Jaką odmianę berberysa powinnam kupić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Betix75
50p
50p
Od: 16 wrz 2007, o 16:34

Jaką odmianę berberysa powinnam kupić?

Post »

Witam,

mam ochotę zasadzić na klombie przed domem (aby zaakcentować kolorem) berberys, tylko nie wiem jaka to powinna być odmiana. Chciałabym aby rónież w zimie miał czerwone (purpurowe) listki lub owoce. Proszę podpowiedziecie mi. Poza tym nie wiem czy u moich miejscowych ogrodników, taka odmiana będzie dostępna, więc moja kolejna prośba dotyczy wskazania sprawdzonych sklepów internetowych, gdzie takie odmiany mają w ofercie. Ach i jeszcze jedno czy berberys i ognik to jedno i to samo ?

Pozdrawiam w niedzielę :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie Beti ,to nie to samo ,ogniki i berberysy to nie ten sam krzew.
Z berberysów polecam Ci ,
Berberys gruczołowaty, berberys brodawkowaty (Berberis verruculosa)
jest przepiękny dla mnie .Jest krzewem o łukowato zwisających gałęziach o ostrych kolcach i zimozielonych liściach. Ma kulisty pokrój i dorasta do 1,5 m wysokości.
Zieleń liści jest piękna błyszcząca a zimą przy bardzo dużych mrozach przebarwia się na czerwono.
Kwitnie na żółto ale sine koraliki nie maja znaczenia zdobniczego - przynajmniej u mnie nie mają.

Ale obejrzyj sobie inne przepiękne berberysy, mnie zachwycaja coraz bardziej w miarę wzrostu
-Erecta - ma czerwone owoce i przebarwia się jesienią na pomarańczowo -śliczny ale ma prosty pokrój
-Kelleris - pstre liście
-Berberis thunbergii - Admiration - o czerwonopomarańczowych liściach z żółtą obwódką

ale one gubią liście na zimę
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”