Adenium - Róża pustyni cz.3
- czarny07
- 100p
- Od: 10 lut 2012, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róża pustyni (Adenium) cz.3
ok ja spróbuję już postanowione...zobaczymy efekt za lat kilka...powiedzcie hmmm. za młodu wsadzic oba razem i złączyć np izolacyjną i się zrosną czy trzeba choć skórkę naciąć w miejscu łączenia ? 

- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czarny07 nie wiemy, nic innego Ci nie pozostaje jak eksperymentowaćczarny07 pisze:ok ja spróbuję już postanowione...zobaczymy efekt za lat kilka...powiedzcie hmmm. za młodu wsadzic oba razem i złączyć np izolacyjną i się zrosną czy trzeba choć skórkę naciąć w miejscu łączenia ?

Pokemonka W miejscu cięcia posyp cynamonem... no i możesz próbować ukorzenić czubek.Pokemonka pisze: chyba sie nie wykrwawi... :P
U mnie z 5 już tylko jeden walczy o ukorzenienie. Widocznie tylko sporej wielkości kawałki mają jakieś szanse...
No a dzięki takiemu forum jeszcze więcej ich przybywa... szczególności można to zaobserwować w tym wątku o adenium. Z miesiąca na miesiąc przybywa nowych chętnych do uprawy tej roślinki..Akwelan_2009 pisze:Mamy bogatą tradycję w uprawie kwiatów, nawet Instytut w Skierniewicach. Patrząc na liczbę osób codziennie odwiedzających Forum - to i pasjonatów uprawy kwiatów nie brakuję, nie tylko tych "zawodowych" ale i "amatorów - parapetowców".
Byle tak dalej
- czarny07
- 100p
jak coś spróbuję za malutkich złączyć i izolka na 2 miechy jak kaudex będzie grubnąć powinny się zrastać jeśli nie to pionowo skórkę zetnę,złącze i pasta na rany po bokach ,obwiążę taśmą ,folia i do przodu...trzymcie kciuki ... dam znać jak zacznę eksperyment,może przyda się Dla ``potomnych``

nie mam cynamonu.. 
a czubek do wody czy w ukorzeniacz i w ziemię??

a czubek do wody czy w ukorzeniacz i w ziemię??
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Jak nie masz cynamonu, a masz ukorzeniacz, to ranę po cieciu posyp ukorzeniaczem, ma w sobie środek grzybobójczy, też osuszy ranę i dodatkowo zabezpieczy przed "latającymi zarodnikami grzybów".
Odnośnie czubka, nie podpowiem bo nie ukorzeniałem, ale na 100 % nie do wody. Wydaje mi się, że w ukorzeniacz niech trochę rana podeschnie i w podłoże. Ktoś kto już ukorzeniał napisze dokładniej jak to robił i z jakim efektem.
Odnośnie czubka, nie podpowiem bo nie ukorzeniałem, ale na 100 % nie do wody. Wydaje mi się, że w ukorzeniacz niech trochę rana podeschnie i w podłoże. Ktoś kto już ukorzeniał napisze dokładniej jak to robił i z jakim efektem.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
No i ja będę robił wysiewy właśnie przyszły mi nasiona wylicytowane na allegro dokładnie 415 . Nasiona nie są jakoś specjalnie duże i dorodne ale mam nadzieję że nie będzie tak źle i " kilka " sadzonek mi wyrośnie
Teraz czekam jeszcze na nasiona Adenium Arabica bo na nich w tym roku mi najbardziej zależy 

- czarny07
- 100p
Przemo te z aukcji co wskazałem ? Wygrałeś ją ?
pewnie że wyrośnie,a możesz wrzucić fotki tych arabica jak to wygląda te co kupiłeś?kolor kwiatków etc ... chyba ze mix

Hej
wiem że niektórzy zamawiają nasionka z Tajlandii , więc moje pytanie brzmi czy ktoś będzie może miał?? od sprawdzonego sprzedawcy?? 

Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
-
- 100p
- Od: 20 sty 2011, o 20:29
Tak ja będę mieć napisz pw .
10 nasion Adenium THAI SOCOTRANUM " KHAO HIN SON " 10 Seeds FRESH NEW RARE Wychodzi 4,7zł za nasionko. Drogo Ale myślę że warto w Polsce nie dostępne nasionka na Alle czy gdzieś indziej. Jeżeli ktoś chce mogę z nim na pół kupić 5 nasion mi 5 mu.Lub jakoś inaczej. Bo samemu to kosmicznie drogo wychodzi.
i 40 Nasion ADENIUM SOMALENESE. 0,99gr za nasionko wychodzi.
Po 12 miesiącach z nasion "THAI SOCOTRANUM" można otrzymać taką sadzonkę http://www.ebay.co.uk/itm/ADENIUM-THAI- ... 677wt_1110
Pisać PW, Email - GreensGardens@wp.pl lub GG 3188123.
Pozdrawiam.
Zamówiłem 500 Adenium Obesum.
Adenium Obesum wychodzi za 10 nasion 4,99zł.
Skladać zamówienia będę zapisywać w zeszyciku :P
10 nasion Adenium THAI SOCOTRANUM " KHAO HIN SON " 10 Seeds FRESH NEW RARE Wychodzi 4,7zł za nasionko. Drogo Ale myślę że warto w Polsce nie dostępne nasionka na Alle czy gdzieś indziej. Jeżeli ktoś chce mogę z nim na pół kupić 5 nasion mi 5 mu.Lub jakoś inaczej. Bo samemu to kosmicznie drogo wychodzi.
i 40 Nasion ADENIUM SOMALENESE. 0,99gr za nasionko wychodzi.
Po 12 miesiącach z nasion "THAI SOCOTRANUM" można otrzymać taką sadzonkę http://www.ebay.co.uk/itm/ADENIUM-THAI- ... 677wt_1110
Pisać PW, Email - GreensGardens@wp.pl lub GG 3188123.
Pozdrawiam.
Zamówiłem 500 Adenium Obesum.
Adenium Obesum wychodzi za 10 nasion 4,99zł.
Skladać zamówienia będę zapisywać w zeszyciku :P
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
czarny07 tak dokładnie z tej aukcji a Arabica kupowałem u ArkadiuS chyba jeszcze parę nasion tej odmiany ma . A moja pierwsza partia nasion poszła się moczyć
niecałe 100 sztuk 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2012, o 19:49
akwelan fajnie Cię znowu czytać
dzięki za posta, ośmieliłeś mnie i będę ciąć
w tym roku mam jeszcze w planach nowy wysiew, to przytnę je już po kilku miesiącach i zobaczymy, co z tego wyjdzie.
a jak Wasze adenia się zachowują po cięciu? zostaje kikut już na zawsze? czy w miejscu kikuta warto zrobić szczepkę dla zamaskowania śladów cięcia?
ciekawi mnie, jak hodowcy osiągają takie formy jak np ta:

czyli szeroki kaudeks z którego wyrasta wiele gałązek - i ani śladu po cięciach. czy to może kwestia odmiany?
pozdrawiam,
margrit

w tym roku mam jeszcze w planach nowy wysiew, to przytnę je już po kilku miesiącach i zobaczymy, co z tego wyjdzie.
a jak Wasze adenia się zachowują po cięciu? zostaje kikut już na zawsze? czy w miejscu kikuta warto zrobić szczepkę dla zamaskowania śladów cięcia?
ciekawi mnie, jak hodowcy osiągają takie formy jak np ta:

czyli szeroki kaudeks z którego wyrasta wiele gałązek - i ani śladu po cięciach. czy to może kwestia odmiany?
pozdrawiam,
margrit
JA CHCE TAJLANDZKIE NASIONKA!!!!
tylko, żeby mogły poczekać na mnie z wysiewem do maja...
PS ZNALAZLAM CYNAMON
i ukorzeniacz do ściętego czubka :P

tylko, żeby mogły poczekać na mnie z wysiewem do maja...
PS ZNALAZLAM CYNAMON

Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 20 sty 2011, o 20:29
margrit93 - To są Właśnie odmiany Thai Socr~~. Takie właśnie rosną. Arabicum też . Kilka lat w Polsce i osiągniesz podobne rezultaty.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Pokemonka - zrób małą porcję mieszaniny 1 : 1 - cynamon i ukorzeniacz i tą zasypką przy pomocy wacika - patyczka do czyszczenia (ucha) nanieś na ranę tą mieszaninę. Będziesz miała ranę po cięciu zdezynfekowaną i szybko zasychającą - zabliźniającą się.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
AKWELAN - DZIĘKI!!! oki, juz robię 
a z czubkiem?? jak go ukorzenić??

a z czubkiem?? jak go ukorzenić??