Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

zielonajagoda pisze:
Niby nic nadzwyczajnego a jednak, tak się zastanawiam, proszę się nie śmiać ale może ja tą skorzonerę wyplewiłam biorąc za chwasty :? , do czego jest podobna wschodząca skorzonera?
Zobacz to zdjęcie Przemka 1136: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=42
W tym samym wątku jest też post Geo:
Nie zrażajcie się niepowodzeniami w kiełkowaniu skorzonery. Jej nasiona mają zdolność kiełkowania tylko przez 1 rok. Zdarza się, że cała paczka nasion nie wschodzi, po prostu są przeterminowane mimo dobrej daty na opakowaniu.
Mnie się zdarzyło dwa razy, że nic nie wzeszło. Dobre nasiona w sprzyjających warunkach kiełkują po paru dniach. Ja sieję nietypowo, bo w czerwcu na zbiór wczesną wiosną następnego roku.
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p
Od: 3 sie 2011, o 11:04

Post »

sylwana85
w ubiegłym sezonie uprawiałam Big Max, rzeczywiście owoce spore- warto chyba też urywać co któryś z kwiatów żeńskich- wtedy owoców będzie mniej ale za to większe.
Co do walorów smakowych to nie ma szału, może być na zupę bądź ciasto. Do zapiekania raczej nie- lepsza jest Hokkaido.
W tym roku tez ja planuję- ładnie wygląda taki olbrzym w ogródku:) pozdrawiam
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Hancik30 dziekuje za szybka odpowiedz, hokkaido moze z akcji wymiany dostane, a big max Tylko ta z duzych byla w moim ogrodniczym jak na razie. A czy Big max sialas do gruntu, czy na rozsade wczesniej. I pewnie że wole jeden owoc za to dyzy niż 3 male :) tylko poczytam o tych kwiatach zenskich i meskich wieczor :)
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zielonajagodo, przy kupowaniu zawsze sprawdzam termin ważności. Teraz podają na opakowaniu i 5 lat. Skorzonera zachowuje zdolność kiełkowania przez ok. 2 lata. kupuję więc takie, gdzie mam co najmniej jeszcze 3 letni termin ważności, najlepiej spojrzeć na datę produkcji.
Awatar użytkownika
hancik30
50p
50p
Od: 3 sie 2011, o 11:04

Post »

sylwana85
Dynie sieję prosto do gruntu ale przez 3 tyg przykrywam je ściętymi butelkami (tymi większymi) -ściągam zakrętkę i mam takie miniszklarenki. Rosną pięknie. Pamiętaj o tym, że dynia jest wielkim łakomczuchem i musi mieć żyzną ziemię. pozdrawiam
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

hancik30 pisze:sylwana85
Dynie sieję prosto do gruntu ale przez 3 tyg przykrywam je ściętymi butelkami (tymi większymi) -ściągam zakrętkę i mam takie miniszklarenki. Rosną pięknie. Pamiętaj o tym, że dynia jest wielkim łakomczuchem i musi mieć żyzną ziemię. pozdrawiam
Akurat będę miała kompościk na wiosnę i sąsiedzi kilka domów dalej mają krówki i konie :) także przykumpluję ;:136 z sąsiadem jak co roku :D :;230
Ania D.
500p
500p

Post »

Takie po kilkaset kilo to rosną Atlantic Giant. Przy tych odmianach trzeba się trochę postarać, przygotować ziemię, dobre miejsce, mieć czas na doglądanie dyni. W ogrodzie spokojnie taka dyńka, bez wielkich starań, urośnie przynajmniej do kilkudziesięciu kilo, jeśli zależy nam na bardzo dużych okazach, to trzeba poczytać na temat uprawy wielkich dyń.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

A z Polskich odmian to największa melonowa żółta
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
natalka
50p
50p
Od: 11 lip 2011, o 09:34

Post »

Co roku sieje melonową żółtą, rośnie dość duża i przeznaczam ją do słoików z cunamonem goździkami i cytryna, najlepiej się nadaje bo jest twardą i szybko się nie rozgotowuje.
Big max też rośnie spora chociaż u mnie co roku melonowa jest większą. No i w smaku big max jakoś nie zachwyca
:wit
Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

AniaD dziękuję za odpowiedź. Mam tylko dostep do gołębiego obornika. Leży w workach od jesieni ...gdzieś około października. Czyli już jest lekko zkompostowany .Czy taki się nada?
Asia
Ania D.
500p
500p

Post »

Gołębi jest też bardzo chwalony, gdybmy taki miała, to bardzo bym była zadowolona.
Melonowa rośnie do ok. 25-30 kg. Ma delikatny miąższ. Dla mnie takie dynie są niewygodne, trudno jest je przenosić z miejsca na miejsce, po rozkrojeniu trzeba szybko zużyć.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Podaję namiary do sklepu z ciekawymi odmianami nasion dyni. Niestety większość odmian to mieszańce odmianowe. Są opakowania po 10 szt (drogo!) oraz po 100szt (znacznie taniej ale trzeba by się było podzielić). http://www.agro-ekspert.pl Nasiona pochodzą z niemieckiej firmy HILD.
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p

Post »

Będę szukała melonowej :) Fjiu fjiu już się tych wielkich brył doczekać nie mogę :) mniammm ;:137
Alembik

Post »

A wiecie może, ile lat mogą przetrwać takie własnoręcznie zebrane nasiona dyni?
Awatar użytkownika
natalka
50p
50p
Od: 11 lip 2011, o 09:34

Post »

Ja nigdy nie zbieram nasion dyni tylko kupuję nowe, bo uważam to za pewniejszy materiał :wink:
Ale w tym roku może sprubuję :wit
Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”