Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Post »

U Ciebie wszystko w hurtowych ilościach! :D Bardzo lubię mieczyki. Moje - za poradą forumowiczek - zapakowane w papierowe torby odpoczywają w ... lodówce. :D
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale ponoć aksamitki regenerują ziemię i są dobre jako nawóz. Mój tatko wszędzie mi je posadził żeby ziemia była lepsza. I fakt tam gdzie je zakopałam na przyszły rok dalie były ogromniaste.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

ibizaa pisze:No tak Tadku też masz rację, tylko ja mówię na swoim przykładzie że niczym nie nawoziłam, wokół nich rosły tylko aksamitki i przybyszowych było tyle ile było :D
Tak właśnie miałem posadzone swoje mieczyki..porosły ogromne cebule..ja nie bawię się w sadzenie maleńkich cebulek przybyszowych ..nie mam na to cierpliwości..zostawiam tylko te któe podzielą sięna dwie duże...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/191 ... 449d0.html#
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A po ilu latach będą te przybyszowe na tyle duże że też będą kwitły?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dostałam swoje nasiona, siać będę pewnie jutro :heja Rozpocznę sezon :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

majar oj tam od razu hurtowych ;:224 jest wiele osób które mają jeszcze więcej... :wink:
Moje cebulki przechowuje w skrzynkach drewnianych, i trzymam je w pomieszczeniu gdzie temperatatura jest między 5-10 stopni ciepła :)

justyna_gl nie wiedziałam że aksamitka ma takie działania..., w tym roku też ją mam zamiar wysiać pomiędzy mieczyki :) hmm może jesienią w sumie i ja je zakopię w ziemi skoro u Ciebieo efekty przyniosło... ;:224
A te przybyszowe zakwitają około w drugim roku uprawy, ja jeszcze tego nie doświadczyłam... na wiosnę będzie drugi rok dla tych przybyszowych jak będę je sadzić, więc zobaczymy czy zakwitną - choć jak dla mnie dalej są za małe i coś mi się zdaję że będą potrzebowały trzeciego roku...

Józefie bardzo wysokie Ci urosły w ogóle te mieczyki, moje nie były tak opatulone tymi aksamitkami właściwie to nie wiele mi tych aksamitek wzeszło, ale w tym roku postaram się je tak posadzić by było od nich tak gęsto jak u Ciebie na zdjęciu.

Ewo no wkońcu i Ty rozpoczniesz tą gorączkę siania :tan tylko pochwal się czy już coś posiałaś, albo przynajmniej co masz zamiar w najbliższym czasie siać ;:108
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Kiedy chowa się cebule mieczyków do lodówki i w jakim celu? Ja straciłam do nich sentyment, u mnie bardzo krótko kwitną.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Mieczyki są piękne, zawsze bardzo mi się podobały...tylko. ;:224 . No właśnie..czemu one nigdy nie rozwiną wszystkich kwiatków w jednym czasie. Zanim rozwiną od dołu do góry, to po tych na dole już śladu nie ma. A może to tylko tak u mnie... ;:7 . Mimo to mam kilka, przechowuję je w blokowej piwnicy. Pewnie tam trochę za ciepło. :wink:
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Zeniu Gdyby wszystkie na raz zakwitły , było by jeszcze gorzej . Po kilku dniach tylko wspomnienie by po nich zostało . To naturalne zachowanie wszystkich roślin. Przeciągają w czasie kwitnienie, by Tym sposobem móc trafić na najbardziej sprzyjające warunki do kiełkowania nasion i wzrostu siewek. Warunki przechowywania cebul mnie mają nic do tego. Elizko , nie ,,zmyjesz'' mi głowy , że czuję się jak u siebie :?: ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21

Post »

malgocha1960 pisze:Kiedy chowa się cebule mieczyków do lodówki i w jakim celu? Ja straciłam do nich sentyment, u mnie bardzo krótko kwitną.
Małgosiu, tak mądrzy na tym forum kazali. :D W garażu za zimno, a w piwnicy za ciepło. Zaglądałam do cebul - mają się zdrowo. Moje, to jakaś niska odmiana, albo klimat im nie służy.
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez trzymam cebule w lodówce. W kotłowni mam tylko 2-3 stopnie mniej niż w domu, piwnicy nie mam i dlatego trzymam w lodówce - tak mi poradziła nasza Anitaaa. Mi w tak wysokiej temperaturze zaczęły kiełkować już w grudniu.
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

malgocha1960 w lodówce przechowuje się jak ktoś nie ma odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach do przechowywania, a w lodówce ona jest. :D To oby przedłużyć kwitnienie, można sadzić je partiami np w tygodniowych odstęach czasowych i wtedy dłużej będziesz się nimi cieszyć :)

Zenia jak już Tadek wspomniał smutno by było gdyby na raz wszystkie kwiaty rozwinęły bo wtedy długo byśmy sie nimi nie cieszyli a takto możemy dłużej je podziwiać. Tak samo np lilie... przecież na łodydze jak jest 5 pąków to wszystkie na raz raczej się nie rozwijają tylko stopniowo :lol:

Tadku "rób co chcesz" tak jak u siebie ;:136

majar moje na szczęście też mają się zdrowo- chyba tylko 3 mi odpadły a reszta ok :tan

justyna_gl u mnie w lodówce by się niestety wszystkie nie pomieściły ;:224 moje za to korzonki małe powypuszczały, mam nadzieję że nie uszkodzą się zbytnio ani nie wyschną.

kolejna porcja mieczyków :tan

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Elizo cudowne mieczyki i tyle odmian, można nimi zachwycać się bez końca, wiele z nich widzę po raz pierwszy. ;:138
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Irenko miło mi czytać te pochwały :) cieszę się że podobają Ci się i zapraszam na przedstawienie kolejnych...
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elizo, mam dwie lodówki, druga to taka okazjonalna (święta, imprezy) jak nie starcza miejsca w pierwszej. Ale w zimę chodzi non stop dla mieczyków ;) no i ;:136 mojego M.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”