Stokrotkania - kwiaty domowe cz.2
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Stokrotkania - kwiaty domowe cz.2
Jak go zwał tak zwał - roślina piękna. 

- Chrapka
- Od: 21 cze 2011, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja również mam takiego SCINDAPSUSA
Stara,ogromna roślina, z zupełnie innego żródła, ale wygląda identycznie 

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
To na 99% epipremum złote ( czyli scindapsus). Ale jest piękny
No to teraz półeczka będzie musieć zawisnąć...bo scindapsus potrafi urosnąć do ogromnych rozmiarów... A gdzie? Hmm... Na pewno Znajdziesz miejsce na ścianie

No to teraz półeczka będzie musieć zawisnąć...bo scindapsus potrafi urosnąć do ogromnych rozmiarów... A gdzie? Hmm... Na pewno Znajdziesz miejsce na ścianie

- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kamilu, nie załapałeśfelekkartofelek pisze:Nie wiem jak w zeszłym roku, ale ja kupiłem podobnego do tego od Ani i napisane było filodendron i też ma takie listki wybarwione.rapunzel pisze:A to ciekawe, bo ja właśnie w biedronce w zeszłym roku kupiłam scindapsus, który ostatecznie na forum został uznany za filodendron. Może wiadoma firma mam nadal kłopoty z rozróżnianiem obu podobnych gatunków, bo wg mnie to epipremnum aureum jak byk.felekkartofelek pisze:Właśnie w biedronce takie były i wszystkie nazywały się filodendron. Też takiego mam.

Firma na T..., która w dużej mierze dostarcza rośliny do wiadomego dyskontu, nie wiedzieć czemu błędnie opisuje filodendron jako scindapsus vel epipremnum aureum ( złociste ) i odwrotnie scindapsus jako filodendron pnący. To, co nabyła Stokrotkania i Ty również to nie filodendron, a wspomniane epipremnum.

W końcu niepodobna, żeby tyle osób się myliło.

To na pewno epipremnum.
I nie zgodzę się, że to to samo co scindapsus. Scindapsus jest o wiele rzadziej w sprzedaży, na pewno nie w Biedronce i ma większe wymagania.
Owocnej uprawy
I nie zgodzę się, że to to samo co scindapsus. Scindapsus jest o wiele rzadziej w sprzedaży, na pewno nie w Biedronce i ma większe wymagania.
Owocnej uprawy
- rapunzel
Jakubie, masz rację, że epipermnum jest mylnie nazywane scindapsusem, ale to taka sama dziwna para, jak hippeastrum i amarylis, ciężko będzie to wyplenić, bo te pary uparcie funkcjonują w świadomości nawet tak zorientowanych ludzi, jak użytkownicy tego forum.
Ogół ludzkości zapewne nawet nie wie, ze coś jak scindapsus takiego istnieje, a już rozróżnienie go od epipremnum...
Ogół ludzkości zapewne nawet nie wie, ze coś jak scindapsus takiego istnieje, a już rozróżnienie go od epipremnum...

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
O ile potrafię rozróżnić hipeastrum od amarylisa, to jestem ciekawa, czym różni się scindapsus od epipremnum ?
Osobiście uważałam, że to jedna i ta sama roślina, tylko pod różnymi łacińskimi nazwami...a może Raphidophora aurea
Mam nadzieję, że Ania nas nie
Osobiście uważałam, że to jedna i ta sama roślina, tylko pod różnymi łacińskimi nazwami...a może Raphidophora aurea

Mam nadzieję, że Ania nas nie

- rapunzel
Faktycznie zapomniałam, że epipremnum to inaczej rafidofora.
W zasadzie przydałoby się wydzielić ten fragment z wątku Stokrotkani, wstawić zdjęcia i definitywnie wyjaśnić, co jest co, ale to chyba sama Stokrotkania powinna zadecydować.

W zasadzie przydałoby się wydzielić ten fragment z wątku Stokrotkani, wstawić zdjęcia i definitywnie wyjaśnić, co jest co, ale to chyba sama Stokrotkania powinna zadecydować.

- Monik27
- 500p
- Od: 23 sty 2012, o 08:55
piękny filodendron
niech ładnie rośnie i cieszy oczka

Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Dzisiaj będę w biedronce to moze coś sobie sprawię 

- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
Scindapsus cudny. Z nazewnictwem czasami jest strasznie, czasami śmiesznie. Zawsze mnie trochę denerwuje
a trochę śmieszy kiedy czytam na metce : roślina mix. Jeśli ktoś nie wie na pewno to może lepiej tak?!
a trochę śmieszy kiedy czytam na metce : roślina mix. Jeśli ktoś nie wie na pewno to może lepiej tak?!

Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
Chwilę mnie nie było, a tymczasem u Ciebie w wątku same piękności zagościły. Hipeastrum wspaniale szykuje się do rozkwitu
, a grudniki całe w pąkach
- kurczę, a może te nowe odmiany to takie "2w1", grudniko-wielkanocniki
?
Widzę, że ciachnęłaś gwiazdy, a ja właśnie kombinuję, co zrobić z moją "spadkową", która sobie w najlepsze zrzuca liście
. Może pójdę za Twoim przykładem
.
Nowość śliczna - niech Ci pięknie rośnie, niezależnie od tego, jak się nazywa
.

Widzę, że ciachnęłaś gwiazdy, a ja właśnie kombinuję, co zrobić z moją "spadkową", która sobie w najlepsze zrzuca liście

Nowość śliczna - niech Ci pięknie rośnie, niezależnie od tego, jak się nazywa

Pięknie masz Stokroteczko za kwietniki i kwiatki
ślicznośći 

- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
heliofitka, felekkartofelek, rapunzel, kohleria, Jakub_, kociara, pisząc tą nazwę sugerowałam się opakowaniem, teraz jak poprzeglądałam te kwiaty w sieci również myślę, że to jest epipremnum / scindapsus
hen_s, Chrapka, Monik27, magda41 dziękuję
justus27 na początek musi trochę podrosnąć, a później pomyślimy ;)
Niunia1981 muszę wpaść do Ciebie i zobaczyc Twój zakup ;)
Wiktoria_W wiesz nie sugeruj się mną jeśli chodzi o gwiazdy, mam je pierwszy raz i nie jestem kompetentna. Co prawda jak ciachnęłam to wypuściły młode listeczki, ale zobaczymy co dalej..
A co u moich kwiatków ?
Hipeastrum zaraz będzie kwitło pełną parą

Pamiętacie jeszcze moje kaktusy, otóż myślałam, że zimowanie młodych kaktusów nie ma sensu, bo i tak nie zakwitną, ale zobaczcie chyba się udało, bo jeden z nich zaczyna kwitnąć i tu pytanie czy już zaczynać spryskiwanie kaktusów, wybudzać je (zimowały na chłodnym parapecie) ?

hen_s, Chrapka, Monik27, magda41 dziękuję

justus27 na początek musi trochę podrosnąć, a później pomyślimy ;)
Niunia1981 muszę wpaść do Ciebie i zobaczyc Twój zakup ;)
Wiktoria_W wiesz nie sugeruj się mną jeśli chodzi o gwiazdy, mam je pierwszy raz i nie jestem kompetentna. Co prawda jak ciachnęłam to wypuściły młode listeczki, ale zobaczymy co dalej..
A co u moich kwiatków ?
Hipeastrum zaraz będzie kwitło pełną parą

Pamiętacie jeszcze moje kaktusy, otóż myślałam, że zimowanie młodych kaktusów nie ma sensu, bo i tak nie zakwitną, ale zobaczcie chyba się udało, bo jeden z nich zaczyna kwitnąć i tu pytanie czy już zaczynać spryskiwanie kaktusów, wybudzać je (zimowały na chłodnym parapecie) ?

- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
Stokrotkania czekam z niecierpliwością na Twoje Hipeastrum