Budki dla ptaków

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Budka dla ptaków

Post »

Dziś wróbelek niósł piórka do budki. Ocieplał? Słał nowe gniazdko?
Wyczyścić mu budkę w marcu? :roll: :roll: :roll:
Pozdrawiam. Gosia
_fox_

Post »

Gosiu ja ptakom pomagam wrzucając do otworu kilka kwiatostanów trzciny, są delikatne i lekko puchate.
Przed powieszeniem budki wsypałem garstkę trocin i niestety modrej się one nie spodobały i zaczęła wynosić :) fajnie to wyglądało jak wyrzucała z dzioba, ale w końcu została zamieszkała przez bogatki :tan
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Budka o której piszę jest zamieszkała od kilku lat. Co roku w marcu robię porządki, wyrzucam stare gniazdko i tak jak Ty Jacku wkładam wianuszek z wiórków albo trociny. O kwiatostanach trzciny nie pomyślałam :oops: , bo moja jeszcze nie zakwitła :D.
Ale jeżeli wróbelki moszczą już sobie nowe gniazdko, a ja im w marcu je wywalę, to zachowam się jak wandal :(.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16

Budki lęgowe- domki ogrodowych przyjaciół.

Post »

Czas już najwyższy na instalowanie domków dla ptaków, w związku z tym zwracam się do wszystkich Forumowiczów, montujcie budki lęgowe w swoich ogrodach. Jest wiele gatunków mogących gnieździć się w skrzynkach lęgowych. Są to, np. sikora bogatka i modraszka, kowalik, muchołówki, pleszka, krętogłów, szpak, pliszka siwa, gągoł i tracze, pustułka, puszczyk i puszczyk uralski, płomykówka, siniaki. Tym ptakom, które mogą korzystać ze skrzynek lęgowych możemy pomóc. Zbudujmy budkę lęgową i zawieśmy ją w swoim ogrodzie, wystarczy jedna. Nie trzeba zresztą tylko w ogrodach, można nawet na balkonie, ścianie domu itp. Jeśli Ktoś zdecyduje się na montaż polecam najpierw lekturę o budkach lęgowych; jaka skrzynka dla jakiego ptaka, bo to istotne. Obrazek
pozdrawim
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Kontakt:

Post »

Kiedy sikory modre wprowadzają się do gniazd? Ja mam karmnik na tarasie, a obok duża czereśnia, na czereśni (5m) wysokości powiesiłem budkę lęgową. Modraszki przylatują codziennie (przynajmniej 3 sztuki razem widzę). Jak do tej pory, jedna tylko weszła na chwile jakiś miesiąc temu, a tak to nikt tam nie zagląda (z moich obserwacji).

Budka lęgowa to typ A1, odwzorowany co do milimetra (otwór w dziupli to 28mm). Mam nadzieje, że modraszki się wprowadzą. Chyba nie będzie im to przeszkadzać, że 2 metry od gniazda znajduje się stołówka do której przylatują grubodzioby, dzwońce, sójki, rudzik, dzięcioł, bogatki, mazurki, wróble, sierpówki, kosy, kwiczoły - no i czasami nieszczęsny krogulec, no cóż, ale nie przeszkadzam mu - upolował dwie ofiary przez całą zimę.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Awatar użytkownika
_Natalia_
50p
50p
Od: 28 lip 2010, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

benzulli pisze: Chyba nie będzie im to przeszkadzać, że 2 metry od gniazda znajduje się stołówka do której przylatują grubodzioby, dzwońce, sójki, rudzik, dzięcioł, bogatki, mazurki, wróble, sierpówki, kosy, kwiczoły - no i czasami nieszczęsny krogulec, no cóż, ale nie przeszkadzam mu - upolował dwie ofiary przez całą zimę.
No właśnie... sądzę, że będzie im to przeszkadzać. Umieść budkę w jakimś spokojniejszym miejscu. Pod koniec zimy sikory zaczynają obejmować terytoria, ale do prawdziwego "wprowadzenia się", czyli do budowy gniazda, jeszcze daleko.
Pozdrawiam
- Natalia
benzulli
200p
200p
Kontakt:

Post »

Obrazek

Mam jedną budkę lęgową na czereśni wysokiej na jakieś 8 metrów. Budka jest na 5-6 metrach, lecz 2 metry obok jest karmnik zawieszony. No cóż zostawie tak jak jest, może modraszki nie pogardzą, według mnie to najodwazniejsze ptaki, podczas gdy dorzucałem na drabinie słonecznika do karmnika i to wiele razy, wszystkie ptaki odleciały - modraszka "towarzyszyła" mi na gałęzi metr obok. Drugą budkę zamierzam na palu wbić między 4 metrową gruszę. Odległość ok. 18 metrów wystarczy? Nie wiem czy też dla modraszek czy już dla bogatek? A może coś bym wykombinował dla jakiegoś kosa? Czy istnieje taka możliwość, czy ptaki ewentualnie się nie wygryzą? U mnie w zatrzęsienie kosów i kwiczołów, przylatują do karmnika na rodzynki. Proszę o poradę czy odległość ok. 15 metrów wystarczy, ewentualnie prosiłbym o jakieś towarzystwo dla modraszki.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Kosy dziuplakami nie są więc budki raczej nie zasiedlą. Pewnie myślałeś o szpakach.
Ornitolodzy proponują rozmieszczanie budek lęgowych co 30 metrów. Myślę, że w naszych ogrodach czy też ogródkach działkowych (działkach) - nie musimy sztywno trzymać się tych reguł.
I można spróbować wywiesić drugą budkę. Doradzałbym też inne wymiary. Lepiej jest jak do drugiej budki wprowadzi się inny gatunek ptaków. Dwa te same zapowiadają walkę. Próba np.: sikory (różne) - szpaki, może się udać. Można też zawiesić budkę półotwartą, gdzieś na murze lub pod dachem dla półdziuplaków (kopciuszek, muchołówka szara a nawet pliszka). Czasami wystarczy podwieszenie gdzieś pod okapem zwykłej deseczki - jak to jest opisane w "bliźniaczym" wątku o ptakach - i też możemy mieć lokatorów. A obserwować ich życie, to czysta przyjemność i nie każdemu jest dane...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
benzulli
200p
200p
Kontakt:

Post »

http://img845.imageshack.us/img845/8245/p2150797.jpg
http://img851.imageshack.us/img851/4472/p2150798.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/575/p2150799.jpg
http://img195.imageshack.us/img195/2900/p2150802.jpg
http://img140.imageshack.us/img140/8666/p2150803.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/876/p2150804.jpg
http://img821.imageshack.us/img821/8688/p2150805.jpg
http://img826.imageshack.us/img826/5025/p2150806.jpg
http://img38.imageshack.us/img38/8778/p2150808.jpg

Porobiłem zdjęcia, gdzie i jak co jest. Wspomniana grusza to ta obok foliowego namiotu. Mógłbym tam wstawić budkę półotwartą? Czy klasyczną? Przybił bym na kiju, tak aby budka była wkomponowana w liście, ale żeby kot się nie dostał. Mógłbym zrobić dla jaskółki nad oknem tam taką półkę, ale czy jakakolwiek przybędzie tutaj? Czy nie przeszkadzać będzie sąsiedztwo innych ptaków?
Awatar użytkownika
Mnemozyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 kwie 2011, o 13:17

Post »

Ja w zeszłym roku zdecydowałam się na powieszenie 4 budek lęgowych na budynku, ponieważ 2 lata temu wróble i szpaki wydziobały sobie dziurę w styropianie pod wentylacją (na moich oczach). Wcześniej przez lata mieszkały wspólnie za i pod urządzeniem, ale chyba zaczęło się robić tłoczno. Kupiłam na A-l-l-e-g-r-o dwie budki typu A i dwie typu B, namalowałam na nich wzory i powiesiłam. Budki mniejsze nie znalazły znalazły lokatorów. Dla wypasionych wróbli (u mnie są wielkości gołębi) były za małe, a jak już chciały w nich zamieszkać to sikorki im nie pozwoliły. Sikorki same też nie chciały w nich mieszkać, ale broniły do nich dostępu. Zaglądały do nich kopciuszki, ale stwierdziły, że sikorki i jaskółki to nie jest dla nich towarzystwo i wybrały budkę B z innej strony budynku. Zachowanie jaskółek pominę milczeniem.

Budka ze zdjęcia została najpierw zajęta przez szpaki, po kilku dniach wróble, potem znów szpaki a potem ostatecznie wróble. Wróble siedzą w niej przez całą zimę. W tym roku chyba wymienię budki A na B, może te mniejsze znajdą uznanie w ogrodzie jakiegoś krewnego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
benzulli
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wróblom i szpakom nie przeszkadza to, że żyją w gromadzie. Gorzej z innymi ptakami.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Na jednym orzechu mam budki, jedną z małym otworem i drugą z dużym.
Tę pierwszą zasiedliły sikory modre, to bardzo sympatyczne i ruchliwe ptaszki.
Druga miała być dla dudka (rok wcześniej zaglądał do innej, zajętej),
niestety, chyba dudek się spóźnił, bo budkę zasiedliły szpaki.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
kruk123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 paź 2011, o 16:46

Post »

Witam ! :wit
Ja w tym roku też zbudowałem kilka budek dla ptaków. Większość zawiesiłem, na działce. Na razie żaden ptak z nich nie korzysta, ale mam nadzieję, że za jakis czas ktoś się nimi zainteresuje. Budki mają otwory wlotowe 25mm i 28mm.
Jedną specjalną budkę z kamerą powiesiłem na balkonie i jestem ciekawy czy jakiś ptak z niej skorzysta. Do tej pory nie było żadnego zaintereesowania. :(

Obrazek
Obrazek

i budka z kamerą :
Obrazek
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

kruk123

Powiększ otwór do 50mm , a na pewno doczekasz się szpaków . Przy otworze jaki teraz mają budki to może zagnieździć się sikora lub wróble . Inne ptaki gnieżdżące się w budkach na działce to rzadkość . Na sikorę to wątpię czy się doczekasz bo ona nieczęsto zasiedla budki .
_fox_

Post »

I zakonserwuj te surowe brzegi :) bo to chyba płyta mdf ? i deszczyk zrobi swoje ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”