Bób cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób
No w sumie lampa jest specjalna do doświetlania roślin. Konkretnie jest to wysokoprężna lampa sodowa HPS o mocy 250W. Doświetlanie rozsady bobu z ekonomicznego punktu widzenia jest raczej bez sensu bo to nie wychodzi najtaniej a zresztą bób i bez lampy powinien rosnąć przyzwoicie, ale doświetlam przy okazji kapustę a ta już jest bardziej wrażliwa na brak światła. Lampa przyda się przy produkcji rozsady papryki. Lampy sodowe dają stosunkowo dużo ciepła ale na rynku pojawiły się specjalne świetlówki do doświetlania roślin i one już tak nie grzeją ( Phytoled Dual System). Są też żarówki LED pobierające bardzo mało prądu (np. Grow LED 15W) na normalny gwint E27 ale jedna żarówka kosztuje 200zł. Poszperaj sobie na stronie www. hydroonline.pl
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mam jasności co do jednej rzeczy - te daty podane przy bobie, to do zbioru nasion zielonych czy do pełnej dojrzałości? Ile zajmuje orientacyjnie "dojście" strąków do dojrzałości zbiorczej na suche ziarno?
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
witam, chciałam się podzielić swoimi doświadczeniami z bobem. Też wysiewam do doniczek wcześniej, ale robię to w tunelu. Jak się potwierdzą prognozy że koniec mrozów to wysieję. Natomiast na mszyce stosuję od lat wyciąg z tytoniu. Paczkę najgorszych papierosów takie były fajranty wkładam do garnka gotuję . Odcedzam rozcieńczam 1:10 i opryskuję - bardzo skutecznie działa.
pozdrawiam
pozdrawiam
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Alembik,
kropi się nim (rozcieńczonym) kwiatki do owoców nie dochodzi nic bo jeszcze wiele deszczów je spłucze nie ma obawy. To jest sposób naszych babć.
kropi się nim (rozcieńczonym) kwiatki do owoców nie dochodzi nic bo jeszcze wiele deszczów je spłucze nie ma obawy. To jest sposób naszych babć.
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 23:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czy można e-papierosy wygotowywać? Mam trochę zpsutych, więc może?
A poważnie, ja na te mszyce stosowałem wywar z "obierek" z cebuli , działa, zabija. Wg niektórych przepisów dobrze jest też dodać ząbek czosnku. No i mrówki trzeba niestety na bieżąco tępić, albo, jeśli ktos nie ma serca, wykopywać królową i gdzieś przenosić...
A boby pierwszy raz w życiu posiałem, zobaczymy co będzie, już też dyndają jedne, albo się dopiero przebijają inne w doniczkach, podobnie jak na zdjęciach Przemka.
I jak stopi się śnieg to? Posadzić okryć włókniną? Samą ziemię dookoła okryć?
A poważnie, ja na te mszyce stosowałem wywar z "obierek" z cebuli , działa, zabija. Wg niektórych przepisów dobrze jest też dodać ząbek czosnku. No i mrówki trzeba niestety na bieżąco tępić, albo, jeśli ktos nie ma serca, wykopywać królową i gdzieś przenosić...
A boby pierwszy raz w życiu posiałem, zobaczymy co będzie, już też dyndają jedne, albo się dopiero przebijają inne w doniczkach, podobnie jak na zdjęciach Przemka.
I jak stopi się śnieg to? Posadzić okryć włókniną? Samą ziemię dookoła okryć?
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maska epapierosa ciężko będzie przerobić na wywar, bo to takie nowoczesne ustrojstwo co udaje papierosa, nie ma tytoniu.
Na mszyce pryskałam cocacolą, skuteczne. Rozcieńczoną, ale proporcji nie pamiętam, gdzieś tu na forum jest bo stąd się dowiedziałam.
Na mszyce pryskałam cocacolą, skuteczne. Rozcieńczoną, ale proporcji nie pamiętam, gdzieś tu na forum jest bo stąd się dowiedziałam.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Przemek, jak szacujesz, kiedy Twój Figaro będzie gotowy do zerwania?
Robię sadzonki z Bonzo i zastanawiam się czy posadzić go wzdłuż jednej ściany szklarni. Nie wiem czy nie będzie zagłuszał pomidorów. W sumie bardziej mi zależy na pomidorach.
Robię sadzonki z Bonzo i zastanawiam się czy posadzić go wzdłuż jednej ściany szklarni. Nie wiem czy nie będzie zagłuszał pomidorów. W sumie bardziej mi zależy na pomidorach.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W zeszłym roku miałam posadzony bób i groszek przy zachodniej ścianie szklarni i było ok.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata