Pelargonia - wysiew nasion Cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pelargonia - wysiew nasion

Post »

selli7 pisze:Czytam tu głównie o wysiewie pelargonii rabatowej.A może ktoś napisać coś o bluszczolistnej? Jakie rośliny 'wychodzą'? Widziałam dziś nasiona firmy Vilmorin i się zastanawiam, bo lubię takie o pojedynczych kwiatach.
Siałam w zeszłym roku bluszczolistną, ale myślę że dla niej późniejszy termin jest bardziej odpowiedni.
Moje rabatowe tegoroczne z nasion to ładnie, krępe rośliny.
Zeszłoroczne bluszczolistne długo się zbierały.
Ale w końcu zebrały się w sobie i raczyły zakwitnąć.
Myślę, że bluszczolistne są bardziej wymagające przy wysiewie nasion.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Marzenka79 i już wiem że pokręciłam :) posiałam Pennistetum americanum "Purple Baron", natomiast Imperata clindrica "Red Baron" - śpi sobie w ogrodzie a że zamierzam niedługo posiać Oryza sativa "Black Madras" dlatego takie nieuczesane myśli miałam w głowie :D

babojola penistetum americanum "Purple Baron" jest wyjątkowo dekoracyjną jednoroczna trawą o niezwykle ciekawych kłosach / kolbach, które mogą zdobić ogród nawet zimową porą ( w kolorze bordo ).
Oryza sativa "Black Madras" - też trawa jednoroczna, inaczej ryż ozdobny ( ? ) i też w kolorze zielono-bordowym.
Imperata clindrica "Red Baron" to trawa wieloletnia też w kolorze zielono-czerwonym/bordowym :;230
i żeby zakończyć wątek "pelargoniowo" to moje pelargonie mają zakwitnąć w kolorze łososiowym i bordowym :heja nic na to nie poradzę lubię ten kolor w ogrodzie...
pozdrawiam
Edyta
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jutro jadę po nasionka, miałam wątpliwości, bo pewnie już nieco za późno :? , ale co tam, kuszą mnie okrutnie, tak pięknie wygląda ta mieszanka kolorystyczna na zdjęciu :)
Kupię sobie w maju kilka sadzonek, by mieć coś wcześniej, a te potraktuję trochę jako ciekawostkę :) Gdzieś tu czytałam, że z nasion wiszące wyszły ładne, takie nieco inne niż większość w sprzedaży :wink:
Jednak doświadczenia i uwagi tych którzy siali bezcenne :)
babojola
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 16:42

Post »

esony1 dzięki za wyjaśnienia, wczoraj było zbyt późno ale dzisziaj już sprawdziłam i wiem jak wyglądają :D
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak myślicie :?: :roll: Niedługo powinny zakwitnąć :?:
Obrazek
:;230 :;230 :;230
babojola
200p
200p

Post »

Tak Zibi już niedługo zakwitą :tan , wszyscy byśmy chcieli żeby to było za cztery dni a nie za cztery miesiące ;:223
Ale przecież w naszej wyobraźni one już kwitną ;:77
akacja
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 lut 2012, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy z tej pelargonii da się otrzymać sadzonki? Spędziła zimę w nieogrzewanym pokoju, było tam dość jasno, nie była za bardzo podlewana, ale widzę, że listki rosną. Chciałabym otrzymać z niej materiał na nowe sadzonki, tylko kompletnie nie wiem, jak się do tego zabrać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Obciąć ok.1cm pod węzłem, usunąć dolne liście, lekko osuszyć końcówki, do ukorzeniacza i pod folię.Jednak nie wiem czy dolne liście zaschły z powodu małej ilości światła, czy trafione grzybkiem, bo tak bywa.Jeśli to drugie, to sadzonkom zaczną żółknąć liście, rozwinie się na nich grzyb, który jeszcze teraz nie jest widoczny gołym okiem.Ale spróbować można.
babojola
200p
200p

Post »

akacja na drugiej stronie tego wątku jest bardzo fajny link o zimujących pelargoniach i robieniu szczepek, prawdziwa skarbnica, warto poczytać :D
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Akacja bardzo ładna roślina mateczna. W pierwszej kolejności usuń jak najszybciej wszystkie suche liście i kwiaty - zagęszczają Ci nie potrzebnie ten matecznik no i są źródłem chorób i szkodników. Następnie zasil chociaż ze dwa razy np florowitem w odstępach tygodniowych i w połowie marca zetnij sadzonki - ukorzenią Ci się na pewno. W razie czego pomożemy Ci jakoś.
babojola
200p
200p

Post »

Akacja zastosuj się do porad Marzenki i rób sadzonki, szkoda byłoby zmarnować taki matecznik.
Jeszcze trochę i będziemy się chwalić jak one kwitną :tan
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Piszecie, że pobieracie sadzonki z rośliny matecznej, zimowanej w pomieszczeniu. Hmm... :roll: Ja swoje skrzynki przyniosłam z piwnicy(stały w ciemnym i zimnym pomieszczeniu) w połowie lutego, poobcinałam i zostawiłam małe kikutki, zaczęłam podlewać. Teraz już powypuszczały ładne świeże listki. Chciałam je tak zostawić i gdy nadejdą odpowiednie temperatury zacząć hartować. Ale czytam, to co piszcie i zastanawiam się, czy dobrze robię. Mam z nich pobrać nowe sadzonki, a stare mateczne rośliny wyrzucić? Podpowiedzcie mi proszę, bo się pogubiłam :oops:
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
akacja
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 lut 2012, o 15:39

Post »

Zachęcona Waszymi odpowiedziami, robotę wykonałam. Oto rezultat, wyczyszczone, podlane. To teraz czekać do połowy marca? I gdzie ściąć, czy tak jak zaznaczyłam może być?

Obrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno wystarczy :uszy Potrzebowałem kiedyś dużej ilości sadzonek , więc pociąłem swoje mateczne na kawałeczki z jednym liściem i wsadziłem do paletki. Przyjęły się wszystkie i ładnie rosły :uszy :uszy :uszy
babojola
200p
200p

Post »

Atena starych nie wyrzucaj, pobcinaj tylko tak jak na zdjęciach powyżej i zrób sadzonki.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”