Ogródek Robaczka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Robaczka

Post »

Miałam zamiar użyć żyłki do swoich powojników i się rozmyśliłam. Chociaż może nie był to taki błąd, Twój raczej się opiera o żyłkę, moje czepiałyby się, a żyłka się do tego nie nadaje. Rzecz warta zastanowienia.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie!
Vertigo/Monia, nie kupowałam nigdy gotowych pergoli więc trudno mi ocenić jak się będzie sprawować w ogrodzie, moje są wykonane na zamówienie (info na pw) Gdyby nawet pojawiała się jakaś rdza, można to dosyć łatwo oczyścić. W ubiegłym sezonie tak odświeżałam ławeczkę - drobne czyszczenie i malowanie. Widziałam u Ciebie w ogrodzie sporo elementów ozdobnych z drewna, ono chyba też wymaga impregnacji i odnawiania? Trudno mi ocenić co jest bardziej trwałe lub kłopotliwe w utrzymaniu, ale w sumie jak już porządnie zarośnie... to drewno czy metal - wszystko będzie zielone :-)
usa1276- Dziękuję za odwiedziny i komplementy - zapraszam ponownie :wit
JacekP - codziennie spaceruję po Waszych ogrodach w poszukiwaniu inspiracji, nowych rozwiązań.. poznaję rośliny, o których istnieniu nawet nie miałam pojęcia. I ciągle się uczę. Bardzo mi miło, jeśli mój ogród jest dla kogoś innego źródłem podobnych wrażeń. Staram się działać zgodnie z przyjętym planem, ale bywam też niecierpliwa... chciałabym widzieć efekty pracy jak najszybciej. Z uznaniem przyglądam się metamorfozie Twojego ogrodu. Zwłaszcza zestawienie "before & after" robi piorunujące wrażenie ;:180
Paula - surfinia to moja słabość...codziennie trzeba ją "niańczyć", ale nie potrafię sobie odmówić tego widoku latem...cieszę się, że też Ci się podoba. A na sangrię zapraszam latem ;:136
Zeberka4 - fajnie, że moje fotki poprawiły Ci nastrój ;:196 Przestrzeni mam oczywiście mniej niż zapotrzebowania na nowe rabaty, ale póki co ograniczam trawnik i mam zajęcie na jakiś czas :tan Czy planujesz wsadzić do gruntu swoją glicynię? To ekspansywna roślinka, w doniczce będzie się chyba męczyć...One najlepiej czują się na południowej wystawie działki, muszą mieć duuuuużo słonka ;:3
Cześć Jolu - dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196 Twój ogród nie wymaga ulepszeń, jest piękny ;:180 ale miło mi, że coś Ci się u mnie spodobało :D
Sangwinaria, Wszyscy czekamy na wiosnę ;:108 i pierwsze koszenie trawnika.. ;:167
Ewciu, ja nie miałam specjalnie wyjścia, roguuchi rosło coraz wyższe, a pergolę tak "sprytnie" zaprojektowałam, żeby od połowy wysokości konstrukcja metalowa nie zasłaniała mi widoku na las..roślinka wymagała jednak podpory i żyłka zdała egzamin. Jeśli masz powojnik, który sam się "czepia" podpory to wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się jakiś bambusowy płotek, siatka albo metalowa konstrukcję do oplatania - zależy od miejsca. Z żyłką jest jeszcze problem przy silnych wiatrach, bo z całej konstrukcji powstaje "żagiel' i nie zawsze wytrzymuje napór powietrza...Najefektowniejsze są chyba jednak naturalne podpory.. Ja w tym roku planuje zakup kilku (nastu...?) powojników, chcę obsadzić ogrodzenie i wokół drzew - brzozy i sosny. Powojniki są takie wdzięczne..jeśli nie chorują. W ubiegłym sezonie kilka mi chorowało na uwiąd (uschły całkowicie, nawet młode pąki kwiatowe), kilka na choroby grzybowe..zastanawiam się, czy można skutecznie zapobiegać..? ;:223
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak też myślę z nią oczywiście począć :D
Kupiłam ją tylko i wyłacznie z myślą o działce.
Na bank zaplanuje jej słoneczne miejsce ale i tak dziękuję za podpowiedź.
Ogromnie poprawiły mi humor,a tego powojnika to jeszcze poszukam. Może w jakiejś szkółce dostanę.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Kasiu, zdecydowanie Twoje elementy będą trwalsze, zwłaszcza, że są robione na zamówienie i widać, że jakość solidna, nie marketowa. Myślę, że i odnawianie podobnie kłopotliwe jak z drewnem. U mnie dużo drewnianych elementów w tyle ogrodu, ale z przodu chciałabym metalowe - są zdecydowanie bardziej eleganckie ;:108 Twoje jak dla mnie wzorcowe :uszy
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie sprawdził się sznurek :oops: Jest, niestety, widoczny, póki powojniki go nie oplotą, ale czepiają się jak trzeba. Kilka powojników posadziłam przy siatce ogrodzenia, na słupie też mam siatkę i trzy powojniki-Fujimusume, Multi Blue i Guernsey Cream. W tym sezonie powinny być już widoczne :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Kurcze patrzyłam dzisiaj na all jak mi poradziłaś no nie ma tego powojnika albo ja naprawdę ślepa jestem, a podobnych nie chcę :(

Będę szukać dalej ;)
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Ja też przeszukałam All.i nie znalazłam,może w sezonie będzie więcaj dostępnych odmian.Wpisałam w goglach i wyskoczyły mi szkółki w których można go kupić od 19 do 25zł.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

:wit Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego młodego a jakże dojrzałego ogrodu ;:138 ;:138
a nie będę oryginalna, powiem krótko jest cudownie ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Zeberka4 - powojnik znaleziony, info na pw - koniecznie pokaż zdjęcia jak już u Ciebie się zadomowi ;:108

Monia, Gotowe elementy też nie muszą być złej jakości, ale z moich obserwacji wynikało, że te solidne marketowe były droższe niż za zamówienie. Poza tym zamawiając masz dowolność jeśli idzie o wymiary, a to też ważne. Twoje ozdoby ogrodowe mają jednak jeden niezaprzeczalny atut - są już cudownie obrośnięte ;:138

Ewa,
Wybrałaś kolory powojników jakich poszukuję :tan Zastanawiam się właśnie nad Fujimusume - ładny kolorek, bardzo pastelowy..ciekawe jak się będzie u Ciebie sprawował. Multi Blue też oryginalny - wygląda trochę jak dalia :shock: A ten kremowy przypomina mi lody waniliowe..hmm..no to już mam kołowrotek w głowie... :roll:

Reniu, ja też go namierzyłam, wysłałam zeberce info na pw

Dzidziu, dziękuję za odwiedziny i uskrzydlające komplementy ;:180 Jeszcze sporo przede mną i w tym sezonie się dużo pozmienia... ;:224
Już się rwę do pracy tylko czekam na wiosenkę ;:138

Wczoraj wieczorem szkicowałam moje jesienne nasadzenia, coby sie nie pogubić jak wszystko zacznie wschodzić :;230
Uruchomcie wiosenną wyobraźnię, przyda się ;-)
Na rabacie od strony południowej, koło glicynii - na moich bazgrołach wygląda to tak...

Obrazek

Chciałam też zrobić kompozycję wiosenną w metalowej "wanience", ale nie wiem czy bez wiercenia w dnie to możliwe..? Może wystarczy wysypać kamyczkami? Czy lepiej powkładać tylko do niej donice z kwiatami? jak myślicie?
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Pięknie będzie ;:63
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powojnik Fujimusume kwitnie długo, ma niesamowity odcień błękitu. Kupiłam go jako niedużą roślinę na targach, trochę urósł. W takiej wanience nigdy nie sadziłam, ale bez dziurek jakoś nie tak :wink: W razie ulewy może być problem.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Kompozycja będzie późnowiosenna? :wink:
Bo roślinki, jeśli dobrze rozumiem, kupne, już podrośnięte?
Z tą ulewą... hmmm... to jeszcze zależy od usytuowania takiej wanienki... takie odnoszę wrażenie...
Bo jeśli pod zadaszeniem, to ryzyko niewielkie... wtedy pewnie wystarczyłby porządny drenaż... bez dziurek...
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, to taki mały plan na połowę marca, tak myślę ;:108 Wybieram się na giełdę kwiatową i wtedy kupię sadzonki.
Wymyśliłam akurat takie poźnowiosenne, ale może rzeczywistość zweryfikuje moje plany i wezmę to, co będzie w opcji ;:224
Wolałabym nie wiercić, bo wanienka może zmienić później przeznaczenie, więc zostanę przy drenażu albo luźnej kompozycji doniczkowej.
Ewa, Fujimusume wygląda efektownie, ma podobny kolor jak mój Chopin..z niebieskich podoba mi się też Sikorski i Semu... ;:224
Monia - wyobraźnia szaleje, już się nie mogę doczekać ;:138
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chopin jednak bardziej wpada w lila, Fujimusume w lazurowy. Przypomniał mi się jeszcze jeden niebieski-Lasurstern :D Ciemny, duży kwiat, najbardziej mi się podobało, że kwitł trzy razy, mimo że to mała sadzonka była :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lasurstern ma lawendowy odcień..fajny. I kwitnie dwa razy! No to już nie wiem :roll: Mam 18 na liście...coś muszę usunąć ;:223
A tymczasem, spadam do spania, może mi się przyśni jakiś ładny powojnik... dobranoc ;:19

Obrazek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”