Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni (Adenium) cz.3

Post »

ok ja spróbuję już postanowione...zobaczymy efekt za lat kilka...powiedzcie hmmm. za młodu wsadzic oba razem i złączyć np izolacyjną i się zrosną czy trzeba choć skórkę naciąć w miejscu łączenia ? ;:138
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

czarny07 pisze:ok ja spróbuję już postanowione...zobaczymy efekt za lat kilka...powiedzcie hmmm. za młodu wsadzic oba razem i złączyć np izolacyjną i się zrosną czy trzeba choć skórkę naciąć w miejscu łączenia ? ;:138
Czarny07 nie wiemy, nic innego Ci nie pozostaje jak eksperymentować :D fotki co znalazłem nie były planowane...
Pokemonka pisze: chyba sie nie wykrwawi... :P
Pokemonka W miejscu cięcia posyp cynamonem... no i możesz próbować ukorzenić czubek.

U mnie z 5 już tylko jeden walczy o ukorzenienie. Widocznie tylko sporej wielkości kawałki mają jakieś szanse...
Akwelan_2009 pisze:Mamy bogatą tradycję w uprawie kwiatów, nawet Instytut w Skierniewicach. Patrząc na liczbę osób codziennie odwiedzających Forum - to i pasjonatów uprawy kwiatów nie brakuję, nie tylko tych "zawodowych" ale i "amatorów - parapetowców" ;:63 .
No a dzięki takiemu forum jeszcze więcej ich przybywa... szczególności można to zaobserwować w tym wątku o adenium. Z miesiąca na miesiąc przybywa nowych chętnych do uprawy tej roślinki..
Byle tak dalej
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

jak coś spróbuję za malutkich złączyć i izolka na 2 miechy jak kaudex będzie grubnąć powinny się zrastać jeśli nie to pionowo skórkę zetnę,złącze i pasta na rany po bokach ,obwiążę taśmą ,folia i do przodu...trzymcie kciuki ... dam znać jak zacznę eksperyment,może przyda się Dla ``potomnych`` :lol: 8-)
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p
Od: 4 lut 2012, o 22:09

Post »

nie mam cynamonu.. :(
a czubek do wody czy w ukorzeniacz i w ziemię??
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Jak nie masz cynamonu, a masz ukorzeniacz, to ranę po cieciu posyp ukorzeniaczem, ma w sobie środek grzybobójczy, też osuszy ranę i dodatkowo zabezpieczy przed "latającymi zarodnikami grzybów".
Odnośnie czubka, nie podpowiem bo nie ukorzeniałem, ale na 100 % nie do wody. Wydaje mi się, że w ukorzeniacz niech trochę rana podeschnie i w podłoże. Ktoś kto już ukorzeniał napisze dokładniej jak to robił i z jakim efektem.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

No i ja będę robił wysiewy właśnie przyszły mi nasiona wylicytowane na allegro dokładnie 415 . Nasiona nie są jakoś specjalnie duże i dorodne ale mam nadzieję że nie będzie tak źle i " kilka " sadzonek mi wyrośnie :D Teraz czekam jeszcze na nasiona Adenium Arabica bo na nich w tym roku mi najbardziej zależy :)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

Przemo te z aukcji co wskazałem ? Wygrałeś ją ? :wink: pewnie że wyrośnie,a możesz wrzucić fotki tych arabica jak to wygląda te co kupiłeś?kolor kwiatków etc ... chyba ze mix
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2012, o 21:26

Post »

Hej ;:65 wiem że niektórzy zamawiają nasionka z Tajlandii , więc moje pytanie brzmi czy ktoś będzie może miał?? od sprawdzonego sprzedawcy?? :)
Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Tak ja będę mieć napisz pw .
10 nasion Adenium THAI SOCOTRANUM " KHAO HIN SON " 10 Seeds FRESH NEW RARE Wychodzi 4,7zł za nasionko. Drogo Ale myślę że warto w Polsce nie dostępne nasionka na Alle czy gdzieś indziej. Jeżeli ktoś chce mogę z nim na pół kupić 5 nasion mi 5 mu.Lub jakoś inaczej. Bo samemu to kosmicznie drogo wychodzi.
i 40 Nasion ADENIUM SOMALENESE. 0,99gr za nasionko wychodzi.
Po 12 miesiącach z nasion "THAI SOCOTRANUM" można otrzymać taką sadzonkę http://www.ebay.co.uk/itm/ADENIUM-THAI- ... 677wt_1110

Pisać PW, Email - GreensGardens@wp.pl lub GG 3188123.
Pozdrawiam.

Zamówiłem 500 Adenium Obesum.
Adenium Obesum wychodzi za 10 nasion 4,99zł.

Skladać zamówienia będę zapisywać w zeszyciku :P
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

czarny07 tak dokładnie z tej aukcji a Arabica kupowałem u ArkadiuS chyba jeszcze parę nasion tej odmiany ma . A moja pierwsza partia nasion poszła się moczyć :) niecałe 100 sztuk :)
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
margrit93
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2012, o 19:49

Post »

akwelan fajnie Cię znowu czytać :) dzięki za posta, ośmieliłeś mnie i będę ciąć :)
w tym roku mam jeszcze w planach nowy wysiew, to przytnę je już po kilku miesiącach i zobaczymy, co z tego wyjdzie.

a jak Wasze adenia się zachowują po cięciu? zostaje kikut już na zawsze? czy w miejscu kikuta warto zrobić szczepkę dla zamaskowania śladów cięcia?
ciekawi mnie, jak hodowcy osiągają takie formy jak np ta:
Obrazek
czyli szeroki kaudeks z którego wyrasta wiele gałązek - i ani śladu po cięciach. czy to może kwestia odmiany?

pozdrawiam,
margrit
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p

Post »

JA CHCE TAJLANDZKIE NASIONKA!!!! ;:108 ;:108 ;:108

tylko, żeby mogły poczekać na mnie z wysiewem do maja...
PS ZNALAZLAM CYNAMON :D i ukorzeniacz do ściętego czubka :P
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

margrit93 - To są Właśnie odmiany Thai Socr~~. Takie właśnie rosną. Arabicum też . Kilka lat w Polsce i osiągniesz podobne rezultaty.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Pokemonka - zrób małą porcję mieszaniny 1 : 1 - cynamon i ukorzeniacz i tą zasypką przy pomocy wacika - patyczka do czyszczenia (ucha) nanieś na ranę tą mieszaninę. Będziesz miała ranę po cięciu zdezynfekowaną i szybko zasychającą - zabliźniającą się.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p

Post »

AKWELAN - DZIĘKI!!! oki, juz robię :)
a z czubkiem?? jak go ukorzenić?? :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”