Ogródek Robaczka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka

Post »

Witaj Robaczku! Trochę późno, ale wrócę do Twoich pytań o plan ogrodu. Nasunęły mi się 2 sugestie.
Prawa, wąska strona ogrodu (planujesz tam rh) - nie wiem, jaka tam jest szerokość, ale może da się zrobić kępę/minirabatę rh przy domu , a przejście pomiędzy nimi i żywopłotem...(takie esowate)To pozwoliłoby zlikwidować efekt korytarza.Przestrzeń byłaby ciekawsza.
Przy zejściu z tarasu po prawej stronie - może z powodu niedokładnego rysunku - robi się taki "dziubek" z trawnika , wcinający się między taras, rabatę przy planowanej ścieżce i przy domu - może lepiej byłoby zaokrąglić to swobodnym łukiem ..? Wtedy rabata "ścieżkowa" łączyłaby się z tą po prawej stronie domu.Żeby róg tarasu wchodził w rabatę (no, wiem,że lepiej byłoby to narysować,ale nie umiem...).
A poza tym muszę Ci powiedzieć,że robisz świetne zdjęcia i ogród masz cudny i zakochałam się po prostu w tym japońskim powojniku Raguuchi..! On nie jest fioletowy..? Wygląda mi na granatowy, czy się mylę?
Powojnik jest wspaniały, ale sztuką jest wyeksponować urodę rośliny - zrobiłaś to doskonale, wyrazy uznania. Bardzo bym chciała mieć taką ażurową kurtynę, oglądany pod światło jest jeszcze bardziej subtelny i wyrafinowany.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Ja sadziłam w wanience kwiaty, bez robienia dziur :wink:
tylko drenaż na dno i ziemie mieszałam z hydrożelem i stały pod zadaszonym tarasem :roll:
i miały się całkiem dobrze :wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Kasiu z ogromną przyjemnością nadrobiłam zaległości, choć muszę przyznać, że przy okazji nabawiłam się kompleksów :roll:
W tej chwili mam ochotę wpaść do ogrodu, zrównać go z ziemią i zacząć wszystko od nowa.
Ehhh..żeby jeszcze, tak się dało :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Tamaryszku,
Dziękuję, że do mnie zajrzałaś i zechciałaś skomentować planowane zmiany w moim ogrodzie. Rabaty wokół ścieżki będą naprzemienne, chyba zacznę od lewej strony żeby po prawej nie było właśnie zbyt ciasno. Po prawej stronie od tarasu też szykują się zmiany ;:138 Mam wenę twórczą, rysuje, kreślę, zmieniam, wirtualnie przesadzam i dosadzam roślinki... ;:224 Zobaczymy co z tego wyniknie, jak koncepcja się ukształtuje to wrzucę szkice z prośbą o uwagi i komentarze ;:108 RH zmienią lokalizację - uznałam, że nie ma powodu, żeby je chować z boku działki, przywędrują na front. Tu zainspirowało mnie forum - wasze RH to wzory do naśladowania, będę dążyć do takiego ideału. Po prawej stronie działki przesadzę w miejsce rh inne krzewy - jaśminowce i krzewuszki. Rabata odrębna odpada - jest tam zbyt wąsko, byłoby ciężko kosić trawnik..choć wizualnie wyglądałoby to ciekawie. Pomyślę nad jakimś rozwiązaniem, żeby zniwelować efekt "korytarza".
Dziękuję za ciepłe słowa, to balsam na moja rozkołataną duszę! Tyle mam teraz w głowie planowanych rewolucji w ogrodzie, wydaje mi się, że popełnilam mnóstwo błędów przy nasadzeniach i planowaniu... ;:14 Nic to, ogród młody, ja jeszcze też (tak sobie tłumaczę :;230 ) mogę naprawiać ;:65
Aaaa, pytałaś o roguuchi - jest fioletowy z liiową obwódką.

Dzidziu - dzięki za podpowiedź, właśnie o to mi chodziło, zrobię tak jak radzisz ;:108

Heliofitko, kochana! Ty masz kompleksy?!?! Proszę Cię..Twój ogród jest wspaniały, wzorcowy. Odkąd zobaczyłam w nim cudowne kępy astrów, nie mogę o nich zapomnieć...i chyba je wprowadzę do siebie w tym roku, jeśli pozwolisz ;:196

Dziękuję za odwiedziny! ;:4
W oczekiwaniu na wiosnę...

Obrazek Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Kasiu tyle się u Ciebie dzieje :D Zaznaczam tylko swoją obecność, bo codziennie podpatruję :wink:
A pomysł na prowadzenie clemka chyba odgapię, jeśli wolno ;:108
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Kasiu wspaniale jest tutaj spacerować , Twoje fotki to śliczne ujęcia :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, fajnie, że zaglądasz do mnie ;:196 Wpadaj jak najczęściej! Żyłki sprawdzają się tylko przy niektórych clemkach, jaki chcesz tak poprowadzić?
Katik - moja imienniczka :wit Zapraszam częściej, fotki z ubiegłego sezonu, a to był dopiero drugi sezon mojego ogrodu :lol: W tym roku zrobię ich jeszcze więcej ;:138
*moje wątki*
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam, żeby pomóc właśnie Roguchi na pergolę wspinać się równomiernie ;:224
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na roguuchi to optymalne rozwiązanie - ma się po czym wspinać, a wiatr nie łamie kwiatów i łodyg, bo są usztywnione. Przy tym jest przewiew, więc nie choruje na mączniaka. Podziel się fotkami jak już się zadomowi, będę trzymać kciuki ;:108
haha, ale się zrobił popularny! Chyba zmienię nicka na.... "roguuchi" :;230
*moje wątki*
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widziałyśmy go w ubiegłym roku w szkółce, ale .... jakoś tak .... i nie kupiłyśmy ;:14
To zdecydowałam się w długie zimowe wieczory na niego jako towrzystwo do Grahama i Anisade ;:108
Twój okaz jest już taki piękny ;:167 mam nadzieję, że i mój się nieco w sezonie rozrośnie :)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, on ma dopiero niecałe 2 latka...jak cały mój ogród :-) Sadzony w lipcu 2010r. Na pewno urośnie ogrooooomny ;:138
*moje wątki*
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za słowa otuchy ;:196
Niech obie rosną zdrowo :uszy
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Kasiu, chyba bym nie zaryzyował sadzenia do wanienki bez dziurek. Lepiej traktować ją jako osłonkę na doniczki.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Kasiu widzę że bardzo lubisz clematisy ja też mam ich sporo jedne są bardzo młode inne mają po kilka lat ale ciągle coś dokupuję i tylko jeden przez tyle lat mi zginął. Zachorował na uwiąd był to Fujimusume ale słyszałam że nie tylko u mnie on chorował, widocznie jest podany na tą chorobę.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku - dzięki za radę, chyba potraktuję tą cynowa wanienkę jako osłonkę.... ;:224
Danusiu - z tego co piszesz, Fujimusume jest słabiutki, dobrze wiedzieć. Uwiąd to straszna zaraza, w ubiegłym roku 2 mi chorowały..Skoro masz tak bogatą i wieloletnią kolekcję clemków, musisz mieć na nich złoty środek ;:108 Może wiesz jak zapobiegać chorobom? czy to kwestia ziemii, stanowiska? czy może należy prewencyjnie stosować preparaty grzybobójcze? A tymczasem biegnę obejrzeć Twoje okazy :shock:
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”