Siew, rosada,pikowanie cz.1
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Trochę odchodząc od ostatniego tematu...Ciocia mojego męża stwierdziła, że mi pomoże, bo ja przy dwójce małych dzieci to czasu nie mam. Na początku lutego wysiała mi pomidorki (do gruntu). Dziś z nią gadałam i mówi mi, że już maja liście właściwe. Mówię jej, że przecież do gruntu tak wcześnie sie nie sieje, a ona na to, że ona tak sieje i potem w maju wsadza do gruntu już z kwiatami. No i co ja mam jej powiedzieć, kobiecie, która od wielu lat uprawia warzywniak, a ja w tym roku zaczynam z nim przygodę. Jak dotąd mam tylko wiedzę teoretyczna, zdobyta na tym forum, staram się jakoś rozsądnie podejść do tematu, sugerując się radami doświadczonych. Nie chciałabym jej urazić, bo co ja gówniara, niedoświadczona mogę wiedzieć...Czy takie dorodne juz sadzonki sadzone do gruntu są jakieś gorsze? słabsze?
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odpowiedź jest bardzo prosta. Wielu działkowiczów kupuje u mnie sadzonki , między innymi pomidorów , i dziwnym trafem zawsze wybierają te największe
Potwierdza to fakt , ilu ogrodników uprawia pomidory na sadzonki i jak duże przywożą na targowisko

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może i tak, ale Kozula napisała, że pomidorki gruntowe nie powinne kwitnąć przy wysadzeniu. Pewnie to ma małe znaczenie, i pomidory mogą się udać tak i tak.Zibi_41 pisze:Wielu działkowiczów kupuje u mnie sadzonki , między innymi pomidorów , i dziwnym trafem zawsze wybierają te największe. Potwierdza to fakt , ilu ogrodników uprawia pomidory na sadzonki i jak duże przywożą na targowisko
pozdrawiam, Gunnar
Oczywiście pomoc cioci jest na początku wskazana.Zrób mały eksperyment -posiej za kilka dni parę pomidorów tej samej odmiany .Posadżcie je razem i na koniec sezonu okaże się jaki sposób jest lepszy .Ja ,żeby przekonać mojego tatę (ogrodnik z 25 letnią praktyką ) do szczepienia pomidorów tak zrobiłem . Na drugi rok szczepiliśmy 100% sadzonek.moonniiaa pisze:Trochę odchodząc od ostatniego tematu...Ciocia mojego męża stwierdziła, że mi pomoże, bo ja przy dwójce małych dzieci to czasu nie mam. Na początku lutego wysiała mi pomidorki (do gruntu). Dziś z nią gadałam i mówi mi, że już maja liście właściwe. Mówię jej, że przecież do gruntu tak wcześnie sie nie sieje, a ona na to, że ona tak sieje i potem w maju wsadza do gruntu już z kwiatami. No i co ja mam jej powiedzieć, kobiecie, która od wielu lat uprawia warzywniak, a ja w tym roku zaczynam z nim przygodę. Jak dotąd mam tylko wiedzę teoretyczna, zdobyta na tym forum, staram się jakoś rozsądnie podejść do tematu, sugerując się radami doświadczonych. Nie chciałabym jej urazić, bo co ja gówniara, niedoświadczona mogę wiedzieć...Czy takie dorodne już sadzonki sadzone do gruntu są jakieś gorsze? słabsze?
Pozdrawiam bobek
Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
To ma bardzo duże znaczenie.Pomidor musi się rozwinąć najpierw mocno wegetatywnie (korzeń, łodyga ,ulistnienie ) a dopiero póżniej zabrać się za wytwarzanie owoców.GunnarSK pisze:Może i tak, ale Kozula napisała, że pomidorki gruntowe nie powinne kwitnąć przy wysadzeniu. Pewnie to ma małe znaczenie, i pomidory mogą się udać tak i tak.Zibi_41 pisze:Wielu działkowiczów kupuje u mnie sadzonki , między innymi pomidorów , i dziwnym trafem zawsze wybierają te największe. Potwierdza to fakt , ilu ogrodników uprawia pomidory na sadzonki i jak duże przywożą na targowisko
Pozdrawiam bobek
- Zibi_41
Moje Bawole serca wyglądają tak :

I jestem dobrej myśli jeśli chodzi o zbiory
Jeszcze nie pikowane , rosną przy sztucznym świetle

I jestem dobrej myśli jeśli chodzi o zbiory

Jeszcze nie pikowane , rosną przy sztucznym świetle

Czemu przy sztucznym ?
Pozdrawiam bobek
- Zibi_41
Mam okna skierowane na wschód , za mało światła , a nie opłaca mi się ogrzewać inspektu na taką małą uprawę. Sieję tylko dla niektórych klientów , pozostałe kupuję u sprawdzonego ogrodnika

A jakich lamp używasz ?Na jaką powierzchnię ?
Pozdrawiam bobek
- Zibi_41
Na razie chodzi jedna półka , cztery wielodoniczki po 104 oczka , doświetlana jarzeniówkami 2 x 36W / Polamp / 6500K , a ogólnie mam trzy takie półki. Pozostałe ruszą gdy wysieję coś więcej .

A tak to wygląda w całości :

A tak to wygląda w całości :

- Zibi_41
Trochę podpatrzyłem u Mirzana , trochę podczytałem : http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Dos ... oslin.html , dodałem styropianowe zasłony i jest to co jest , a sprawdza się bardzo dobrze

-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj i ja posiałam swoje pomidorki - 21 odmian 
Odmian dużo ,ale ogólnie zamierzam posadzić na działce ok 50 krzaków,parę oddam mamie i kuzynce
Lubię różnorodność ,większość odmian będzie nowa i chcę sprawdzić co podpasuje mojej rodzince,które odmiany najlepiej sobie u mnie poradzą

Odmian dużo ,ale ogólnie zamierzam posadzić na działce ok 50 krzaków,parę oddam mamie i kuzynce

Lubię różnorodność ,większość odmian będzie nowa i chcę sprawdzić co podpasuje mojej rodzince,które odmiany najlepiej sobie u mnie poradzą

Pozdrawiam Iwona 

-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
W ubiegłym roku miałam 35 odmian. Zapowiada się, że w tym roku będzie jeszcze więcej. Ale na przyszły rok zostawię już tylko te, które będą nam najlepiej smakowały. Zobaczymy czy mi się to uda, bo teraz też tak miało być, a znów jest około 20 nowych do przetestowania