Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno?
Dzięki Wisiu, właśnie takiej sałaty szukałam coby w pędy nie wybijała, bo tam gdzie jadę i gdzie będę ją siać, jest gorąco już w maju.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ja też polecam Justynę , jestem z niej zadowolona

- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O, dzięki, bo tez czekam z sałatą, nikt nic nie pisał, a czytałam, ze własnie luty/marzec można siać. Te co siejecie to pójdą do gruntu, tak?
-
- 50p
- Od: 5 lut 2012, o 17:17
A ja za jakieś 2 tygodnie będę już zbierał sałatę.
Ale sadzona pod osłony 10 stycznia i ogrzewana oczywiście. 

W nocy nie powinna wynosić więcej niż 12 stopni (praktycznie 8 st. C. wystarczy), a w dzień to zależy od ilości słońca. Jeśli jest dużo światła to można maksymalnie utrzymać do 20 stopni, a w dni pochmurne maksymalnie 15 stopni. Sałata nie lubi wysokich temperatur, a przez utrzymywanie wyższych od optymalnych rośliny sałaty mogą nie związać główek i plonem jest duża ilość luźnych liści. Mogę się wymądrzać na jej temat, bo była przedmiotem mojej pracy magisterskiej.Anpio7 pisze:Tak mnie jeszcze ciekawi jaka powinna być temperatura w trakcie produkcji rozsady sałaty?

Drogi Kolego. Sałata masłowa tworzy zwięzłe i duże główki. A nie utworzy ich w złych warunkach wzrostu (za ciepło i jednocześnie za ciemno).adamlol pisze:jeśli chcesz miec już listki na wielkanoc to musisz sobie sprawic nasionka sałaty masłowej ona nie tworzy główki ale same liście i ją wysiac teraz do skrzyneczki i pod koniec marca przepikowac do gruntu i przykryc wukniną.
Pozdrawiam Paweł
Niemożliwe to jest tylko zapłacić kartą w Biedronce;)
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
Sałata - siew i rozsada
Witam!
Zakupiłem nasiona Sałaty Masłowej Królowa Majowych i mam kilka pytani
Kiedy siać ?
Po jakim czasie wschodzi ?
Ile potrzeba czasu od wzejścia do sadzenia ?
Z góry dziękuję .
Zakupiłem nasiona Sałaty Masłowej Królowa Majowych i mam kilka pytani

Kiedy siać ?
Po jakim czasie wschodzi ?
Ile potrzeba czasu od wzejścia do sadzenia ?
Z góry dziękuję .

Konradku
Jest tyle dostępnego materiału. Poczytaj trochę
http://www.poradnik-dzialkowca.pl/2011/ ... glowiasta/
Pozdrawiam
Jest tyle dostępnego materiału. Poczytaj trochę
http://www.poradnik-dzialkowca.pl/2011/ ... glowiasta/
Pozdrawiam
[quote="Pawcio0086"]A ja za jakieś 2 tygodnie będę już zbierał sałatę.
Ale sadzona pod osłony 10 stycznia i ogrzewana oczywiście.
Jestem w szoku
, że opłaci Ci się tak wczesna produkcja . Ja po zeszłorocznej wtopie dopiero posadziłem rozsadę .- Chyba że coś żle zrozumiałem i uprawę prowadzisz w nowoczesnym obiekcie .No i u Was temperatury wyższe prawie zawsze są
Wydaje mi się , że do połowy marca konkurencja ze strony importu jest zbyt duża i ceny osiągane wcześniej są niskie w porównaniu do nakładów

Jestem w szoku

Pozdrawiam bobek
Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
-
- 50p
Bobek Sałatę uprawiamy jako przedplon i od kilku lat praktykujemy tak wczesne nasadzenia. Do wyprodukowania 20 tys. szt. zużyję około 15 ton opału. Koszt pozostałych środków produkcji w porównaniu z opałem nie odgrywa większego znaczenia w rachunkach. Uprawiam ją w szklarni "ukraince" z podwieszonym ekranem foliowym. Lata bywają różne jeśli o myślimy o dochodowości . Z tego co wiem, to obecnie sałata pochodząca z importu kosztuje około 2,5 zł za sztukę w hurcie. Jeśli za krajową sałatę dostanę w hurcie 3 zł to będę zadowolony. Na początek sezonu jakieś dudki zawsze się przydają. 

Pozdrawiam Paweł
Co , 15 ton starczy ? Przy takich mrozach ? Jakoś nie mogę w to uwierzyć .Wrzuć zdjęcie jak to wygląda . ( nie groszek tylko system który pozwoli zaoszczędzić tyle ciepła
Rozsadę doświetlałeś ?

Pozdrawiam bobek
-
- 50p
Sałata ogrzewana wężami plastikowymi ułożonymi na ziemi. Rozsada w wysokich doniczkach lub pierścieniach, żeby nie nie dotykała do węży. Po obwodzie szklarni i pomiędzy nawami rury 51 mm 6 szt na ścianę. Woda mieszana zaworem trójdrogowym co pozwala oszczędzić sporo opału. Na kotle temperatura 80-85 stopni, wahania temp na kotle maksymalnie 10 stopni. I oczywiście podwieszony ekran z pełnej folii (w pomidorach zakładamy perforowaną). Bardzo istotne jest nie przegrzewanie obiektu. Jeśli wystarczy 8 stopni to musi być tyle (mile widziane dokładne czujniki pomiaru temperatury). Jeden stopień więcej przez całą noc i jakieś 200 kg więcej zużytego opału. U mnie temperaturą i wietrzeniem steruje prosty komputer klimatyczny więc jeden problem z głowy.
Rozsadę doświetlaliśmy przez 6h dziennie lampami sodowymi. 1 lampa na 20 mkw (powinno być na mniejszą powierzchnię, ale sałacie taka ilość światła wystarcza). Zastanawiam się nad zakupem lampy ledowej, ale tylko w kwestii doświadczenia. Może na przyszły sezon.
Rozsadę doświetlaliśmy przez 6h dziennie lampami sodowymi. 1 lampa na 20 mkw (powinno być na mniejszą powierzchnię, ale sałacie taka ilość światła wystarcza). Zastanawiam się nad zakupem lampy ledowej, ale tylko w kwestii doświadczenia. Może na przyszły sezon.
Pozdrawiam Paweł
Ok tyle teoria
ale prosiłem o zdjęcia jak to wygląda w praktyce u Ciebie
Coraz mniej z tego rozumiem - "1 stopień więcej to 200 kg. opału więcej " -Wcześniej pisałeś ,że na cały cykl pr. sałaty spalisz 15 ton. Jeśli podniesienie temp. w Twoich obiektach o 1 stopień to 200 kg. a posadziłeś 10 stycznia to do końca lutego jest 50 dni x tylko 200 kg. daje 10 ton. A czasami delta T była 30 stopni. No chyba , że u Was zimy nie bylo
Nie obraż się ale czy Ty naprawdę jesteś czynnym ogrodnikiem czy wszystko co piszesz wyniosłeś z książek na uczelni .

Coraz mniej z tego rozumiem - "1 stopień więcej to 200 kg. opału więcej " -Wcześniej pisałeś ,że na cały cykl pr. sałaty spalisz 15 ton. Jeśli podniesienie temp. w Twoich obiektach o 1 stopień to 200 kg. a posadziłeś 10 stycznia to do końca lutego jest 50 dni x tylko 200 kg. daje 10 ton. A czasami delta T była 30 stopni. No chyba , że u Was zimy nie bylo

Nie obraż się ale czy Ty naprawdę jesteś czynnym ogrodnikiem czy wszystko co piszesz wyniosłeś z książek na uczelni .
Pozdrawiam bobek
-
- 50p
Hej! Zdjęcia będą, ale powiedz czego? Zaworu, węży grzewczych czy ekranu z folii? Różnica 200 kg opału dotyczyła uprawy pomidora u mnie na większej powierzchni, a miało obrazować jedynie straty spowodowane niepotrzebnym przegrzewaniem obiektu. Jestem Kolego ogrodnikiem który stara się oszczędzić na każdym kroku. Głupie ocieplenia kolektorów zasilającego i powrotnego do pieca daje oszczędności ciepła, zamontowanie uszczelek w ciągu wietrzników, fundament z wkładem styropianowym. Oczywiście nie porywałbym się na tak wczesną uprawę w pojedynczych tunelach foliowych. Wiele czynników wpływa na niskie spalanie opału. Chociażby fakt, że uprawiając sałatę dostarczm ciepło z całej powierzchni obiektu za pośrednictwem węży. A więc temperaturę mierzysz tam gdzie są rośliny czyli około 20 cm od ziemi. Podczas wysokich mrozów które były zdarzało się, że woda zbierająca się na ekranie zamarzała. Ale co z tego. Rośliny i tak mają temperaturę optymalną dla swojego wzrostu.
A co do uczelni. Takich niuansów uprawy o jakich Ci piszę nie nauczy Cię żaden profesor. Pewnie wiesz, że ogrodnik nie może znać się tylko na uprawie warzyw. Chyba, ze Cię stać na to aby mieć specjalistów od wszystkiego. Ja sam kieruję cyklem produkcyjnym, naprawami, modernizacjami i wszystkim co pozwala zaoszczędzić pieniądze, bez szkody dla uprawy i uzyskanego plonu. Ale to jest forum więc możesz mieć mnie za skończonego durnia wymyślającego niestworzone rzeczy. Pozdrawiam
A co do uczelni. Takich niuansów uprawy o jakich Ci piszę nie nauczy Cię żaden profesor. Pewnie wiesz, że ogrodnik nie może znać się tylko na uprawie warzyw. Chyba, ze Cię stać na to aby mieć specjalistów od wszystkiego. Ja sam kieruję cyklem produkcyjnym, naprawami, modernizacjami i wszystkim co pozwala zaoszczędzić pieniądze, bez szkody dla uprawy i uzyskanego plonu. Ale to jest forum więc możesz mieć mnie za skończonego durnia wymyślającego niestworzone rzeczy. Pozdrawiam
Pozdrawiam Paweł
Bardzo proszę o zdjęcia perspektywiczne (wszedłeś do obiektu ,widzisz sałatę ,ekran nad nią i ścianę boczną ) .Uprawiam sałatę też z użyciem węży grzewczych i podwieszanej cieniutkiej folii . Dlatego tak ciężko uwierzyć mi , że tak mało spalasz opału.
Przeczytaj uważnie przedostatni swój post .O 200 kg. pisałeś odnośnie sałaty.
Zaworem 3-drożnym oszczędzasz piec nie miał.Pomyśl - musisz dostarczyć tyle samo ciepła roślinom ,czy masz zawór , czy nie .Wiadomo ,że temp. na wężach musisz mieć mniejszą niż na bokach ale to łatwo można ustawić zasuwami.
Piszesz , że sam kierujesz wszystkimi pracami .Czytałem także Twoje wpisy o truskawkach , selerach. Kiedy znajdujesz na to czas.Ja prowadzę tylko ogrodnictwo i czasami doba jest za krótka dla mnie . Podziwiam , podziwiam - jeżeli to prawda

Przeczytaj uważnie przedostatni swój post .O 200 kg. pisałeś odnośnie sałaty.
Zaworem 3-drożnym oszczędzasz piec nie miał.Pomyśl - musisz dostarczyć tyle samo ciepła roślinom ,czy masz zawór , czy nie .Wiadomo ,że temp. na wężach musisz mieć mniejszą niż na bokach ale to łatwo można ustawić zasuwami.
Piszesz , że sam kierujesz wszystkimi pracami .Czytałem także Twoje wpisy o truskawkach , selerach. Kiedy znajdujesz na to czas.Ja prowadzę tylko ogrodnictwo i czasami doba jest za krótka dla mnie . Podziwiam , podziwiam - jeżeli to prawda

Pozdrawiam bobek
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Może ktoś mi tu wrzucić fotki rozsady sałaty, takiej kilku dniowej? Nie wiem na ile moja odbiega od ideału.

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 100p
- Od: 29 sty 2012, o 19:26
Asiu ile czasu ci wschodziła ?