Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
- izabela skula
- 1000p
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - praktyczne porady - cz.2
one już się nadają do nawożenia, widac że skończyły swój "sen" i chcą "życ w pełni" - nawoź je śmiało
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ok, dzięki
teraz będę nawoził częściej 

- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 50p
- Od: 12 paź 2011, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam pytanie. Co mam zrobić z ukorzenioną młodą daturą. Jesienią miała listki, teraz został goły badyl i tak jakby się marszczył.Teraz stoi na oknie w kuchni, wcześniej stała na oknie ale w chłodnym pomieszczeniu. Jak myślicie czy jeszcze coś z niej bedzie?
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Pomarszczenie może świadczyć o przemrożeniu lub jak pod korą dochodzi do procesów gnilnych. Dotknij czy jest miękka czy twarda
-
- 50p
Od góry miękka niżej twarda 

ja się nie znam ale ja bym ucieła do twardego w sobotę lecę zobaczyć czy moje mróz nie wziął
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Wyjmij z doniczki i sprawdź czy ma jeszcze korzeniekasia230481 pisze:Od góry miękka niżej twarda
Jeśli nie ma takich drobniutkich niteczek z jakby włoskami to wyrzuć bo jej nie uratujesz, jeśli są to tak jak napisała Mikusia utnij 1-2 cm poniżej miękkiego
-
- 50p
No niestety jedną musiałam wyrzucić, bo część w ziemi była zgnita. Druga na razie ma korzenie, trochę lepiej wygląda. 

Witam. Mam problem i pytanie. Opatuliłam moje datury grubymi workami, kocem i wyniosłam do ziemnej piwnicy. Zapomniałam o nich zwyczajnie... Przyszły mrozy -20, -30 i w piwnicy tez był przymrozek. Przyniosłam je juz do domu do temp. około 5st. Czy coś z nich jeszcze bedzie? Czy opamiętają sie na wiosne... 

Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
No? A ja pozbyłem się wczoraj drugiego z trzech bieluniów? Niestety z przędziorkami wygrać mi się nie udało.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
A czego używałeś? Mieszanka magusa i vertimec-u działa bardzo dobrze przy nawet bardzo dużej ilości roślin.Locutus pisze:No? A ja pozbyłem się wczoraj drugiego z trzech bieluniów? Niestety z przędziorkami wygrać mi się nie udało.
Pozdrawiam!
LOKI
Przy kilku roślinach często wystarcza nawet oprysk wodą z ludwikiem (musi być go trochę więcej niż do mycia naczyń)
Przędziorki po prostu duszą się w wodzie ale woda jest "lepka" i oprysk samą wodą nie pomoże dlatego trzeba zmniejszyć jej napięcie powierzchniowe wody poprzez dodane Ludwika bądź glikolu propylenowego, który powoduje, że krople lepiej się rozbijają i są ponad 1000 razy mniejsze. Dzięki temu "zalepia" się wodą przędziorki i się duszą.
Można przy okazji dodać dosłownie kropelkę domestosa, co zabija praktycznie wszystkie zarodniki grzybów.
Niektórzy używają nawet wybielacza ACE do walki z grzybami na roślinach. Ciekawostką jest to, że przy odpowiednich dawkach zabija on dosłownie wszystko na roślinie: grzyby, wirusy, bakterie.
Wiem, że jak piszę o oprysku domestosem czy ACE to niektórym włosy dęba stają

Oczywiście takich dawek nie można stosować do oprysku.
Uważam, że warto zrobić próbę na jednej roślinie.
Na plantacjach pomidorów w gruncie opryskują zazwyczaj dwoma preparatami Miedzian-em i domesosem - a później to jemy. Wyobraźcie sobie ile pieniędzy musieli by wydać np. na discus przy plantacji 10 ha. Jeden oprysk kosztowałby z 50 tys, a pomidory kosztowały by po 30 zł za kg.
I znowu wyszło moje gadulstwo....
Ma ktoś oprócz mnie doświadczenie z opryskiem z domestosem?
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Nie mam takich doświadczeń, ale zastanawiam się jakie stężenie domestosa użyć do walki z grzybami na różachadrianic pisze:....Ma ktoś oprócz mnie doświadczenie z opryskiem z domestosem?

Bo u mnie datura miewa czasami mszyce (a to łatwo się zwalcza) a przędziorków nie zauważyłem.
Natomiast, kiedyś zmarzła mi datura i uratować jej się nie udało.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- izabela skula
- 1000p
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
widzę, że nie tylko u mnie zima dała się we znaki daturom, zmarzło mi chyba z pięc sztuk, ale mają bogatą bryłę korzeniową i po cichu liczę na to że odbiją od korzenia....