skromny kaktus

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamilosz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2012, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

skromny kaktus

Post »

Obrazek
Pozdrawiam Kamila :D
Awatar użytkownika
kamilosz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Re: skromny kaktus

Post »

witam nie mam w ogole pojecia o kwiatach a w zwiazku z tym ze trafilam na te forum osmielam sie zadac pytanie jak mam o niego dbac zeby mi jakies kwiatuszki sie pojawily?? rowniez nasuwa mi sie pytanie czy przesadzic te kaktusy czy niech sobie tak 3rosna?
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=50994

tu trochę pisze, dodatkowo może ale nie musi być tak że w tym sezonie nie zakwitnie podkreślam ze może ale nie musi to wszystko zależy od tego w jakiej temperaturze był do tej pory i czy był podlewany czy nie
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
kamilosz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

tak raz na tydzien podlewalam go teraz sie wstrzymuje od tego, od kiedy dostalam te doniczke z kaktusami uroslo im się troszke, wiec chyba zle nimi sie nie opiekuje ale nie chcialabym im robic krzywdy i mam pytanie jak czesto powinnam podlewac i jakie jest dla nich najlepsze miejsce w mieszkaniu ?
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w okresie zimowym nie powinno podlewać się kaktusów w ogóle ponieważ jest za mało światła i się zaczynają deformować i wyciągać w górę niestety można to zauważyć na twoich roślinach, najlepszym miejscem w mieszkaniu to parapet południowego okna w tym linku we wcześniejszym moim poście też jest o tym napisane, nieodpowiednie miejsce to strona północna, w sezonie podlewa się kaktusy w zależności od tego, gdzie są trzymane jeżeli w mieszkaniu to można je podlewać jak wyschnie/przeschnie podłoże lub np. co 2 - 3 tygodnie z pewnością nic im się nie stanie nawet podlewając je raz na miesiąc, będą rosnąć troszkę wolniej, ale będą zdrowiej wyglądać. Jeżeli będą np . trzymane na balkonie to czasem deszcz nas może wyręczyć w podlewaniu ale trzeba pamiętać o tym aby tego deszczu nie było za dużo
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
kamilosz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziekuje za informacje, niestey nie mam okna południowego, tylko wschodnie i północne wiec kaktusy stoją na razie na komodzie we wnetrzu mieszkania. rozumiem ze mam sie wstrzymac od podlewania myslalam ze to dobry znak ze rosna jak ida w gore:( a rozdzielic je czy na razie niech bedzie wesola trojeczka?
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeżeli masz możliwość to postaw je na parapet tego wschodniego okna, zawsze tam trochę więcej światła niż we wnętrzu mieszkania, co do tego czy rozdzielić czy nie to kwestia względna w każdym razie będzie trzeba je bezwzględnie przesadzić teraz lub na wiosnę (jedynie weź pod uwagę jak będziesz przesadzać je teraz to podłoże musi być suche i odpowiednie też pisze o tym w tym linku)
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To mammillaria - prawdopodobnie jakaś M. spinosissima.
KONIECZNIE postaw rośliny na okno! Inaczej wyciągną się i zmarnieją - już czubek jest mocno zielony... Na komodzie zwyczajowo stoja inne gadżety a nie kaktusy. :wink:

Oczywiście wstrzymaj podlewanie do wiosny i mocnego słonka.

Nie trzeba roślin rozsadzać. Taka "rodzinka" wygląda nieźle.
Tak w ogóle to przesadzać trzeba dopiero wiosną - doniczki nie musowo dawać większej bo ta jest wystarczająco duża. Tylko substrat trzeba zmienić na bardziej mineralny.
Powodzenia! :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”