Ogródek Robaczka
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek Robaczka
Miałam zamiar użyć żyłki do swoich powojników i się rozmyśliłam. Chociaż może nie był to taki błąd, Twój raczej się opiera o żyłkę, moje czepiałyby się, a żyłka się do tego nie nadaje. Rzecz warta zastanowienia.
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie!
Vertigo/Monia, nie kupowałam nigdy gotowych pergoli więc trudno mi ocenić jak się będzie sprawować w ogrodzie, moje są wykonane na zamówienie (info na pw) Gdyby nawet pojawiała się jakaś rdza, można to dosyć łatwo oczyścić. W ubiegłym sezonie tak odświeżałam ławeczkę - drobne czyszczenie i malowanie. Widziałam u Ciebie w ogrodzie sporo elementów ozdobnych z drewna, ono chyba też wymaga impregnacji i odnawiania? Trudno mi ocenić co jest bardziej trwałe lub kłopotliwe w utrzymaniu, ale w sumie jak już porządnie zarośnie... to drewno czy metal - wszystko będzie zielone
usa1276- Dziękuję za odwiedziny i komplementy - zapraszam ponownie
JacekP - codziennie spaceruję po Waszych ogrodach w poszukiwaniu inspiracji, nowych rozwiązań.. poznaję rośliny, o których istnieniu nawet nie miałam pojęcia. I ciągle się uczę. Bardzo mi miło, jeśli mój ogród jest dla kogoś innego źródłem podobnych wrażeń. Staram się działać zgodnie z przyjętym planem, ale bywam też niecierpliwa... chciałabym widzieć efekty pracy jak najszybciej. Z uznaniem przyglądam się metamorfozie Twojego ogrodu. Zwłaszcza zestawienie "before & after" robi piorunujące wrażenie
Paula - surfinia to moja słabość...codziennie trzeba ją "niańczyć", ale nie potrafię sobie odmówić tego widoku latem...cieszę się, że też Ci się podoba. A na sangrię zapraszam latem
Zeberka4 - fajnie, że moje fotki poprawiły Ci nastrój
Przestrzeni mam oczywiście mniej niż zapotrzebowania na nowe rabaty, ale póki co ograniczam trawnik i mam zajęcie na jakiś czas
Czy planujesz wsadzić do gruntu swoją glicynię? To ekspansywna roślinka, w doniczce będzie się chyba męczyć...One najlepiej czują się na południowej wystawie działki, muszą mieć duuuuużo słonka
Cześć Jolu - dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Twój ogród nie wymaga ulepszeń, jest piękny
ale miło mi, że coś Ci się u mnie spodobało
Sangwinaria, Wszyscy czekamy na wiosnę
i pierwsze koszenie trawnika.. 
Ewciu, ja nie miałam specjalnie wyjścia, roguuchi rosło coraz wyższe, a pergolę tak "sprytnie" zaprojektowałam, żeby od połowy wysokości konstrukcja metalowa nie zasłaniała mi widoku na las..roślinka wymagała jednak podpory i żyłka zdała egzamin. Jeśli masz powojnik, który sam się "czepia" podpory to wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się jakiś bambusowy płotek, siatka albo metalowa konstrukcję do oplatania - zależy od miejsca. Z żyłką jest jeszcze problem przy silnych wiatrach, bo z całej konstrukcji powstaje "żagiel' i nie zawsze wytrzymuje napór powietrza...Najefektowniejsze są chyba jednak naturalne podpory.. Ja w tym roku planuje zakup kilku (nastu...?) powojników, chcę obsadzić ogrodzenie i wokół drzew - brzozy i sosny. Powojniki są takie wdzięczne..jeśli nie chorują. W ubiegłym sezonie kilka mi chorowało na uwiąd (uschły całkowicie, nawet młode pąki kwiatowe), kilka na choroby grzybowe..zastanawiam się, czy można skutecznie zapobiegać..?
Vertigo/Monia, nie kupowałam nigdy gotowych pergoli więc trudno mi ocenić jak się będzie sprawować w ogrodzie, moje są wykonane na zamówienie (info na pw) Gdyby nawet pojawiała się jakaś rdza, można to dosyć łatwo oczyścić. W ubiegłym sezonie tak odświeżałam ławeczkę - drobne czyszczenie i malowanie. Widziałam u Ciebie w ogrodzie sporo elementów ozdobnych z drewna, ono chyba też wymaga impregnacji i odnawiania? Trudno mi ocenić co jest bardziej trwałe lub kłopotliwe w utrzymaniu, ale w sumie jak już porządnie zarośnie... to drewno czy metal - wszystko będzie zielone

usa1276- Dziękuję za odwiedziny i komplementy - zapraszam ponownie

JacekP - codziennie spaceruję po Waszych ogrodach w poszukiwaniu inspiracji, nowych rozwiązań.. poznaję rośliny, o których istnieniu nawet nie miałam pojęcia. I ciągle się uczę. Bardzo mi miło, jeśli mój ogród jest dla kogoś innego źródłem podobnych wrażeń. Staram się działać zgodnie z przyjętym planem, ale bywam też niecierpliwa... chciałabym widzieć efekty pracy jak najszybciej. Z uznaniem przyglądam się metamorfozie Twojego ogrodu. Zwłaszcza zestawienie "before & after" robi piorunujące wrażenie

Paula - surfinia to moja słabość...codziennie trzeba ją "niańczyć", ale nie potrafię sobie odmówić tego widoku latem...cieszę się, że też Ci się podoba. A na sangrię zapraszam latem

Zeberka4 - fajnie, że moje fotki poprawiły Ci nastrój

Cześć Jolu - dziękuję za odwiedziny i miłe słowa

Sangwinaria, Wszyscy czekamy na wiosnę

Ewciu, ja nie miałam specjalnie wyjścia, roguuchi rosło coraz wyższe, a pergolę tak "sprytnie" zaprojektowałam, żeby od połowy wysokości konstrukcja metalowa nie zasłaniała mi widoku na las..roślinka wymagała jednak podpory i żyłka zdała egzamin. Jeśli masz powojnik, który sam się "czepia" podpory to wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się jakiś bambusowy płotek, siatka albo metalowa konstrukcję do oplatania - zależy od miejsca. Z żyłką jest jeszcze problem przy silnych wiatrach, bo z całej konstrukcji powstaje "żagiel' i nie zawsze wytrzymuje napór powietrza...Najefektowniejsze są chyba jednak naturalne podpory.. Ja w tym roku planuje zakup kilku (nastu...?) powojników, chcę obsadzić ogrodzenie i wokół drzew - brzozy i sosny. Powojniki są takie wdzięczne..jeśli nie chorują. W ubiegłym sezonie kilka mi chorowało na uwiąd (uschły całkowicie, nawet młode pąki kwiatowe), kilka na choroby grzybowe..zastanawiam się, czy można skutecznie zapobiegać..?

- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak też myślę z nią oczywiście począć 
Kupiłam ją tylko i wyłacznie z myślą o działce.
Na bank zaplanuje jej słoneczne miejsce ale i tak dziękuję za podpowiedź.
Ogromnie poprawiły mi humor,a tego powojnika to jeszcze poszukam. Może w jakiejś szkółce dostanę.

Kupiłam ją tylko i wyłacznie z myślą o działce.
Na bank zaplanuje jej słoneczne miejsce ale i tak dziękuję za podpowiedź.
Ogromnie poprawiły mi humor,a tego powojnika to jeszcze poszukam. Może w jakiejś szkółce dostanę.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Kasiu, zdecydowanie Twoje elementy będą trwalsze, zwłaszcza, że są robione na zamówienie i widać, że jakość solidna, nie marketowa. Myślę, że i odnawianie podobnie kłopotliwe jak z drewnem. U mnie dużo drewnianych elementów w tyle ogrodu, ale z przodu chciałabym metalowe - są zdecydowanie bardziej eleganckie
Twoje jak dla mnie wzorcowe 

- ewamaj66
U mnie sprawdził się sznurek
Jest, niestety, widoczny, póki powojniki go nie oplotą, ale czepiają się jak trzeba. Kilka powojników posadziłam przy siatce ogrodzenia, na słupie też mam siatkę i trzy powojniki-Fujimusume, Multi Blue i Guernsey Cream. W tym sezonie powinny być już widoczne 

- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Kurcze patrzyłam dzisiaj na all jak mi poradziłaś no nie ma tego powojnika albo ja naprawdę ślepa jestem, a podobnych nie chcę
Będę szukać dalej ;)

Będę szukać dalej ;)
- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Ja też przeszukałam All.i nie znalazłam,może w sezonie będzie więcaj dostępnych odmian.Wpisałam w goglach i wyskoczyły mi szkółki w których można go kupić od 19 do 25zł.
- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14

a nie będę oryginalna, powiem krótko jest cudownie

- robaczek_Poznan
Witajcie
Zeberka4 - powojnik znaleziony, info na pw - koniecznie pokaż zdjęcia jak już u Ciebie się zadomowi
Monia, Gotowe elementy też nie muszą być złej jakości, ale z moich obserwacji wynikało, że te solidne marketowe były droższe niż za zamówienie. Poza tym zamawiając masz dowolność jeśli idzie o wymiary, a to też ważne. Twoje ozdoby ogrodowe mają jednak jeden niezaprzeczalny atut - są już cudownie obrośnięte
Ewa,
Wybrałaś kolory powojników jakich poszukuję
Zastanawiam się właśnie nad Fujimusume - ładny kolorek, bardzo pastelowy..ciekawe jak się będzie u Ciebie sprawował. Multi Blue też oryginalny - wygląda trochę jak dalia
A ten kremowy przypomina mi lody waniliowe..hmm..no to już mam kołowrotek w głowie...
Reniu, ja też go namierzyłam, wysłałam zeberce info na pw
Dzidziu, dziękuję za odwiedziny i uskrzydlające komplementy
Jeszcze sporo przede mną i w tym sezonie się dużo pozmienia...
Już się rwę do pracy tylko czekam na wiosenkę
Wczoraj wieczorem szkicowałam moje jesienne nasadzenia, coby sie nie pogubić jak wszystko zacznie wschodzić
Uruchomcie wiosenną wyobraźnię, przyda się ;-)
Na rabacie od strony południowej, koło glicynii - na moich bazgrołach wygląda to tak...

Chciałam też zrobić kompozycję wiosenną w metalowej "wanience", ale nie wiem czy bez wiercenia w dnie to możliwe..? Może wystarczy wysypać kamyczkami? Czy lepiej powkładać tylko do niej donice z kwiatami? jak myślicie?

Zeberka4 - powojnik znaleziony, info na pw - koniecznie pokaż zdjęcia jak już u Ciebie się zadomowi

Monia, Gotowe elementy też nie muszą być złej jakości, ale z moich obserwacji wynikało, że te solidne marketowe były droższe niż za zamówienie. Poza tym zamawiając masz dowolność jeśli idzie o wymiary, a to też ważne. Twoje ozdoby ogrodowe mają jednak jeden niezaprzeczalny atut - są już cudownie obrośnięte

Ewa,
Wybrałaś kolory powojników jakich poszukuję

Reniu, ja też go namierzyłam, wysłałam zeberce info na pw
Dzidziu, dziękuję za odwiedziny i uskrzydlające komplementy

Już się rwę do pracy tylko czekam na wiosenkę

Wczoraj wieczorem szkicowałam moje jesienne nasadzenia, coby sie nie pogubić jak wszystko zacznie wschodzić

Uruchomcie wiosenną wyobraźnię, przyda się ;-)
Na rabacie od strony południowej, koło glicynii - na moich bazgrołach wygląda to tak...

Chciałam też zrobić kompozycję wiosenną w metalowej "wanience", ale nie wiem czy bez wiercenia w dnie to możliwe..? Może wystarczy wysypać kamyczkami? Czy lepiej powkładać tylko do niej donice z kwiatami? jak myślicie?
- ewamaj66
Powojnik Fujimusume kwitnie długo, ma niesamowity odcień błękitu. Kupiłam go jako niedużą roślinę na targach, trochę urósł. W takiej wanience nigdy nie sadziłam, ale bez dziurek jakoś nie tak
W razie ulewy może być problem.

Kompozycja będzie późnowiosenna?
Bo roślinki, jeśli dobrze rozumiem, kupne, już podrośnięte?
Z tą ulewą... hmmm... to jeszcze zależy od usytuowania takiej wanienki... takie odnoszę wrażenie...
Bo jeśli pod zadaszeniem, to ryzyko niewielkie... wtedy pewnie wystarczyłby porządny drenaż... bez dziurek...

Bo roślinki, jeśli dobrze rozumiem, kupne, już podrośnięte?
Z tą ulewą... hmmm... to jeszcze zależy od usytuowania takiej wanienki... takie odnoszę wrażenie...
Bo jeśli pod zadaszeniem, to ryzyko niewielkie... wtedy pewnie wystarczyłby porządny drenaż... bez dziurek...
- robaczek_Poznan
Gosiu, to taki mały plan na połowę marca, tak myślę
Wybieram się na giełdę kwiatową i wtedy kupię sadzonki.
Wymyśliłam akurat takie poźnowiosenne, ale może rzeczywistość zweryfikuje moje plany i wezmę to, co będzie w opcji
Wolałabym nie wiercić, bo wanienka może zmienić później przeznaczenie, więc zostanę przy drenażu albo luźnej kompozycji doniczkowej.
Ewa, Fujimusume wygląda efektownie, ma podobny kolor jak mój Chopin..z niebieskich podoba mi się też Sikorski i Semu...
Monia - wyobraźnia szaleje, już się nie mogę doczekać

Wymyśliłam akurat takie poźnowiosenne, ale może rzeczywistość zweryfikuje moje plany i wezmę to, co będzie w opcji

Wolałabym nie wiercić, bo wanienka może zmienić później przeznaczenie, więc zostanę przy drenażu albo luźnej kompozycji doniczkowej.
Ewa, Fujimusume wygląda efektownie, ma podobny kolor jak mój Chopin..z niebieskich podoba mi się też Sikorski i Semu...

Monia - wyobraźnia szaleje, już się nie mogę doczekać

- ewamaj66
Chopin jednak bardziej wpada w lila, Fujimusume w lazurowy. Przypomniał mi się jeszcze jeden niebieski-Lasurstern
Ciemny, duży kwiat, najbardziej mi się podobało, że kwitł trzy razy, mimo że to mała sadzonka była 

- robaczek_Poznan