dzieliliśmy się uwagami, co robić, aby woda tak szybko nie zamarzała.
Zupełnie niedawno wyczytałam (nie pamiętam w którym wątku) że można podgrzewać poidełko tymi małymi świeczkami. Mnie pomysł bardzo się podoba i muszę pokombinować jak to zrobić, bo wiadomo wichury, śnieżyce...

W tych 'ptasich' wątkach dzieliliśmy się uwagami, co robić, aby woda tak szybko nie zamarzała.
Zupełnie niedawno wyczytałam (nie pamiętam w którym wątku) że można podgrzewać poidełko tymi małymi świeczkami. Mnie pomysł bardzo się podoba i muszę pokombinować jak to zrobić, bo wiadomo wichury, śnieżyce...
Pozdrawiam. Gosia
Zimą dobrze jest jabłko powiesić , dziobią jak im się chce pićmagos13 pisze:Latem ptaki dadzą sobie radę z piciem. Gorzej zimą, jak wszystko zamarznięte. Pojenie zimą bardzo wskazane.

Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Jabłka przekrojone na pół kładę kosom na ziemi ale jakoś nie zauważyłam bi inne dziobały. Muszę baczniej poobserwować
.

Pozdrawiam. Gosia
- mr25ur
Dziwne, ja czytałem artykuł kiedyś, gdzie wyraźnie pisało że jak ptaki popiją w zimie wody, i przyjdzie większy mróz, to najzwyczajniej w świecie "wykorkują" z powodu przemarznięcia, gdyż przez wodę wychłodzą się, organizm nie daje rady z utrzymaniem ciepłoty przez wodę? Dlatego nie wolno dokarmiać ptaków w zimie pasza zawierającą wodę?
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Też mnie tak kiedyś uczono. W mrozy dzikim ptakom nie daje się płynów.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.