Połączenie krzewów owocowych i ozdobnych
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Połączenie krzewów owocowych i ozdobnych
Czy może ktoś próbował połączyć w ogrodzie krzewy owocowe i ozdobne razem? Czy wzajemnie się nie kotłują?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- ewarb
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Połączenie krzewów owocowych i ozdobnych
Chyba lepiej rozdzielić ozdobne i owocowe. Rośliny te pełnią zupełnie inne funkcje.
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moim zdaniem można je łączyć. Co więcej jest wiele krzewów ozdobnych i owocowych zarazem. Mam w ogrodzie pigwowca, który dla wielu jest tylko ładnym krzewem, a ja korzystam także z jego owoców. Podobnie jest z dereniem jadalnym (ten to nawet ma odmiany o pstrych liściach), czy rokitnikiem.
A jeśli wyjdziemy poza krzewy to możliwości stają się nieograniczone. Obecnie nawet modne staje się urozmaicanie rabat kwiatowych warzywami. Prawie każde drzewo owocowe pięknie kwitnie, wiele z nich ma karłowe odmiany, które można prowadzić tak, by wpisały się w charakter ogrodu.
A jeśli wyjdziemy poza krzewy to możliwości stają się nieograniczone. Obecnie nawet modne staje się urozmaicanie rabat kwiatowych warzywami. Prawie każde drzewo owocowe pięknie kwitnie, wiele z nich ma karłowe odmiany, które można prowadzić tak, by wpisały się w charakter ogrodu.
Zgadzam się z przedmówcą. Obrzeża warzywnika stanowi u mnie niski żywopłot z bukszpanów. Na końcu rosną też krzewy dzikich róż. Z kolei krzewy porzeczek rosną w części ozdobnej ogrodu - świetnie wyglądają obwieszone owocami jak koralikami, a potem są znakomitym tłem dla kwitnących róż (notabene rosnących w naszym ogrodzie dosłownie wszędzie). Mam też przemieszane niektóre drzewa owocowe (np. dereń) z innymi ozdobno-owocowymi (głogi, leszczyna). Kotłować się nie będą, jeśli posadzisz je w rozsądnych odległościach. Pomaga też przycinanie.
pozdrawiam
Aneta
Aneta