Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidory mają bardzo płytki system korzeniowy, korzenie rozrastają się głównie na szerokość i dlatego też powinno sie je sadzić na miejsce stałe( jeżeli istnieje taka możliwość) do gruntu. Pod folię wysadza się w okresie 15 kwietnia-15 maja. Każde wysadzenie przed 15 maja zwiększa ryzyko że mimo wysadzenia pod folię dosięgnie je mróz, im wcześniejsze wysadzenie tym ryzyko większe( ale też satysfakcja z własnych wcześniejszych owoców jeżeli ryzyko sie uda). Istnieją również zabezpieczenia na wypadek pojawienia się przymrozku pod folią: pierwsza to w tuneli owinięcie posadzonego krzaka flizeliną, druga to wstawienie zniczy czy innego źródła ciepła do tunelu foliowego, trzecia to zadołowane z doniczką pomidorów i w przypadku przymrozków zabranie ich do cieplejszego pomieszczenia. Jeżeli ktoś za wcześnie wyhodował i sadzonki są duże lub wyrośnięte to w celu przyhamowania wzrostu można je wstawić do tunelu (ewentualnie zadołować w doniczce). Tunel foliowy im wyższy tym lepszy, ja mam wysoki na 3,5 m i do szczytu foli wyrastają pomidory. Co do pikowania rozsady to są w zasadzie 2 ograniczenia: nie wcześniej niż sadzonka wykształci 2 listki właściwe i nie później niż siewki w kuwecie nie mają miejsca do rozwijania się.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 702#273702 można już sadzić; ok. tydzień lub nawet dwa wcześniej można je już na dzień wynosić do tunelu a na noc przynosić a kilka nocy wcześniej już zostawić na całą dobę.uki94 pisze:mam jeszcze jedno pytanie czy moje pomidorki które są już popikowane moge przenieść do folii
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Jak posadzisz je teraz w tunelu bez dodatkowych zabezpieczeń to przy przymrozkach zmarzną. Ponadto sadząc teraz wstrzymasz ich wzrost - ziemia nawet w tunelu jest za zimna.uki94 pisze:mam jeszcze jedno pytanie czy moje pomidorki które są już popikowane moge przenieść do folii
Wstawiając z doniczkami nawet tylko w okresie dnia narażasz je na choroby grzybowe. Zamknięty szczelnie tunel paruje w środku i jest w nim duża wilgotność powietrza co jest spowodowane dużymi różnicami temperatury w tunelu i na zewnątrz.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie bądź taki niecierpliwy, zrobiłeś przy pomidorach co możliwe, rób tak dalej i nie bądź nadgorliwy by przyśpieszać sztucznie wzrost- przyroda rządzi się swoimi prawami. Jeżeli stworzyłeś im dobre warunki bez przyśpieszaczy będą rosły w "oczach", a czy je wysadzisz na początku maja(podejrzewam że pod folią) to już tylko od Ciebie zależy.uki94 pisze:Bardzo prosze o odpowiedź
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zależy w którym tunelu, acz należy to brać pod uwagę.Kacper pisze:ziemia nawet w tunelu jest za zimna(...)
narażasz je na choroby grzybowe.
Za to nie widziałem jak żyję pomidorów chorych w okresie sadzonki ani długo po posadzeniu. Może gdzieś komuś chorują, ale znacznie niebezpieczniejsze jest przechłodzenie niezahartowanej rozsady.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.