Ranczo Nokły cz. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 5.

Post »

Tadziu, pierwsza czerwona róża pnąca to nie Laguna, jeśli pachnie i powtarza kwitnienie to może być Symphatie.
Laguna jest zupełnie inna, zobacz: http://images8.fotosik.pl/2392/887d2c2082bdfc58.jpg [/IMG][/URL].
Mam je obie, dlatego zwróciłam na to uwagę.
Konsekwentnie unikasz zimy :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Rad75
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sty 2012, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam

Dziękuję serdecznie za poradę ;:180
Skorzystam z Twojego doświadczenia ;:138 już posadziłem (3-4 lata temu) kilka sosen, świerków (pospolitych około 3 szt), modrzewi (3 szt) i brzóz (5szt) teraz pora na urozmaicenie - już dojrzałem na coś bardziej ciekawego pokrojem. Tak jak u Ciebie.
Chodząc po Twoim ogrodzie można się poczuć jak w niebie.
Dziękuję. ;:180
Tomek
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Tadziu jak roślina robi tło dla sosny limby? Czy to jakaś bylina?
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

:wit
Magnolia raczej nie 'Susan' a 'Nigra'.
Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Oj wydaje mi się ze jednak ta magnolia to "Susan" mam identyczną piękne kwiaty pachnące wg. mnie piwonią, rośnie u mnie już kilka lat i kupiona jako "Susan".
Tadziu ja mam pytanie odnośnie lilaka "Palibin" czy Twój wypuszcza odrosty, u mnie pojawiła się cala masa w ubiegłym roku i zamierzam je przesadzić mam nadzieję że są identyczne z rośliną mateczną.
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Cudne Twoje rośliny.Zawsze oglądam z przyjemnością.Zaskoczył mnie powojnik tangucki "Bill Mackenzie", sadzony w 2009 roku, czyli w 2 lata taki urósł???Planuję w tym roku zakup kilku powojników (mam 3) i szukam tych najciekawszych.
Widziałam tutaj wiele pięknych okazów, ale ten jest wyjątkowy.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Witaj Tadeuszu!
Czytam dokładnie wszystkie Twoje "przepisy' warzywnicze. Przede mną wielkie wyzwanie. Mam szczery zamiar dochować się w tym roku własnych pomidorów i innych warzyw. Przy tak dużym ogrodzie i warzywniku czeka mnie ogromna praca, co przy braku doświadczenia, nie będzie łatwe.
Chciałabym jednocześnie trochę nowych nasadzeń w ogrodzie. Ciągle oglądam Twoje iglaki. Są piękne i nie umiem się zdecydować :?
Ciekawa jestem czy przetrwały ambrowce? Jeśli nie, to się z nimi rozstanę.
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tadeuszu systematycznie spaceruję po Twoim ogrodzie, w milczeniu podziwiam i dużo się uczę. Jak wiesz od dawna bardzo mi się Twój ogród podoba. Szczególnie mnie, miłośniczkę sosen zadziwia limba, która u Ciebie tak szybko rośnie. Mam nadzieję, że moje limby wylądują wreszcie na stałym miejscu i będą rosnąć równie pięknie jak Twoja.
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

Jak miło w środku zimy ogladać takie widoki! :D
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Kalmia i Jola 1, przeczytałam w necie że m. Nigra została skrzyżowana z m. Rozea i jeden z hodowców nową odm. nazwał Suzan, myślę, że ze zdjęcia trudno odróżnić która to z magnolii,a ponadto Tadeusz wie co ma w ogrodzie.
Tadeusz dzięki za informację, zrozumiałam, że to jest szklarenka w całości zbudowana ze szkła.
W foliaku z pewnością takich parametrów nie uzyska się. Jak myślisz? Niestety nie mam szkła.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Zosiu, dla mnie to jednak 'Nigra' :) Niestety, w sklepach ogrodniczych zdarzają się pomyłki i to, niestety, dość często ...
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

:wit ogród super będę zaglądać.
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08

Post »

Witaj Tadeuszu, właśnie czas zapełniać okienne parapety, a potem pikowanie i czas przedwiosenny zleci,przyjdzie wiosna i praca w ogrodzie pełna parą. Jak zwykle pięknie u Ciebie.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

TADZIU- dziękuję za odwiedziny, ogrzewanie wodą w beczkach, szczególnie w słoneczne wiosenne dni jest dobrym sposobem na nocne spadki temperatur w te same bezchmurne, zimne nocki.

Rośliny w ogrodzie już wyrosły na tyle że aby pokazać większe połacie mojego ogrodu, potrzebne są już zdjęcia z "lotu ptaka". Róż piennych w ogrodzie mam kilka, niektóre co roku wymarzają do poziomu ziemi, a jedna z nich ( rozpoznana u mnie przez ELSI jako róża Flammentanz), co roku nie marznie tylko wcześnie kwitnie licznymi kwiatami.

HALINKO- dziękuję za odwiedziny, miło mi gościć Cię w moim ogrodzie.

JANUSZU- dziękuję za odwiedziny, nostalgia za latem i ciepłem jest coraz większa, nie lubię zim, bo w te długie zimowe dni i wieczory czas biegnie wolno, a ja lubię coś robić, najlepiej w ogrodzie. Ciężkie mrozy jakoś udało mi się przeżyć, koło wodne już odkułem z lodu, i woda już zasila staw,tworząc wolną od lodu niewielką powierzchnię co jest korzystne dla moich rybek , zimujących pod lodem.

ELŻBIETO-dziękuję za odwiedziny, jak już wiesz w nazewnictwie moich kwiatów ( w tym róż) nie jestem najlepszy, dziękuję Ci za podpowiedz, przy okazji dorabiania tabliczek roślinom ( niektóre nie wytrzymały zimowych trudów), postaram się naprawić mój błąd w nazewnictwie róż.

Zima w moim ogrodzie jest nieciekawa, zdecydowanie wolę pokazywać letnie zdjęcia z mojego ogrodu.

TOMKU- dziękuję za spacer po ogrodzie, miło mi że korzystasz z moich doświadczeń w uprawie ogrodu, w moim ogrodzie rośnie ponad pięćset gatunków i odmian drzew, krzewów i iglaków, wiele z nich już pokazałem, mam nadzieję że jeszcze przed sezonem wiosennym zdołam jeszcze niektóre z moich roślin pokazać na moim wątku.

DOROTKO- dziękuję za spacer po ogrodzie, roślina która rosła w ubiegłym roku obok sosny limby, to była malwa o ciemno-bordowych kwiatach, nie liczyłem że tak się rozrośnie i częściowo zabierała światło sośnie. Jesienią kępę malw trochę odsunąłem od sosny limby i nie powinny sobie przeszkadzać we wzroście.

ŁANO- dziękuję za odwiedziny, magnolię kupiłem z etykietką że to odmiana 'Susan', już mi ktoś na tym Forum podpowiadał że mogła to być myląca nazwa odmiany. Sprawdziłem w internecie obydwie te odmiany i stwierdziłem że są one bardzo podobne do siebie, wobec czego nie będę zmieniał nazwy odmiany , uznając że w szkółce, z której kupiłem tę odmianą wiedzieli lepiej odemnie co mi sprzedali.

JOLU- dziękuję za odwiedziny, mój bez' Palibin', jak do tej pory nie wypuszczał odrostów, jest jeszcze młodą rośliną. Jako że ta odmiana bzu nie jest szczepiona ( przynajmniej ja nie zauważyłem), nie wydaje mi się żeby odrosty różniły się od rośliny matecznej.

GOSIU-dziękuję za odwiedziny, powojnik tangucki 'Bill Mackenzie', rośnie rzeczywiście szybko i bujnie, sam jestem zdziwiony żywotnością tej rośliny, przy tej samej drabince posadziłem jeszcze jeden powojnik, ale wiosną muszę go z stamtąd zabrać gdyż powojnik tangucki w tym roku z pewnością go zagłuszy.

HELENKO- dziękuję za odwiedziny, cieszy mnie że pilnie czytasz moje podpowiedzi dotyczące uprawy warzyw, a szczególne pomidorów, jestem pewien że w tym roku dochowasz się dorodnych owoców tego warzywa, bez pomidorów ja sobie nie wyobrażam mojego ogrodu.

Co do ambrowca, to sam jestem ciekaw, jak te ostatnie mrozy u mnie przeżył, a było z pewnością w ogrodzie - 30 stopni. Jeżeli jeszcze w tym roku mi przemarzł, to mimo że może odbijać od korzenia, definitywnie się z nim pożegnam.

ZOSIU- SOSNA- dziękuję za odwiedziny, cieszy mnie że pilnie oglądasz zdjęcia z moich roślinek posadzonych w ogrodzie. Sosna limba zapowiada się na piękną sosnę, ma ładną sylwetkę i ładne igły, by pokazać się w najpiękniejszej krasie, jeszcze trochę trzeba poczekać, myślę że tak za 5 lat już będzie całkiem ładnym iglakiem.

DANUSIU- dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o moich letnich zdjęciach z ogrodu.

ZOSIU- ZWKWIAT- dziękuję za odwiedziny, swoją szklarenkę zbudowałem z okien rozbiórkowych, ale te okna były niezbyt wysokie, dlatego też u spodu na wysokość około 50 cm od fundamentu( z ułożonych w ziemi z białych cegieł), wymurowałem ściany z pustaków- belitu, dopiero na nich zmontowałem z okien szklarnię. tak samo z okien zrobiłem sufit, a nad nim dopiero z folii zrobiłem zadaszenie ( daszkiem dwuspadowym).

Myślę że okien rozbiórkowych ( z demontażu w blokach mieszkalnych), jest również pełno w Twojej okolicy, jeżeli je byś szukała, to skontaktuj się z formami montującymi nowe okna, bo to one w większości zabierają stare okna i później mają z nimi tylko kłopot co zrobić . U mnie bez problemu można za darmo brać (ze specjalnych składowisk , przy firmach montujących okna), takie okna, oczywiście z szybami i montować je ( za pomocą wkrętów) w ścianach tunelu , czy szklarni.

RÓŻO- dziękuję za spacer , i za ciepłe słowa o moim ogrodzie.

ANIU- dziękuję za odwiedziny, u mnie też już na parapetach robi się zielono, pomidorki ( na razie 4 odmian) już mi wzeszły ( pozostałe , planuję siać 24 lutego), papryka właśnie wschodzi, wszystko ładnie rośnie, niedługo, trzeba się brać za pikowanie.

Do wiosny już coraz bliżej, a roślinek do pokazania mam jeszcze sporo. Z uwagi na to że hosting "ImageShack", dość mocno ograniczył ilość zdjęć, jakie mogą być przechowywane u nich, zmuszony zostałem do zmniejszenia ilości wstawianych zdjęć na Forum. Tak samo mój limit zdjęć na Fotosiku jest ciągle przekraczany, i u nich też nie chcę przekraczać ilości zdjęć w ramach zapłaconego abonamentu.

Prezentując swoje roślinki będę się ograniczał do podstawowych zdjęć, jeżeli ktoś będzie zainteresowany bardziej szczegółowymi zdjęciami moich roślin, to je będę na życzenia pokazywał.

PREZENTACJA ROŚLIN ROSNĄCYCH W OGRODZIE

Rośliny rosnące na trawniku "placu centralnego"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

Duża już ta Twoja choina kanadyjska. Ja mam karłową i chociaż sadziłam ją 10 lat temu jest mała, bo ma niespełna 0,5m i ciagle jest uszkadzana: a to przez sniegi zimą, a to latem przy cięciu orzecha włoskiego.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”