Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Post »

Ale Ty kusisz tymi mieczykam :;230 ładnie to tak ?? Już się pogubiłam :shock: ile masz odmian 210 ;:224 kolekcja okazała
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

nie mogę się napatrzeć na te mieczyki, może kiedyś, jak będę mieć swój własny, prywatny ogród, to je będę mieć? Kto wie... :) pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

edi13 ojjj noo taki urok tego forum że każdy każdego czymś kusi :;230
tak tak 210 :P , jeszcze sie nie gubisz :;230

roots23 patrz do woli i sie zapatrz na nie by i u Ciebie w ogrodzie jednak kiedyś zagościły :tan

W zeszłym tygodniu zrobiłam ptaszkom "kiełbaskę" ze smalcem, jakimś musli z ziarnami różnego rodzaju no i powiesiłam na jabłonce. W zeszłym tygodniu nie mogłam się dopatrzeć żadnego gościa, martwiłam się czy w ogóle ptaszki sobie wypatrzą tą wałówkę, ale dziś jak przyjechałam do Lubego i pierwszy raz wyjrzałam za okno to ku mojemu zdziwieniu i wielkiej ucieszę ujrzałam sikoreczkę dziubdziającą jedzonko:
Obrazek Obrazek

Zdjęcia troszku nie wyraźnie ale nie dałam rady wziąść już większego zoomu, a jak otworzyłam okno by się wychylić i zrobić lepsze zdjęcie to uciekła :( ale widzę że dość dużo jedzonka ubyło, więc wychodzi na to że odwiedzają to miejsce :)

Nooo a prócz tego, to zrobiłam obchód po ogrodzie i.... się załamałam w pewnym momęcie, bo pare tysięcy krokusów które posadziłam pod oknem poprzemarzała mi ;:98 jak wykopałam pare cebulek to były miękawe, liście są żółte (bo wzeszły one już w listopadzie). Tak wyglądają:
Obrazek Obrazek

Ale, są i dobre wiadomości... jak już poszłam do ogrodu gdzie też były sadzone krokusy to tam wyglądają świetnie... :
Obrazek Obrazek

I ku mojemu zdziwieniu startują już tulipanki :tan bardzooo wcześnie w tym roku, w zeszłym sezonie pierwsze noski widziałam jakoś w połowie marca

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elizo aż miło patrzeć jak wszystko u Ciebie budzi się do życia, a u mnie jeszcze zima.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Elizko , przykro , gdy tyle cebulek niszczeje :( :( Nie miałem jeszcze przypadku , by krokusy zmarzły. Ubiegłej zimy wypuściły pączków styczniu i póżniej tylko jeden zakwitł. Czy Twoje nie rosną od strony południowej domu :?: Tam zawsze jest cieplej i dlatego mogły zacząć wegetację. ;:108 Może także zbyt płytko posadzone , to też mogło spowodować wzrost i przemarznięcie. :uszy
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

slila1 miło miło, jak by jeszcze tak wszystko budziło się do tego życia bez zadnego szwanku to by już w ogóle była rewelacja, noo ale coz....

Tadku wiesz... one chyba faktycznie były płytko posadzone, ale mam nadzieje że jakieś się jeszcze uchowały w tamtym miejscu. A tak od południowej strony są posadzone... ehhh przekonam się w najbliższym czasie ile wkońcu ich zakwitnie, ale zła jestem bo w tamtym miejscu tego widoku tylu kwitnących krokusów nie mogłam się doczekać nawet nie tylko ja a mój Luby bo to jego pomysł był....
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hmmm.... Elizo, zrobiłem dzisiaj oglądanie u siebie, bo część śniegu odpłynęła i zauważyłem kilka cebulek krokusów leżących na wierzchu - czy je mróż z ziemi wycisnął, czy zawiązały się z nasionek (bo małe były) w każdym razie miały zielony "szczypiorek" i nie wyglądały na przemarznięte.
Pozdrawiam.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

mógł je mróz wypchać na wierzch jak były płyciej posadzone, u mnie też troche cebulek było na wierzchu i na pewno nie wytworzyły się z nasion ponieważ były tam pierwszy raz sadzone.
Ale dobrze że są zdrowe... moje niestety poległy :(
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krokusy mogły też zgnić od nadmiaru wody :(
Nie hoduję mieczyków :D Lubię na nie patrzeć, ale przechowywanie mnie osłabia :;230 Twoje są piękne.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Elizo :wit ,ale będzie kwitnących krokusów i tulipanów .Szkoda tych ,które zgniły ,ale to może rzeczywiście nadmiar wody ,a nie mróz ,bo u mnie znalazłem 3 cebulki leżące na wieszku i miał zielone szczypiorki
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ewo, a w sumie też te krokusy były posadzone pomiędzy dwoma rynnami, więc faktycznie też mogły mieć za mokro ;:223
Ale zobacz jaką radość by Ci sprawiało dodatkowo jak byś patrzyła na nie u siebie w ogródku a nie na czyjeś :lol:

Andrzejku nie wiem już jaki faktycznie był powód że wyglądają jak wyglądają :x w każdym razie już doczekać się nie mogę kiedy chociaż te pozostałe zakwitną :tan

Wczoraj udało mi się zrobić już ładniejsze zdjęcie sikoreczce która się u mnie stołowała :tan najwięcej widziałam jak było ich 3, ale zdjęcia nie zdążyłam zrobić bo jak poruszyłam firanką by zdjęcie zrobić to 2 odleciały i została tylko jedna :(

Obrazek Obrazek Obrazek

i kolejny pokaz mieczyków:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

kolejne nasionka :oops: :oops: w czwartek czy piątek zaczynam wielkie sianie... warzywka no i kwiatki (większość to ja chyba astrów mam :;230 ) kupiłam też 20 wielodoniczek po 114 oczek i Pani w ogrodniczym pytała się czy mam zamiar handlować przy takiej ilości tych wielodoniczek i ośmiała się że oni będą ode mnie kupować sadzonki :;230

Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No tak 114 x 20 można w tym na sprzedaż hodować , to już ilości hurtowe. Zabraknie Ci miejsca w ogrodzie na wszystkie. 3 paczki astrów , ze dwie setki będzie , albo i więcej. Po zlocie podjadę do Ciebie po sadzonki ;:113 ;:112
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tadku, nie mam zamiaru wszystkich tych 3 paczuszek wysiewać (tych fioletowo-białych) kupiłam 3 bo bardzo mi się one podobają i będą jeszcze na przyszły rok w razie czego gdybym więcej ich nie znalazła :wink: ale prócz tych na zdjęciu astrów, to mam jeszcze chyba 9 innych kolorków i odmian :tan

Ależ przyjeżdżaj :tan , tylko będziesz musiał sobie je już wykopać z gruntu :P bo z początkiem maja pewnie już je wkopie jak w zeszłym roku :D
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No tak , wykopiesz sobie .... :evil: :evil:
Tęcza ma 7 kolorów , a Ty jeszcze więcej . Będzie kolorowo , że hej ;:224 ;:224 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”