Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża pustyni (Adenium) cz.3

Post »

Qodmira pisze:margrit93 - To są Właśnie odmiany Thai Socr~~. Takie właśnie rosną. Arabicum też . Kilka lat w Polsce i osiągniesz podobne rezultaty.
Na podstawie Twojej wypowiedzi wnioskuję, że już w swojej praktyce w uprawie Adenium udało się Tobie wyhodować odmiany o których stwierdzasz, że po kilku latach z zakupionych przez Ciebie nasion takie rośliny wyrosną - jaką dajesz na to gwarancję ?

Qodmira - czy już komuś u nas - w Polsce taki okaz udało się wyhodować - może widziałeś taką roślinę wyhodowaną w naszych warunkach klimatycznych i na dodatek w warunkach domowych - parapetowych ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemo jestem ciekaw jak będą kiełkować pisało coś że gatunek 2... o ile pamiętam :roll: ale i tak się opłacało :)
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Tak pisało że gatunek 2 i nasionka są trochę mniejsze ale po namoczeniu pierwszej partii widzę że nasionka napęczniały i jestem dobrej myśli. Pierwsza partia czyli ponad 100 powinna za jakieś 3-4 dni się pokazywać zobaczymy :)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Akwelanie nie stwierdzam że komuś w Polsce się udało. Może i ktoś ma takie okazy ale jeszcze nimi się nie pochwalił. Przecież w Polsce można takie coś wychodzować 8-9lat i będzie wspaniały okaz. Dobre warunki i wszystko się zdziała...
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

u mnie są 2 dzień w ziemi... najbardziej zależy mi na czerwonych ...obawiam się tylko że może mi nie wzejśc bo : stoją na parappecie ale od grzejnika jest jakieś 50 cm do góry z pod okna lekko wieje w jednym miejscu co prawda moja szklarnia wygląda tak że na dno ściereczka materiałowa podwójnie złożona do środka adenia w doniczuszkach z folią i na to taki al`a klosz szklany kwadratowy z 1 cm grubości szkła.W pierwszy dzień po namoczeniu zapomniałem wsypać groszku do pojemnika od pieca i zgasło na jakieś 8h więc miały przerwę w dogrzewaniu... bardzo jestem ciekaw czy mi wzejdą te adenia ...
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2012, o 21:26

Post »

moje juz siedzą czwarty dzień w ziemi na razie nic nie widać.. :( mają ciepełko ok 23 do 25 C i wilgotno, cały czas są tez doświetlane , mam nadzieję że wzejdą.. :|
Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

po co doświetlasz skoro siedzą w ziemi ?
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

doświetlasz ziemię?
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Nie wiem, co w tym dziwnego, ja też doświetlam ziemię :lol: Zawsze wydawało mi się, że światło (słoneczne, czy sztuczne) jest jednym z sygnałów do kiełkowania. U mnie, póki co, w trzeciej dobie po wysianiu, z 14 wykiełkowało już 8 sztuk :tan
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

światło nie koniecznie. Odpowiednia Wilgotność i temperatura. Dla mnie najlepiej nad grzejnikiem w łazience kiełkowały w mini szklarence.
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2012, o 21:26

Post »

Myślałam tak jak sokolica :) że trzeba :P
Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
Awatar użytkownika
laminda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 cze 2011, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie
Wiecie może co jest przyczyną kurczącego, mięknącego i marszczącego się kaudeksu???? Dodam że w kistopadzie odpadły mojemu adenium wszystkie liście ale już pięknie odrastają. Teraz martwi mnie ten kaudeks w dodatku wydaje mi sie że roślina zmniejszyła swoją objętość, czyżby mi gniła???

RATUNKU!!!!!!! :roll:
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

w jakim wieku jest roślina, co ile podlewasz?
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Doświetlanie to jednocześnie nagrzewanie ziemi z góry,przyśpiesza kiełkowanie :wit A marszczenie kudeksu to brak wody
Renia
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

aner pisze: A marszczenie kudeksu to brak wody
to również objaw uszkodzenia korzenia z powodu przelania, ziemiórek, przelania+zimna
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”