skromny kaktus
- kamilosz
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 lut 2012, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: skromny kaktus
witam nie mam w ogole pojecia o kwiatach a w zwiazku z tym ze trafilam na te forum osmielam sie zadac pytanie jak mam o niego dbac zeby mi jakies kwiatuszki sie pojawily?? rowniez nasuwa mi sie pytanie czy przesadzic te kaktusy czy niech sobie tak 3rosna?
Pozdrawiam Kamila 

- chaveiro
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=50994
tu trochę pisze, dodatkowo może ale nie musi być tak że w tym sezonie nie zakwitnie podkreślam ze może ale nie musi to wszystko zależy od tego w jakiej temperaturze był do tej pory i czy był podlewany czy nie
tu trochę pisze, dodatkowo może ale nie musi być tak że w tym sezonie nie zakwitnie podkreślam ze może ale nie musi to wszystko zależy od tego w jakiej temperaturze był do tej pory i czy był podlewany czy nie
- kamilosz
tak raz na tydzien podlewalam go teraz sie wstrzymuje od tego, od kiedy dostalam te doniczke z kaktusami uroslo im się troszke, wiec chyba zle nimi sie nie opiekuje ale nie chcialabym im robic krzywdy i mam pytanie jak czesto powinnam podlewac i jakie jest dla nich najlepsze miejsce w mieszkaniu ?
Pozdrawiam Kamila 

- chaveiro
w okresie zimowym nie powinno podlewać się kaktusów w ogóle ponieważ jest za mało światła i się zaczynają deformować i wyciągać w górę niestety można to zauważyć na twoich roślinach, najlepszym miejscem w mieszkaniu to parapet południowego okna w tym linku we wcześniejszym moim poście też jest o tym napisane, nieodpowiednie miejsce to strona północna, w sezonie podlewa się kaktusy w zależności od tego, gdzie są trzymane jeżeli w mieszkaniu to można je podlewać jak wyschnie/przeschnie podłoże lub np. co 2 - 3 tygodnie z pewnością nic im się nie stanie nawet podlewając je raz na miesiąc, będą rosnąć troszkę wolniej, ale będą zdrowiej wyglądać. Jeżeli będą np . trzymane na balkonie to czasem deszcz nas może wyręczyć w podlewaniu ale trzeba pamiętać o tym aby tego deszczu nie było za dużo
- kamilosz
Dziekuje za informacje, niestey nie mam okna południowego, tylko wschodnie i północne wiec kaktusy stoją na razie na komodzie we wnetrzu mieszkania. rozumiem ze mam sie wstrzymac od podlewania myslalam ze to dobry znak ze rosna jak ida w gore:( a rozdzielic je czy na razie niech bedzie wesola trojeczka?
Pozdrawiam Kamila 

- chaveiro
jeżeli masz możliwość to postaw je na parapet tego wschodniego okna, zawsze tam trochę więcej światła niż we wnętrzu mieszkania, co do tego czy rozdzielić czy nie to kwestia względna w każdym razie będzie trzeba je bezwzględnie przesadzić teraz lub na wiosnę (jedynie weź pod uwagę jak będziesz przesadzać je teraz to podłoże musi być suche i odpowiednie też pisze o tym w tym linku)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To mammillaria - prawdopodobnie jakaś M. spinosissima.
KONIECZNIE postaw rośliny na okno! Inaczej wyciągną się i zmarnieją - już czubek jest mocno zielony... Na komodzie zwyczajowo stoja inne gadżety a nie kaktusy.
Oczywiście wstrzymaj podlewanie do wiosny i mocnego słonka.
Nie trzeba roślin rozsadzać. Taka "rodzinka" wygląda nieźle.
Tak w ogóle to przesadzać trzeba dopiero wiosną - doniczki nie musowo dawać większej bo ta jest wystarczająco duża. Tylko substrat trzeba zmienić na bardziej mineralny.
Powodzenia!
KONIECZNIE postaw rośliny na okno! Inaczej wyciągną się i zmarnieją - już czubek jest mocno zielony... Na komodzie zwyczajowo stoja inne gadżety a nie kaktusy.

Oczywiście wstrzymaj podlewanie do wiosny i mocnego słonka.
Nie trzeba roślin rozsadzać. Taka "rodzinka" wygląda nieźle.
Tak w ogóle to przesadzać trzeba dopiero wiosną - doniczki nie musowo dawać większej bo ta jest wystarczająco duża. Tylko substrat trzeba zmienić na bardziej mineralny.
Powodzenia!