Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni (Adenium) cz.3

Post »

Qodmira pisze:też tak uważam że na ręczniku to lipnie jest bo nasionka nie dostają tlenu i zaczynają gnić i nie wszystkie wzejdą ; /
poza tym mam wrażenie że przeżywają szok podczas przenoszenia z ręcznika do podłoża :oops: i to je też dodatkowo osłabia
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Margrit93roślinki są zdrowe ale bardzo wysokie,czy nie zależy Ci aby miały grubsze brzuszki?Może choć parę przesadź każdą do osobnej doniczki,a podcięcia się nie bój,ładnie się rozgałęzią,masz ich sporo to popróbuj---pozdrawiam
Renia
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21

Post »

ładny las ale bardzo wysokie te adenia... :roll: ale może właśnie zakwitną ... moje nasiona dziś pierwszy dzień w ziemi ;:138 zobaczymy co się będzie działo
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja właśnie skończyłem wsadzać swoje nasionka do ziemi z 10 od razu widać, że nic nie będzie ...
Reszta się wydaje OK.

Trzymamy kciuki, może to w końcu będzie przełom i komuś po roku zakwitnie :D

U mnie bez dogrzewania przy oknie tak jak widać stoi szklarnia temp w środku 25 stopni ale w pokoju jest 23 stopnie..
Nie ma to jak ocieplony blok :D

Trzymam kciuk za nasze wszystkie adenia niech rosną w siłę... Fajnie, że się zebrało kilka osób i w tym samym terminie będą nasionka...
Zawsze można porównywać..
margrit93 pisze:Hej,
dzięki za rady, będę przycinać dla rozkrzewienia i popracuję w tym sezonie nad pogrubieniem kaudeksów :)
Z tego co znalazłam na temat pogrubiania kaudeksu, dobrze wpływa:
- bardzo przepuszczalne podłoże z kamyczkami/grubym keramzytem
- obfite podlewanie na przeschniętą (ale nie za bardzo) ziemię
- nawóz ubogi w azot
- odsłaniać korzenie przy przesadzaniu.
A Wy jakie macie z tym doświadczenia?
Piękne podsumowanie wszystkich wątków związanych z ADENIUM !!
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

ja wysiałam 29 nasion, tych od ArkadiuSa jestem pewna na 100% ale mam też kilka z innego źródła i w szczególności jedne budzą mój niepokój bo są mikrusy. Strasznie mi na tych mikrusach zależy bo to odmiana z białymi listkami, mam 6 nasion Variegated Leaves White ( cuuuudne roślinki, nasionka mikrusy) i 5 Star of Top. W każdym razie warunki mają chyba super bo stoją w szklarence na grzejniku, pod szklarenką gruba warstwa kartonu, termometr wskazuje w szklarence 26 stopni, żyć nie umierać :D
margrit93
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2012, o 19:49

Post »

Hej,
dzięki za rady, będę przycinać dla rozkrzewienia i popracuję w tym sezonie nad pogrubieniem kaudeksów :)
Z tego co znalazłam na temat pogrubiania kaudeksu, dobrze wpływa:
- bardzo przepuszczalne podłoże z kamyczkami/grubym keramzytem
- obfite podlewanie na przeschniętą (ale nie za bardzo) ziemię
- nawóz ubogi w azot
- odsłaniać korzenie przy przesadzaniu.
A Wy jakie macie z tym doświadczenia?
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

to co napisałaś jest prawdą :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p
Od: 4 lut 2012, o 22:09

Post »

no to będzie istny wysyp Adenium za kilka ładnych dni!!! ;:138
u mnie nadal cisza... ;:223 z nowych nasionek jedno zaczyna sie budzić.... warunki mają dobre, myślę, że to wina nasion.... kupowałam na ebayu i myślę, że nie są zbyt świeże.... :evil:
znacie kogoś od kogo mogę kupić świeże?? jakiegoś hodowcę albo stronkę www ze sprawdzonymi nasionkami?? :) ;:132
o białych liściach nawet nie marzę.... :D
jakieś normalne zwykłe Adenium.
o ile można je nazwać "zwykłe" :D
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Obserwuję w tym wątku toczącą się dyskusję o przycinaniu sadzonek Adenium. Dwa lata temu jak wysiewałem nasiona Adenium, taka dyskusja nie odbywała się, czego bardzo żałuję. Gdyby taka dyskusja toczyła się, moje sadzonki przycinałbym dużo wcześniej a nie dopiero jako sadzonki jednoroczne. Zapewne moje sadzonki miałyby bardziej "rozbudowany" kaudex i bardziej ładnie uformowane "korony". Przy okazji dzisiejszego podlewania sadzonek, zrobiłem kilka fotek. Na fotkach niżej są następne sadzonki, których nie pokazywałem w moim wątku. Sadzonki są po drugim przycięciu w styczniu br, tak się prezentują:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- jak widać na fotkach po 46 dniach od przycięcia sadzonki wytworzyły już dość spore boczne odrosty.
Może się mylę, ale wcześniejsze przycinanie - uszczykiwanie stożka wzrostu sadzonek Adenium korzystnie wpływa na grubienie kaudexu, jak również na bardziej "foremne" kształtowanie przyszłej korony rośliny.
Moje były przycinane po raz pierwszy po roku od wysiewu, co uważam za bardzo duży mój :oops: błąd - nie było na kim się wzorować.
Na zakończenie napiszę tak; nie ma co bać się uszczykiwania wierzchołka wzrostu sadzonek Adenium, co spowoduje że roślina będzie mniej pobieranych składników z podłoża przeznaczać do budowy gałązek, a więcej gromadzić w grubiejącym kaudexie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p

Post »

WOW ale brzuchy!!! no to chyba i ja się odważę.... :roll:
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21

Post »

Akwelan :To z ostatniej foty najchętniej bym Ci zabrał ;:138 a teraz :
Mam pytanie - wielu z Was mnie skrytykuje.Chciałbym różowe adenia w posttaci 3 sztuk zrosnąć pniami w jedność w taki kształt trójkątu.Mam pytanie - ma ktoś pomysł kiedy to zrobić?tzn w jakiej fazie rozwoju?gdy kaudex będzie jeszcze zielony czy jak już będzie twardy odciąć kawałeczek pionowo,złączyć adenia,obwiązać ,nakryć rękawem tak jak przy szczepieniu i czekać? Ciekawe czy sie powiedzie?zdaję sobie sprawę że będzie to wolno rosło ,ale za to jaki efekt kiedyś moze być... wyobraźcie sobie ten pień powiedzmy za 4 lata no i korzenie.... ;:138 ;:3
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

W najlepszym razie Ci wyjdzie coś takiego jak na fotkach... czy to jest ładne... zostawiam waszej ocenie...
http://groups.google.com/group/adenium/ ... 5289de6fdf
Obrazek
Obrazek

A tu nie radzę wchodzić ludziom o słabych serduszkach ....
http://www.thailandinone.com/dotcom/htm ... dling.html

Ja jak zobaczyłem miałem w pierwszej chwili ochotę sprzedać swoje adenium i zacząć od nowa .... Oraz kupić te ze zdjęć...

I oby wszystkie nasz uprawy adenium tak właśnie wyglądały
Obrazek
Na stronie dodatkowo możemy znaleźć porady odnośnie zabawy z korzeniami, niestety po ang..
http://www.siamadenium.com/Articles/Fun ... Form3.html
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p

Post »

a mi sie średnio podobają... :P wolę moje :d
ale i tak mu czubek uciapię :D ;:108
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

iguanax pisze:W najlepszym razie Ci wyjdzie coś takiego jak na fotkach... czy to jest ładne... zostawiam waszej ocenie...
- są zbyt małe sadzonki, a w zasadzie siewki, żeby ocenić co z tego wyrośnie, może ukształtować się ciekawa wizualnie roślina lub zwykły kwiat o pogrubionym pniu. Z rośliny na drugiej fotce może wyrosnąć z czasem ładna forma, ale trzeba obserwować i "pomagać" :) .
iguanax pisze:A tu nie radzę wchodzić ludziom o słabych serduszkach ....
http://www.thailandinone.com/dotcom/htm ... dling.html
Ja jak zobaczyłem miałem w pierwszej chwili ochotę sprzedać swoje adenium i zacząć od nowa .... Oraz kupić te ze zdjęć...
Pomarzyć można - gdyby u nas lato trwało 12 miesięcy też mielibyśmy takie okazy albo i ładniejsze - zgodnie z powiedzeniem: "Polak potrafi" :wit . Mamy bogatą tradycję w uprawie kwiatów, nawet Instytut w Skierniewicach. Patrząc na liczbę osób codziennie odwiedzających Forum - to i pasjonatów uprawy kwiatów nie brakuję, nie tylko tych "zawodowych" ale i "amatorów - parapetowców" ;:63 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p

Post »

no i ciachnęłam :D

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
chyba sie nie wykrwawi... :P
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”