Nawożenie rzędowe
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lut 2012, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nawożenie rzędowe
W przypadku ogórka sianego w pasach (rzędach) to nawóz wrzucamy w dołek liniowo, jednym pasem, pod planowanymi ogórkami, tak?
Jak będzie w przypadku uprawy ogórków na podwyższeniu, czyli na tzw. redlinach?
Jeżeli bez redlin to nawóz może być na głebokości sztychówki?
Jeśli z redlinami to wtedy wyżej?
Macie jakieś doświadczenia z naworzeniem kurzańcem np. ogórka i pomidora? Lepiej pod krzak przed zadzeniem, czy w postaci roztworu z konewki?
Jak będzie w przypadku uprawy ogórków na podwyższeniu, czyli na tzw. redlinach?
Jeżeli bez redlin to nawóz może być na głebokości sztychówki?
Jeśli z redlinami to wtedy wyżej?
Macie jakieś doświadczenia z naworzeniem kurzańcem np. ogórka i pomidora? Lepiej pod krzak przed zadzeniem, czy w postaci roztworu z konewki?
Nawóz nie może znajdować w części wyredlonej ponad poziom gruntu bo :
- byłby za płytko/ nie można wsadzać korzeni rozsady tak, by znajdowały się w centrum warstwy obornika/
- ponieważ część wyredlona szybko obsycha, wysychałby i z glebą obornik a warunkiem rozkładu obornika jest m.in. określona jego wilgotność.
Obornik musi się znajdować w gruncie czyli u podstawy redliny.
Czy Twoja wyobraźnia to obejmuje ?.
Pytasz :
Pozdrawiam
- byłby za płytko/ nie można wsadzać korzeni rozsady tak, by znajdowały się w centrum warstwy obornika/
- ponieważ część wyredlona szybko obsycha, wysychałby i z glebą obornik a warunkiem rozkładu obornika jest m.in. określona jego wilgotność.
Obornik musi się znajdować w gruncie czyli u podstawy redliny.
Czy Twoja wyobraźnia to obejmuje ?.

Pytasz :
Macie. Jedno nie wyklucza drugiego. Pod krzak- to jest nawożenie główne a z konewki- pogłówne.Macie jakieś doświadczenia z naworzeniem kurzańcem np. ogórka i pomidora? Lepiej pod krzak przed zadzeniem, czy w postaci roztworu z konewki?
Pozdrawiam
A ja mam jeszcze pytanie dodatkowe
czy przy takim nawożeniu potrzebne jest jeszcze podlewanie pokrzywówką - bo czytałam, że prawie wszyscy podlewają ją pomidory
czy przy takim nawożeniu potrzebne jest jeszcze podlewanie pokrzywówką - bo czytałam, że prawie wszyscy podlewają ją pomidory
monika pisze:czy przy takim nawożeniu potrzebne jest jeszcze podlewanie pokrzywówką
Pomidory- tak, ogórki - nie , i inne warzywa- też nie
Pozdrawiam
dziękuję
ech..miałam cichą nadzieję ze ominie mnie ten smród
ech..miałam cichą nadzieję ze ominie mnie ten smród

Gnojówką najlepiej polewać glebę po deszczu. Szybko wsiąka w głąb wraz z woda opadową i zdecydowanie mniej i krócej śmierdzi.monika pisze:miałam cichą nadzieję ze ominie mnie ten smród![]()
Pozdrawiam
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chodzi o to , że będą miały za dużo papu?forumowicz pisze:monika pisze:czy przy takim nawożeniu potrzebne jest jeszcze podlewanie pokrzywówką
ogórki - nie
Bez nawożenia rzędowego podlewałam pokrzywówką ogórki i nie zauważyłam żeby im to szkodziło, rosły dobrze i przechowywały się też dobrze. Oczywiście mam na myśli uprawę na sznurkach, nie na płask.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
ja docztałam, że ogórki nie lubią za dużo azotu, a pokrzywówka to chyba duuużo azotu zawiera
Moniko
Nie wiem jak Ty, ale ja od razu dostałbym skurczu żołądka na myśl, że mam jeść ogórka, który leżał na ziemi nasączonej gnojówką. Nie mówiąc już o tym, że ustawa o nawożeniu zabrania podlewania gnojówką roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia.
Pozdrawiam
Nie wiem jak Ty, ale ja od razu dostałbym skurczu żołądka na myśl, że mam jeść ogórka, który leżał na ziemi nasączonej gnojówką. Nie mówiąc już o tym, że ustawa o nawożeniu zabrania podlewania gnojówką roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia.
Nie. Chodzi o względy sanitarne. Po nawożeniu rzędowym nie potrzeba ogórkom uzupełniać papu. Mają stosunkowo nieduży system korzeniowy i do tego płaski. Co innego pomidor. On puści korzenie między rzędy gdzie nie był dany obornik przy rzędowym nawożeniu. Malkontenci powiedzą, to po co nawozić rzędowo pomidory ?. Odpowiem : po to, by na starcie miały wystarczającą ilość fosforu i azotu w zasięgu nierozbudowanych jeszcze korzeni.Rybka pisze:Chodzi o to , że będą miały za dużo papu?
Pozdrawiam
No ja mam w ogóle wstręt do podlewania gnojówką jakichkolwiek warzyw i owoców, które można ochlapać, nie tylko bleee ale chyba też trucizna jakby (o pokrzywówce mówimy żeby była jasność). I najchętniej bym tego nie robiła.
Podobnie jak Rybka ja ogórki będę prowadzić na sznurkach, a wtedy pierwsze ogórki na pewno będą dotykac ziemi
Podobnie jak Rybka ja ogórki będę prowadzić na sznurkach, a wtedy pierwsze ogórki na pewno będą dotykac ziemi
Rybko
Jeżeli myślisz o nawożeniu rzędowym ogórków i pomidorów, to w Twoich warunkach klimatycznych wskazane jest wyredlić rzędy niezależnie czy gleba jest podmokła czy nie. Redliny będą się szybciej nagrzewać niż płaski grunt.
Pozdrawiam
Jeżeli myślisz o nawożeniu rzędowym ogórków i pomidorów, to w Twoich warunkach klimatycznych wskazane jest wyredlić rzędy niezależnie czy gleba jest podmokła czy nie. Redliny będą się szybciej nagrzewać niż płaski grunt.
Pozdrawiam
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Wyredlam i jeszcze dodatkowo daję pasy czarnej agro

I wszystko jasneforumowicz pisze: Po nawożeniu rzędowym nie potrzeba ogórkom uzupełniać papu.

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
w zeszłym roku miałam ogórki sadzone z rozsady na redlinie (sadziłam do gruntu ok. 20 maja, początkowo były przykryte białą włókniną), trochę na początku odchorowały przesadzenie, granulowany kurzy obornik dostały "w nogi", redlina przykryta była czarną włókniną, ogórki rosły w górę na sznurkach, dosiewałam jeszcze drugi rzut w sezonie - nigdy w życiu tak się nie objedliśmy ogórami: surowe, małosolne, kiszone, konserwowe - jeszcze mam zapasy 
niczym dodatkowym nie "dokarmiała", jedynie ze 3-4 razy jak zostało "magicznej siły" po pomidorach to dostały ostatki

niczym dodatkowym nie "dokarmiała", jedynie ze 3-4 razy jak zostało "magicznej siły" po pomidorach to dostały ostatki

pozdrawiam
Iwona
Iwona
Myślę, że kto spróbuje w tym sezonie takiego nawożenia podobnych opinii będzie więcejleniawka pisze:nigdy w życiu tak się nie objedliśmy ogórami
Pozdrawiam
Witam wszystkich forumowiczów.
Przechodząc z czytacza w pisacza - podsuwam taką myśl :
- mieszkam nad Odrą gdzie prowadzi się wolny chów krów (wędrują sobie polskie bizony - po polderach cały okrągły rok i stawiają tysiące placków, pochodzenia wyłącznie naturalnego, zbieram te samorodki do sporej wanny wkopanej na ogrodzie, zalewam wodą i robię z tego gęstą zawiesinę, dodaję po nabierce do każdej konewki i do tej pory podlewałem rośliny ozdobne które na takim wikcie rosły i kwitły niebotycznie;
- zaczynając właśnie przygodę z uprawą pomidorów pod folią, chcę tą metodę zastosować w namiocie, co Wy na to ??

Przechodząc z czytacza w pisacza - podsuwam taką myśl :
- mieszkam nad Odrą gdzie prowadzi się wolny chów krów (wędrują sobie polskie bizony - po polderach cały okrągły rok i stawiają tysiące placków, pochodzenia wyłącznie naturalnego, zbieram te samorodki do sporej wanny wkopanej na ogrodzie, zalewam wodą i robię z tego gęstą zawiesinę, dodaję po nabierce do każdej konewki i do tej pory podlewałem rośliny ozdobne które na takim wikcie rosły i kwitły niebotycznie;
- zaczynając właśnie przygodę z uprawą pomidorów pod folią, chcę tą metodę zastosować w namiocie, co Wy na to ??