Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Podłoże dla zamiokulkas
Pamiętaj o stworzeniu ziemi przepuszczalnej, żyznej. Przepuszczalność zwiększysz dosypując większą ilość piasku do całości substratu. (tylko nie przesadź nie ma to wyglądać jak pustynia).
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
ok, postaram sie, nigdy wczesniej nie robilam tego typu mieszanek:) wiem ze to moze nie mijesce na to pytanie, ale czy taka mieszanka bedzie rowniez dobra dla szeflery? ona kwiatki musze przesadzic...
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Będzie pasować. Możesz spokojnie wymieszać substrat właściwy z odrobiną piasku.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
-
- 1000p
- Od: 18 lut 2012, o 18:21
ja mam zamiokulkasa posadzonego w ziemi uniwersalnej podlewam jak sobie przypomne rośnie pięknie i kwitł 2 razy,najważniejsze nieprzelać.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Re: Zamiokulkas zamiolistny (Zamioculcas)
Ja mam zmartwienie z moim zamiokulkasem- kilka miesiecy temu odkryłam, że niektóre pędy miały przegniłe korzenie- wychodziły bez trudu z ziemi, pędy urywały się po prostu mimo, ze wygladały zdrowo i normalnie. Za to teraz widzę, że zamiokulkas wypuścił kilka nowych pędów, ale są jakieś blado zielone, bez zycia, jakby suche
Roslina nigdy nie była przelana- podlewałam ją raz na 2-3 tygodnie niedużą iloscią wody-nigdy nie było tam wilgoci. Zastanawiam się, czy moj zamiokulkas nie ma jakiejś choroby grzybiczej, bakteryjnej...
Ktoś ma jakis pomysł?

Roslina nigdy nie była przelana- podlewałam ją raz na 2-3 tygodnie niedużą iloscią wody-nigdy nie było tam wilgoci. Zastanawiam się, czy moj zamiokulkas nie ma jakiejś choroby grzybiczej, bakteryjnej...
Ktoś ma jakis pomysł?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj na forum
Bladozielony kolor młodych pędów i listków jest normalny, zobacz na moim zdjęciu. Ale dlaczego gnije bulwa choć jak mówisz nie przelałaś go, to nie wiem
Rośnie w plastikowej doniczce? Lepiej pokaż jakieś zdjęcia, jeśli to jakaś choroba to musisz poczekać na Czarodzieja 

Bladozielony kolor młodych pędów i listków jest normalny, zobacz na moim zdjęciu. Ale dlaczego gnije bulwa choć jak mówisz nie przelałaś go, to nie wiem

Zdjęcia były by najlepsze. Spróbuję zrobić.
Ten zamiokulkas mieszka w osłonce po skrzydłokwiacie, któremu też gniły korzenie. Niby była wymyta, ale moze niedokładnie.
Pomyślę o tych zdjęciach- Dzięki!
Witam!
Mój zamiokulkas wypuścił osobliwy pęd, dość krótki, na samej górze coś w rodzaju "kukurydzowej" kolby. Obawiam się, że to kwiat
Mam pytanie w związku z powyższym - jeżeli z tego rzeczywiście powstaną nasiona - jak się nimi zaopiekować, jak je wysiać?
Dziękuję za uwagę!
Mój zamiokulkas wypuścił osobliwy pęd, dość krótki, na samej górze coś w rodzaju "kukurydzowej" kolby. Obawiam się, że to kwiat

Dziękuję za uwagę!
zapewne kolba kwiatowa albo liść nie rozwinięty pokaż zdjęcie. 

Sprawdzałam, to kwiat
Co z nim dalej robić?

-
- 1000p
a to niespodzianka - kwiat na zamio
Koniecznie pokaż zdjęcie 

-
- 1000p
- Od: 18 lut 2012, o 18:21

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
-
- 1000p
naprawdę musi mu być u ciebie dobrze
Pokaż go za jakiś czas jak podrośnie 

Można wysiać te nasiona?