Moje działkowo- parapetowe królestwo.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje działkowo- parapetowe królestwo.

Post »

Zeniu-wielkie gratulacje!Czy prezentowane wyżej różowe pelargonie udaje Ci się przechować (i jak?) czy co roku kupujesz nowe?
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Dawno nic tu nie pisałam, ale podglądam jak czas pozwala a mam go ostatnio niewiele.
Gratuluję ;:167
Przepiękne zdjęcia wspomnień lata, ja nie mogę wstawić bo padł mi ten komputer na którym były (może kiedyś da się go naprawić).
Gapa ze mnie, że nie skopiowałam, nie pomyślałam, że tak szybko wysiądzie. Pozdrawiam.
PS.
Tylko nie zapomnij podzielić kłącza kan przed posadzeniem do doniczek.
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

Zeniu gratulacje.
A i u ciebie coraz bardziej wiosennie sliczna biała kolekcja tylko nie mogę rozgryść ostatniebo zdjęcia co to jest ? czy to jest begonia czy ciemiernik .
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zeniu, gratulacje za serduszko. Piękne kwiaty i masz dużo białych,
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ZENIU.....serduszka czerwonego gratuluję.....niemniej białe też piękne....ponoć wymagają odmładzania, jak o nich zapomnimy to zamiast się rozrastać to one karłowacieją.......
....ciemiernik....uroczy
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Moniko...serduszka zimuje w gruncie, jednak nie jest zimozielona . Na wiosnę znów wypuści..mam nadzieję że nie zmarzła. :D

Jagódko..racja. Serduszka to już raczej ogrodowa..do gruntu. ;:108 . Chociaż przy twoich zdolnościach może i z nią byś sobie poradziła na twoim balkonie. ;:224

Wandziu..dziękuję. Sama jestem ciekawa czy tego lata orlik biały zakwitnie równie pięknie jak w zeszłym roku. Po dzisiejszej wizycie na działce jestem pełna obaw o wszystko. :wink:

Zytuś..dziękuję ;:196 . Ta woskowa na biało kwitnąca roślinka to laurowiśnia. Lubi przemarzać. Mnie jak do tej pory nie przemarzła, ale nie było takich bezśnieżnych zim jak w tym roku. Co prawda ją okryłam gałązkami, ale chyba jakie tornado nad moją działką przeszło. Wszystkie gałązki leżały nie tam gdzie powinny. ;:223

Lidziu..ślicznie dziękuję. ;:196

Ewuniu..niestety pelargonie kupuję co roku nowe. Nie mam miejsca na sadzonki. Już i tak parapety zaczynają się zapełniać. Pora także na wysadzenie w domu can, begonii a także wybudzenie ze snu zimowego gloriozy. Nie wspomnę o fuksji i innych. ;:7

Iwonko
..z komputerem przytrafiło się tobie tak jak i mnie swego czasu. Także miałam zgrać na płytę i nie zdążyłam. :;230 . Co do can dzięki o przypomnienie. ;:196

Sylwio..to begonia biała. O ciemiernikach ani mi nie wspominaj bo płakać mi się chce. Jak je zobaczyłam to mnie serducho zabolało. Mam je dość długo ale jeszcze żadnej zimy tak nie wyglądały. Pomarzły. ;:223

Obrazek

Obrazek

Zosiu..dzięki. ;:196

Krysiu...a to mi ciekawą rzecz powiedziałaś. O serduszce nie wiedziałam, nawet nie wiem jak ją odmłodzić. Nic to....poczytam i może się czegoś dowiem. Dzięki. ;:196

Tak jak wyżej napisałam..byłam na działce. Śniegu poza miastem jeszcze troszkę jest w tym na mojej działce także. Ale tylko po wierzchu, pod spodem woda. Jedno co mogę powiedzieć ..straty będą na pewno. Jak duże, już niedługo się dowiemy.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Zeniu obyś nie miała racji. Ja jeszcze nic o roślinach nie mogę powiedzieć, bo leży na nich gruba pokrywa zlodowaciałego śniegu.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ZENIU.....różową serduszkę podzieliłam w ubiegłym roku i bardzo ładnie rosła natomiast biała mizerna i zamiast się rozrastać to ona karłowacieje.....z wiosną to samo zrobię co z różową.....
....byłam dzisiaj też na działce ciemierniki moje tak samo wyglądają jak Twoje, kwiaty w pąkach brązowe, liście takie same....a tak na nie czekałam, natomiast białe takie pospolite są zielone....czy zakwitną
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Zenia pisze:Zytuś Ta woskowa na biało kwitnąca roślinka to laurowiśnia. Lubi przemarzać. Mnie jak do tej pory nie przemarzła, ale nie było takich bezśnieżnych zim jak w tym roku. Co prawda ją okryłam gałązkami, ale...
Zenuś ;:167 dostałam kiedyś laurowiśnię - bardzo malutką pierwszą zimę w budynku gospodarczym przeżyła drugą zakopana była w ziemi nie okryta nie przezimowała.
nie wiedziałam że ma taki ładny kwiat.
Comcia - Mariola ma dwie sadzonki laurowiśni ukorzenionej ale nie okryła ich na zimę. Jedna z nich jak przezimują ma być moja.
Pozdrawiam ;:196 Zyta.
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Zeniu u mnie ciemierniki tak samo wyglądają , liśćmi nie trzeba się przejmować bo nowe wypuszczą gorzej z pakami kwiatowymi jak przemarzły to już nic z nich nie będzie . Mogą tez zakwitnąć ale kwiatki będą brzydkie . U mnie na szczęście nie wszystkie wypuściły pąki kwiatowe tak więc może coś z nich będzie .To już kolejny rok kiedy są takie biedne ...nawet okrycie włókniną nie pomogło .
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zeniu, u mnie ciemierniki co roku kwitną niezawodnie, a w ogóle ich nie zabezpieczam na zimę. Muszą liczyć wyłącznie na śnieg :lol: Ewa ma rację, że wiosną wypuszczą nowe liście. W razie czego bordowego i cuchnącego będę miała dużo, bo jesienią rozsadziłam nowe siewki.
U Zytki dowiedziałam się, że masz skype`a...
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Zeniu nie załamuj się ciemiernikami u mnie tak samo wygląda i miałam dobrze zabezpieczone agrowłókniną. Gdy się ociepli to wypuszczą nowe liście. Co do kwiatów to nie wiem czy zostały jakieś pąki, które zakwitną. Straty u mnie też będą tylko trudno określić w jakich roślinach. Musimy poczekać do wiosny. ;:65
Serdecznie gratuluję ;:167. ;:196
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Zeniu jak tylko przemarzły to odbiją , gorzej dy wygniły wtedy już po nich ,. Jednak myślę że ziemia zamarznięta i korzonki nie stoją w wodzie ,, Może można od nich zrobić jakieś małe roweczki aby woda koło nich nie stała jak będzie odwilż ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Od: 7 lis 2009, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zeniu mam nadzieję, że straty na ogródku będą minimalne. Mrozik co prawda dał nam popalić, ale może nie będzie tak źle. Z dobrych wiadomości wiosna coraz bliżej i już niebawem śnieg zniknie zupełnie i będzie można w końcu coś podziałać w naszych ogrodach :heja
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Lidziu...także bym chciała się mylić. Być może wyciągnęłam takie wnioski bo zawsze , nawet pod śniegiem liście były sztywne...zielone. Na taki widok jak teraz ręce mi opadły. :wink:

Krysiu..to ja pewnie ze swoją białą serduszką zrobię podobnie. Co do ciemierników, moje niektóre miały pąki. Pewnie by kwitły na wiosnę. Podobnie jak ty ja czekałam na podwójne. Kiedyś kupiłam kłącza, w opakowaniu były trzy kolory. Jeden z nich już kwitł tak.

Obrazek

Pozostałe miały pączki, już ich nie zobaczę...jedynie na opakowaniu. A tak na nie czekałam. :?

Obrazek

Zytuś..trzymam więc kciuki aby ta Comci laurowiśnia przetrzymała zimę. ;:196 . Pięknie kwitnie, na pewno będzie ci się podobać. Ciekawe jak ta moja, była okryta..kiedy zajechałam na działkę już nie. :(

Ewuniu...ja na brak kwitnienia ciemierników do tej pory nie narzekałam . Zawsze nawet zimą kwitły. Rosną w dość zacisznym miejscu tak więc okrywać też specjalnie nie okrywałam. Oby tylko się uratowały, już zawsze opatulę je jak tylko się da. ;:108

Moniu..no właśnie. Zawsze chronił je śnieg. W tym roku go zabrakło. Na palcach u jednej ręki mogła bym policzyć ile dni go było. A mrozy były spore. :evil: . Póki co trzeba czekać wiosny i mieć nadzieję. W razie tej nadziei zabraknie będę się szeroko uśmiechać do ciebie. ;:196 . Dzięki za dobre ;:167

Irenko..dzięki ;:196 . Czyli nawet agrowłóknina nie pomogła. ;:7 . A ja robię sobie wyrzuty sumienia że troszkę zlekceważyłam, nie okryłam. Czyli co ma być to będzie.. ;:224 . A straty to pewnie u nas wszystkich będą. :wink:

Janinko...ja byłam na działce w niedzielę. Stały w wodzie a ja nie miałam pomysłu co z tym zrobić. W domu przemyślałam i w poniedziałek pojechałam znowu aby wykopać rowek by ta woda spłynęła. Niestety ziemia tak zmarznięta że trzeba by kilofa..dziś w nocy znów dopadało. ;:223

Agatko...aby zakończyć optymistycznie, powiem tak. Co ma być to będzie..oby do wiosny i oby było jak najmniej strat. Jeśli już...to oby los oszczędził te moje ukochane ciemierniki. :;230

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”