Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale sama powodowałaś zamykanie się pustych paszczek swojej muchołówki? Już nie mam żadnego kwiatka z rodziny rosiczek, ale z doświadczenie wiem że nie powinno się tak robić, gdyż paszcza po ok 2 czy 3 zamknięciach zaczyna gnić. To samo dzieje się przeważnie gdy strawi już muchę. Zawsze jakaś jej resztka zostanie w środku i naturalnym odruchem kwiatka jest to że danej odnodze daje zgnić.Storczykowa pisze:lub łaskotałam piórkiem paszczki, żeby patrzeć, jak się zamykają. dużo radochy z nimi miałam
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ledwo mi się skoczogonki udało zwalczyć, a pojawiły się w ziemi larwy ziemiórek:( Zastosowałam ten preparat:Actellic 500 EC. Jednocześnie z tymi larwami zaczęły mi masowo więdnąć i czarnieć liście... Czy to może być grzyb? Zastosować jakiś preparat grzybobójczy? Czy na razie skupić się na zwalczeniu ziemiórek? Będę wdzięczna za pomoc...
A tak na marginesie coś mam pecha do tej mojej muchołówki... miesiąc nie minął odkąd ją mam a tu już 2 inwazje szkodników... Dla przyszłych posiadaczy muchołówek mogę powiedzieć tylko jedno: NIE KUPUJCIE JEJ W HIPERMARKECIE!

A tak na marginesie coś mam pecha do tej mojej muchołówki... miesiąc nie minął odkąd ją mam a tu już 2 inwazje szkodników... Dla przyszłych posiadaczy muchołówek mogę powiedzieć tylko jedno: NIE KUPUJCIE JEJ W HIPERMARKECIE!
Hejka roślinka nie wygląda wcale tak źle, podlewaj ja regularnie do podstawka co drugi dzień by miała stale wilgotny torf i koniecznie doświetlaj ją jeszcze by mogła odskoczyć w rozwoju, jest osłabiona po zimowaniu i ataku szkodników(zajrzyj do mnie w temat rośliny są w akwarium doświetlane ale można je również doświetlać zwykłą lampką biurową z żarówka energooszczędną minimum 11 wat.

ale muchy jej cżesto łapałam, bo wtedy myślałam, że ona musi jeść dużo much.
 ale muchy jej cżesto łapałam, bo wtedy myślałam, że ona musi jeść dużo much.
 ale przważnie sama cos sobie złapie
 ale przważnie sama cos sobie złapie  Ale dziwi mnie to ze po jakims czasie otwiera paszczkę a której trzymała muchę, komara czy co tam innego, to normalne
 Ale dziwi mnie to ze po jakims czasie otwiera paszczkę a której trzymała muchę, komara czy co tam innego, to normalne  tak powinno być
 tak powinno być 
 a Dionea stoi w kuchni przy oknie południowym i ma tam sporo sąsiadów należących do mamy. Mi się marzy takie małe terrarium dla owadożernych, więc kiedyś na pewno się zgłoszę
 a Dionea stoi w kuchni przy oknie południowym i ma tam sporo sąsiadów należących do mamy. Mi się marzy takie małe terrarium dla owadożernych, więc kiedyś na pewno się zgłoszę