Obserwuję w tym wątku toczącą się dyskusję o przycinaniu sadzonek Adenium. Dwa lata temu jak wysiewałem nasiona Adenium, taka dyskusja nie odbywała się, czego bardzo żałuję. Gdyby taka dyskusja toczyła się, moje sadzonki przycinałbym dużo wcześniej a nie dopiero jako sadzonki jednoroczne. Zapewne moje sadzonki miałyby bardziej "rozbudowany" kaudex i bardziej ładnie uformowane "korony". Przy okazji dzisiejszego podlewania sadzonek, zrobiłem kilka fotek. Na fotkach niżej są następne sadzonki, których nie pokazywałem w moim wątku. Sadzonki są po drugim przycięciu w styczniu br, tak się prezentują:
- jak widać na fotkach po 46 dniach od przycięcia sadzonki wytworzyły już dość spore boczne odrosty.
Może się mylę, ale wcześniejsze przycinanie - uszczykiwanie stożka wzrostu sadzonek Adenium korzystnie wpływa na grubienie kaudexu, jak również na bardziej "foremne" kształtowanie przyszłej korony rośliny.
Moje były przycinane po raz pierwszy po roku od wysiewu, co uważam za bardzo duży mój

błąd - nie było na kim się wzorować.
Na zakończenie napiszę tak; nie ma co bać się uszczykiwania wierzchołka wzrostu sadzonek Adenium, co spowoduje że roślina będzie mniej pobieranych składników z podłoża przeznaczać do budowy gałązek, a więcej gromadzić w grubiejącym kaudexie.