Ogród Edyty1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Edyty1

Post »

klamber pisze:Edytko, widzę że już Cię nosi :;230
Oj tak :wink: .

Wandziu, wszyscy lubimy poziomki. Mam ich całą grządkę z własnego siewu. Dla mnie miałoby sens kupowanie sadzonek, gdym miała posadzić 10 krzaczków. Jak sadzę 100, to wolę z siewu :;230 . Okien mam w domu dużo, a rozsadzę produkuję w pustym pokoju, gdzie postawiłam stół przy podwójnym oknie. Sprawdziłam już w zeszłym roku, że mieści się w ten sposób naprawdę duuużo. A jak zaczyna brakować na nim miejsca, to jest jeszcze kuchnia, sypialnia, 2 okna w salonie, pokoje dzieciaków... ;:224 :;230 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widziałam bodajże w nieroślinnym dziale forum taki patent z postawieniem regalika na oknie, mam zamiar tak zrobić w oknie tarasowym, wtedy mi się duuuużo zmieści ;:224 ;:138

Poziomki mam wysiane od dwóch dni, ale czerwone . :)
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Francesca pisze: Poziomki mam wysiane od dwóch dni, ale czerwone . :)
Ja też wysiałam 2 odmiany czerwonych: Regina i Rugia. Żółte jeszcze czekają ;:108 .
Pozdrawiam - Edyta
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miejsce do siania,czytam,zorganizowałaś :D Zazdroszczę rodziny(dzieci),która godzi się na dekorację swoich parapetów Twoimi plantacjami :;230 No,chyba,że chodzi o poziomki..
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miriam pisze:Miejsce do siania,czytam,zorganizowałaś :D Zazdroszczę rodziny(dzieci),która godzi się na dekorację swoich parapetów Twoimi plantacjami :;230
Młode to to i głupiutkie. Jeszcze się cieszą, że u nich na parapecie pomidorki albo kwiatuszki rosną :;230 .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Cieszcie się, że "młode i głupiutkie", bo moje już nastoletnie i dzierżawią mi parapety za odpłatnością na szczęście niewielką :D . (Podobno przy kolegach to obciach mieć rozsady na parapetach)... :shock: :shock:
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Edyto! Widzę,że masz już nasiona, a ja zamówię dopiero w przyszłym tygodniu,jestem opóźniona. Może jednak odważę się na pomidorki koktailowe. Parapety czekają , ale za oknem to ja zapowiedzi wiosny nie widzę...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

emienta pisze:Cieszcie się, że "młode i głupiutkie", bo moje już nastoletnie i dzierżawią mi parapety na odpłatnością naszczęście niewielką :D . (Podobno przy kolegach to obciach mieć rozsady na parapetach)... :shock: :shock:
Ewo, wygląda na to, że wszystko przede mną :;230 .

Tamaryszku, z tym opóźnieniem to lekka przesada. Zdecydowaną większość roślin wysiewa się w marcu - kwietniu. Najlepszy termin na pomidorki koktajlowe to połowa marca :D .
Ja w sobotę miałam ogromne ciągoty, ale - choć z trudem - udało mi się powstrzymać. Na wszystko jest odpowiednia pora i nie ma co przedobrzać, bo bardziej to szkodzi niż pomaga. Według mojego kalendarza biodynamicznego następny dobry termin na sianie zaczyna się od 4 marca. I myślę, że wtedy polecę hurtem :wink: :D .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Edytko. :wit
Gratuluję już ładnego kawałka ogrodu i domku.
Widzę że zbierasz same rarytasy do ogródka, no i róże.
Przed tobą najprzyjemniejsza część pracy czyli kształtowanie ogrodu i zakupy roślinne.
Część już poczyniona więc tylko czekać aż słoneczko ogrzeje i osuszy ziemię i .......do pracy.
Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło zgodnie z planem.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Fajnie znać tę marcową datę na wysiewanie, bo właśnie czeka mnie drugi rzut zasiewów. No i zaczynam już wychodzić do ogrodu i porzadkować obejście. Sama nie wiem, skąd nawiało tyyle różnych śmieci, bo przecież jesienią miałam ładnie posprzątane ;:24 ;:24
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Edytko, zupełnie nie wiem, jak to z tymi kalendarzami jest, bo w tym, do którego weszłam w sieci pokazują, że można siać od czwartku :| :roll: . A ja mam duuużo do siania w marcu :;230
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Edyto! Nasiona zamówione, a terminy prac już wpisałam do kalendarza. Nawet jeśli nie zaczynam od razu, lubię mieć wszystko gotowe. Ja korzystam z kalendarza Czuksanowa, a Ty? Nie wszystkie są wiarygodne , kiedyś to sprawdzałam. Jak długo korzystasz z kalendarza księżycowego? Masz jakieś obserwacje, jeśli chodzi o efekty?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, miło mi Cię gościć. A co do zakupów, to owszem, uwielbiam kupowanie roślin ;:224 . Tylko wiele z nich stoi potem całymi miesiącami w doniczkach czekając, aż wymyślę dla nich odpowiednie miejsce. :;230
Wandziu, ja też już zglądam i coś tam powolutku porządkuję.
Francesco, rozumiem o czym mówisz ;:224 . Przyznam, że jednego roku miałam ogrooomną ilość paczuszek nasion do wysiewów. Nie wszystkie wysiałam ;:224 . Teraz już tak nie szaleję. Raczej kupuję sadzonki bylin. Jestem zbyt niecierpliwa by czekać latami na kwitnienie. Z jednorocznych sieję tylko aksamitkę. Staram się ograniczać ilość pracy w ogrodzie. :D
Tamaryszek pisze:Witaj Edyto! Nasiona zamówione, a terminy prac już wpisałam do kalendarza. Nawet jeśli nie zaczynam od razu, lubię mieć wszystko gotowe. Ja korzystam z kalendarza Czuksanowa, a Ty? Nie wszystkie są wiarygodne , kiedyś to sprawdzałam. Jak długo korzystasz z kalendarza księżycowego? Masz jakieś obserwacje, jeśli chodzi o efekty?
Tamaryszku, z kalendarza księżycowego korzystam trzeci sezon. Staram się z grubsza stosować do zaleceń. Nie mam zbyt wielu obserwacji w tej kwestii bo nie mam materiału porównawczego. Jest to jednak jakoś dla mnie logiczne, więc stosuję :wink: . Wyraźną obserwację mam tylko jedną. Kiedyś wysiałam 4 paczki różnorodnych nasion jednego dnia. Nie wzeszła ani jedna siewka :shock: . Sprawdziłam po jakimś czasie datę wysiewu i w kalendarzu biodynamicznym zaznaczone było, że tego dnia nie należy wykonywać żadnych prac w ogrodzie :;230 .
Nie mam sprawdzonego kalendarza. Często sprawdzam w paru miejscach i szukam dat, które są spójne :wink:
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Kurczak, zaskoczyłaś mnie z tym kalendarzem, to działa? :shock: W nowym dodatku do Mojego Pięknego Ogrodu jest taki kalendarz całorocznych prac w ogrodzie..w tej sytuacji może się skuszę... ;:224 Edytko, a co piszą o cięciu krzewów? kiedy zaczynać...?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To mamy podobnie.
A nawet niektóre u mnie stoją do następnego roku - jak przeżyją. :;230